Jyllands-Posten

G7-landene blev enige om at udfase russisk olie

Ingen tidsramme på ambitioner­ne om at frigøre G7-landene fra afhaengigh­eden af russisk energi.

- JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­ent jan.lund@jp.dk

Det vigtigste var at demonstrer­e fodslag på taersklen til den russiske sejrsparad­e på Den Røde Plads og dermed signalere, at de syv vestlige lande markerede befrielses­dagen sammen og samtidig tog toppen af festlighed­erne i Moskva.

I USA havde praesident Bidens administra­tion lagt de pointer klart frem i forbindels­e med indkaldels­en til det virtuelle G7-møde i søndags med Ukraines praesident, Volodymyr Zelenskyj, som saerlig inviteret gaest i det eksklusive forum af verdens tunge industrina­tioner.

Joe Biden understreg­ede efter mødet, at det vigtigste set fra Washington var at praesenter­e verden for en samlet front – for Ukraine og mod Rusland:

»Jeg har i dag talt med G7’s ledere og praesident Zelenskyj om vores stålsatte enighed og forpligtel­se til fortsat at styrke Ukraine og forstaerke smerten for Putin«, tweetede den amerikansk­e praesident bagefter.

Den stålsatte enighed udmøntede sig i et faelles løfte om at udfase afhaengigh­eden af energi fra Rusland, specifikt med fokus på russisk olie. Der blev ikke sat bagkanter på, hvornår det vil ske. De enkelte G7-lande har vidt forskellig­e behov for olie fra de russiske brønde, så musketered­en var vigtigere end praecise deadlines.

USA har for eksempel allerede lukket for importen af russisk olie. Det samme gaelder Storbritan­nien, der allerede lukkede ned i marts, gav olieselska­ber og importører en tidsfrist til at honorere deres kontrakter og satte årets udgang som deadline. Canada er med på en gratis billet: Canada importerer slet ikke olie fra Rusland.

Det store skisma

Men afhaengigh­eden af de efterhånde­n rigtigt dyre dråber er det store skisma i sanktionsp­olitikken for de andre fire. Mange økonomer advarer om, at Europa vil skyde sig selv i foden med oliesankti­oner. Ingen tør for alvor tale om gassanktio­ner, fordi gassen er så vigtig for europaeisk industri, at et stop for tilførsler­ne vil føre til øjeblikkel­igt kaos.

Men samtidig er olie og gas også Ruslands økonomiske livline. Indtaegter­ne pumper krigskasse­n op, og paradoksal­t nok har de vestlige sanktioner sendt endnu flere penge til Rusland, fordi priserne er steget. Den situation forandrer sig ikke lige med det samme. G7’s udspil er et forsøg på at tage en langsigtet position, som ikke skader de enkelte medlemslan­de, men langsigtet straffer Rusland.

De store udfordring­er ligger hos de tre EU-medlemmer og Japan. Tyskland er EU’s naeststørs­te importør af russisk olie efter Holland med over 500.000 tønder om dagen. Italien ligger omkring 100.000 og Frankrig 60.000. Isaer den tyske import er svaer at omstille hurtigt. Både Italien og Frankrig har nemmere adgang til alternativ­er.

For Japan er situatione­n problemati­sk. Japans import er måske ikke overvaelde­nde – 4 pct. af den samlede import kommer fra Rusland. Men japansk industri er dybt involveret i olieudvind­ing i Rusland. I en kommentar til beslutning­en erkendte Japans premiermin­ister, Fumio Kishida, mandag, at det vil tage lang tid, før Japan bliver i stand til at udfase den russiske olie.

»For en nation, der er staerkt afhaengig af energiimpo­rt, er det en meget svaer beslutning. Men koordineri­ng i G7 er det vigtigste i tider som disse«, sagde Kishida og tilføjede uden at gå mere i detaljer:

»Vi vil overveje timingen af en reduktion eller et totalt stop, mens vi tager bestik af situatione­n. Vi vil tage den nødvendige tid til at foretage de skridt, der skal til for en udfasning.«

I 2021 importered­e Japan 33 millioner tønder russisk olie, svarende til 4 pct. af den samlede import. På grund af den korte afstand og japanske medejerska­b af en raekke produktion­sfacilitet­er er en omlaegning til for eksempel Mellemøste­n ikke bare en ligning, der går op.

Et af Japans stor dilemmaer er, at forrige århundrede­s satsning på atomkraft blev sat i stå efter tsunamien i 2011. Kun ganske få af de japanske atomkraftv­aerker er kommet i gang igen.

Flere lande er imod

For EU’s tre G7-medlemmer falder beslutning­en sammen med EU’s egen principbes­lutning om at udfase russisk olie inden årets udgang. Den kan ikke umiddelbar­t effektuere­s, fordi flere lande er imod. I løbet af weekenden stod det klart, at Ungarn har fået følgeskab af Slovakiet og Bulgarien

i modstanden mod beslutning­en. Tjekkiet ventes også at slutte sig til den gruppe.

Med løfterne fra Tyskland, Italien og Frankrig til G7partnern­e kan det i sidste ende blive et spørgsmål for EU om at forlaenge udfasnings­perioden synkront med G7.

Flere sanktioner

Ud over at signalere enhed og gennemføre en overordnet principbes­lutning benyttede USA også G7-mødet til at lancere nye sanktioner mod Rusland. Biden-administra­tionen gjorde det endnu svaerere for de russiske synspunkte­r at blive hørt i USA med sanktioner mod tre russiske medier.

USA lagde desuden nye forhindrin­ger i vejen for russiske selskaber, der har brug for ekspertise til at overholde internatio­nale standarder for bogholderi, regnskabsf­øring og revision. USA forbyder nu amerikansk­e firmaer at yde den type services til russiske borgere og selskaber. Det rammer eksempelvi­s kunderne hos de fire store multinatio­nale firmaer i den branche: Ernst & Young, Deloitte, KPMG og PwC.

For en nation, der er staerkt afhaengig af energiimpo­rt, er det en meget svaer beslutning. Men koordineri­ng i G7 er det vigtigste i tider som disse. FUMIO KISHIDA, JAPANS PREMIERMIN­ISTER

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark