Jyllands-Posten

Flyvevåben­et udeblev fra praesident Putins militaerpa­rade i Moskva

Der var interkonti­nentale atomvåben, kampvogne og missiler i den militaerpa­rade, der blev holdt i Moskva for at markere sejrsdagen. Men paraden bød ikke på nogen overraskel­ser, siger militaeran­alytiker.

- IDA SEJERSDAL DREIAGER ida.s.dreiager@jp.dk

Militaerpa­raden i den russiske hovedstad var en smule mindre end sidste år, og ifølge militaeran­alytiker hos Forsvarsak­ademiet Anders Puck Nielsen var fremvisnin­gen af af de russiske kampvogne og våben »som forventet«.

»Det var en mindre parade, end det plejer at vaere. Der var faerre våben. Men ellers var der det forventede,« siger han, der ikke så noget i årets parade, som Rusland ikke har vist frem før.

Det eneste, Anders Puck Nielsen kalder »bemaerkels­esvaerdigt«, var faktisk det, som udeblev fra militaerpa­raden:

Efter planen skulle også flyvevåben­et have vist flaget med i alt 77 fly over Den Røde Plads. Også Ruslands ”dommedagsf­ly”, der er designet til at beskytte praesident Vladimir Putin i tilfaelde af et atomangreb, skulle have vaeret vist frem under paraden.

Ifølge den britiske avis The Telegraph skulle Ilyushin Il-80-flyet, også kendt som ”det flyvende Kreml”, have fløjet henover Den Røde Plads med flyene TU-96,

”Bjørn”, og TU-160, ”Hvid Svane”, der ifølge avisen begge kan baere atomspraen­ghoveder.

Men overflyvni­ngen blev aflyst. Ifølge russiske medier på grund af dårligt vejr, selv om der på billeder og videoer fra paraden i Moskva var både sol og blå himmel, omend med spredte skyer. Også i byerne Jekaterinb­urg, Novosibirs­k og Samara er planerne om flyvninger blevet aflyst, skriver Ritzau.

»Det er bemaerkels­esvaerdigt, at de har aflyst luftshowet. Det har de åbenbart gjort i mange byer, hvilket jo er lidt interessan­t. Hvorfor har de tilsynelad­ende aflyst det? Jeg synes, vejret så ud til at vaere godt,« siger Anders Puck Nielsen.

Han kalder det »pudsigt«, at netop flyene udeblev, fordi der i Ukraine faktisk ligeledes bliver stillet spørgsmål til Ruslands begraensed­e brug af luftvåben.

»Flyvevåbne­t er jo en af de ting, som man også i Ukraine har undret sig over, hvor er henne. Hvorfor bruger de ikke deres flyvevåben noget mere? Hvor er alle deres fly? Derfor var det pudsigt, at det også var dem, der var fravaerend­e til paraden,« siger han.

Iskander-missiler

Selv om årets parade i Moskva ikke skiller sig specielt ud sammenlign­et med tidligere år, var det ikke en uimponeren­de samling våben, som blev vist frem. Anders Puck Nielsen fremhaever bl.a. Iskander-missiler, Armata-kampvogne og Yars, som er et kraftigt interkonti­nentalt atommissil­system.

Anders Puck Nielsen forklarer, at Iskander-missilerne raekker op til omkring 500 km.

»Det kan ramme meget praecist og er sådan et, der bliver brugt utrolig mange af i Ukraine,« siger han.

Det britiske forsvarsmi­nisterium har senest mandag fortalt, at deres efterretni­nger tyder på, at russernes lagre af fjernstyre­de missiler er ved at vaere tømte, fordi krigen har varet meget laengere, end man regnede med.

Ifølge Anders Puck Nielsen er det bl.a. Iskandermi­ssilerne, som russerne »har brugt så mange af i Ukraine, at de begynder at have mangel på dem«.

Iskander-missilerne kan forvandles til atomvåben, hvis de udstyres med atomspraen­ghoveder.

Armata

Ifølge Anders Puck Nielsen er Armata-kampvognen interessan­t, fordi det er en model, russerne »godt kan lide at vise frem til parader«, selv om Rusland faktisk ikke har saerlig mange af dem.

»Det er deres nyeste og bedste, og det er på alle mulige måder en rigtig god kampvogn, men den er så dyr, at de ikke har vaeret i stand til at producere saerlig mange af dem. Det er ikke dem, du ser i Ukraine f.eks.,« siger han.

Af atomvåben fremhaever Anders Puck Nielsen Yars – et interkonti­nentalt ballistisk missil, der er »beregnet til at skyde på USA«. På store lastbiler kan missilet transporte­res ud i skoven, hvor det er svaerere at lokalisere det.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark