Jyllands-Posten

Putin har kun ...

-

Der var i Putins tale mandag ingen tegn på, at Moskva er i faerd med at drosle sin militaere indsats ned – faktisk naevnte praesident­en ikke forløbet af krigen (der i Rusland fortsat benaevnes ”en militaer specialakt­ion”) med et eneste ord.

Rusland, der siden 2014 har haft kontrol over ikke bare halvøen Krim, men også i praksis de østlige dele af Donbas-området, har under krigen taget yderligere terraen i det sydlige Ukraine, herunder storbyen Kherson.

Nogle analytiker­e vurderede derfor før talen, at Putin kunne benytte lejlighede­n mandag til at reducere Ruslands mål i konflikten eller endda erklaere en form for sejr. Det skete ikke.

Putins hårdkogte retorik, der identifice­rer Ukraines demokratis­k valgte regering og dets vaebnede styrker som »bødler, mordere og nazister«, efterlader fortsat ikke meget diplomatis­k manøvrerum, og talen var – som forventet – kemisk renset for fredsføler­e.

Til gengaeld var der heller ingen klare tegn på en eskalering af de russiske positioner.

En raekke iagttagere havde advaret om, at

Putin i talen mandag kunne bekendtgør­e en generel mobiliseri­ng af de russiske reserver eller meddele, at Moskva går i gang med at annektere dele af det østlige og sydlige Ukraine – som man gjorde det med Krim i 2014.

Hverken denne forventnin­g eller frygten for, at Putin igen ville rasle med Ruslands righoldige arsenal af atomvåben, blev dog indfriet.

Det betyder ikke nødvendigv­is, at disse overvejels­er er lagt endeligt på hylden, men det antyder, at Kreml ikke har udstukket en klar strategi for krigens videre forløb.

Den forsvundne generalsta­bschef

Der var mandag mange små, men tydelige tegn på, at ikke alt går efter Kremls plan.

Putin indrømmede det således indirekte i sin tale, da han kom ind på de tab, russiske styrker har lidt i Ukraine.

»Hver eneste døde blandt vores soldater og officerer er en sorg for os alle og et uerstattel­igt tab for slaegtning­e og venner,« sagde Putin, der meddelte, at han har underskrev­et et dekret om hjaelp til de efterladte. »Vi vil sikre saerlig støtte til børn af de døde og sårede kammerater,« sagde han.

Omfanget af de russiske tab er uvist, men vestlige analytiker­e skønner, at over 10.000 soldater er draebt, og at Rusland med sikkerhed har mistet mindst 3.000 stykker materiel. Rusland har også draebt tusinder af ukrainske soldater og civile under de seneste måneders krig.

Landets noget beklemt udseende forsvarsmi­nister, Sergej Sjojgu, der siden invasionen­s første dage har vaeret omgivet af rygter om sygdom og bitter kritik fra Putins side, inspicered­e paraden.

Men Ruslands naestmaegt­igste militaerma­nd, generalsta­bschef Valerij Gerasimov, var ikke at se på podiet på Den Røde Plads, hvor ellers alt, hvad der kan krybe og gå i den russiske ledelse, var på plads.

Ifølge ubekraefte­de meldinger fra sidste uge er Gerasimov blevet såret under en inspektion­stur til Ukraine, men der verserer også historier om, at han skulle vaere faldet i unåde grundet den svage eksekverin­g af felttoget.

Det var ikke kun Gerasimov, som var forsvundet på noget mystisk facon. Den ventede opvisning af fly og helikopter­e, der som regel udgør en effektfuld afslutning på paraden, udeblev i år i Moskva – angiveligt på grund af »dårligt vejr«.

Men den blå himmel over Kreml mandag, og den samtidige aflysning af tilsvarend­e opvisninge­r i Skt. Petersborg og mindst fem andre russiske storbyer har vakt mistanke om, at alt Ruslands disponible flyvende materiel kan vaere travlt beskaeftig­et i krigen.

Kremls mange dilemmaer

Fra Kyiv sendte Ukraines praesident, Volodymyr Zelenskyj, på video en effektiv stikpille til Putin: »Vi er stolte over vores forfaedre, der sammen med andre nationer i koalitio

nen mod Hitler besejrede nazismen, og vi vil ikke lade nogen annektere denne sejr.«

»Dette er ikke en kamp mellem to haere, men mellem to verdensopf­attelser,« lød det videre fra Zelenskyj, der i videoen ses spadsere på Kyivs hovedstrøg, boulevarde­n Khresjatik. Det var her, at Rusland kunne have gennemført en sejrsparad­e mandag, hvis planerne fra krigens begyndelse vel at maerke var blevet realiseret.

I stedet tyder meget på en langvarig udmattelse­skrig, hvor Rusland ikke er garanteret succes mod de velbevaebn­ede og højt motiverede ukrainere. Det skaber en raekke dilemmaer for Vladimir Putin.

Hidtil har Kreml ikke villet indrømme omfanget af krigen over for det hjemlige publikum, men hvis der skal kaempes over store dele af Øst- og Sydukraine i måneder og måske år, kan det blive meget vanskeligt at opretholde denne fiktion.

Ved at kalde en spade en spade og erklaere krig mod Ukraine vil Putin kunne opnå visse gevinster, f.eks. ville det give mulighed for at mobilisere reserviste­r og omlaegge den russiske økonomi og effektivis­ere krigsindsa­tsen. Til gengaeld forhøjer det den politiske indsats voldsomt – for er der tale om krig, vil forventnin­gen i befolkning­en vaere, at modstander­en helt og holdent skal besejres, f.eks. ved at Rusland indtager Kyiv eller besaetter hele Ukraine.

Spørgsmåle­t om fremtiden for de besatte dele af Ukraine er også fyldt med faldgruber for Moskva. Siden 2014 har man med noget held stukket blår i øjnene på både sin egen befolkning og verdenssam­fundet ved at haevde, at to såkaldte folkerepub­likker i Donetsk og Luhansk var styret af lokale oprørere – selv om Moskva åbenlyst har haft hånd i hanke med udviklinge­n.

Det er svaert at forestille sig, at Rusland kan gentage dette nummer, hvis man skal styre vaesentlig­t større områder erobret fra Ukraine. Det vil kraeve en permanent vaebnet tilstedeva­erelse – og en gigantisk økonomisk indsats, hvis det ødelagte skal genopbygge­s. Et sådant løft vil selv i bedste fald blive meget tungt for et Rusland, som økonomer mener er på vej ind i en dyb recession.

Mandagens parade understreg­ede, at nok er Vladimir Putin klar til at fortsaette krigen, men han har stadig meget lang vej til sejr.

 ?? ?? Det russiske S-400 luftvaerns­system er noget af det, russerne er stolte af at kunne vise frem, siger militaeran­alytiker Anders Puck Nielsen. Foto: Evgenia Novozhenin­a/Reuters
Det russiske S-400 luftvaerns­system er noget af det, russerne er stolte af at kunne vise frem, siger militaeran­alytiker Anders Puck Nielsen. Foto: Evgenia Novozhenin­a/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark