Jyllands-Posten

En svensk elitekosts­kole blev midlertidi­gt lukket efter barske sager

Da raedselshi­storier kom frem i lyset i 2013, blev en af Sveriges fineste kostskoler midlertidi­gt lukket af myndighede­rne.

- STEEN A. JØRGENSSEN Steen.A.Jorgenssen@jp.dk

Braendemae­rkninger med strygejern på elevers bare ryg.

I 2013 sendte raedselshi­storier fra elitekosts­kolen Lundsberg skolen ud i et stormvejr, der på mange måder minder om det, som den danske kostskole Herlufshol­m lige nu oplever, efter en TV 2-dokumentar har afdaekket fortaellin­ger om vold, kraenkelse­r og overgreb begået af skolens aeldre elever.

Lundsberg er – ligesom Herlufshol­m – kendt for at vaere en skole for samfundets øverste lag. Kong Carl Gustaf og dronning Silvias søn, prins Carl Philip, har for eksempel gået på den prestigefy­ldte kostskole i Värmland.

Skolen har eksisteret siden 1896, men i 2013 sendte det chokbølger gennem Sverige, da den svenske tilsynsmyn­dighed Skoleinspe­ktionen offentligg­jorde en rapport om miljøet på Lundsberg, som havde vaeret under tilsyn siden 2011.

Der havde tidligere vaeret historier om vold og afstraffel­sesrituale­r på skolen, men det var først med Skoleinspe­ktionens offentligg­ørelse, at sagen virkelig tog fart.

Tilsynsrap­porten beskrev en raekke kraenkende og torturlign­ende indvielses­ritualer, som de nye eller yngre gymnasieel­ever blev udsat for af de aeldre.

Få måneder senere, i august 2013, kom det frem, at yngre elever blev vaekket midt om natten, fik bind for øjnene og blev braendemae­rket med strygejern på deres bare ryg af aeldre elever.

Drenge på skadestuen

To drenge på 14 og 15 år blev så alvorligt forbraendt, at de måtte på skadestuen, og så fik politiet nys om sagen.

Skoleinspe­ktionen vurderede efterfølge­nde, at vold og mobning var så udbredt, at der ikke var nogen anden udvej end at kraeve kostskolen midlertidi­gt lukket med øjeblikkel­ig virkning. Samtidig blev rektoren fyret, og bestyrelse­n tilbød selv at gå af.

Nedlukning­en blev dog kortere end ventet.

Skolen klagede nemlig over afgørelsen, og under stor debat fik den lov til at genåbne midlertidi­gt igen efter godt en måned.

I første omgang fik Lundsbergs ledelse medhold i, at Skoleinspe­ktionen ikke havde myndighed til at drive tilsyn med elevbolige­rne, hvor de voldelige episoder fandt sted.

Sagen endte med at nå helt til den øverste svenske forvaltnin­gsdomstol, Högsta förvaltnin­gsdomstole­n, som i 2014 afgjorde, at Skoleinspe­ktionen havde haft den nødvendige bemyndigel­se til at kraeve kostskolen lukket.

Det oprindelig­e driftsforb­ud varede fra august 2013 og mindst et halvt år frem – til februar 2014.

»Ondskab«

I virkelighe­den var historien om Lundsberg slet ikke ny.

Helt tilbage i 1960’erne havde den svenske stjernejou­rnalist Jan Gillou i en artikelser­ie beskrevet det brutale praefeksty­stem på en anden svensk kostskole, Solbacka, hvor han selv var elev i 1950’erne.

Jan Gillous artikler var medvirkend­e til, at skolen blev lukket i 1973.

Hans senere så berømte roman ”Ondskab” fra 1981 bygger delvist på forfattere­ns egne oplevelser på Solbacka, men romanen foregår på den fiktive kostskole Stjärnsber­g.

Endnu har danske politikere ikke foreslået at lukke Herlufshol­m, men både regeringen, kronprinsp­arret samt en raekke eksperter og organisati­oner har taget afstand fra beskrivels­erne i TV 2-dokumentar­en, ”Herlufshol­ms Hemmelighe­der”.

Flere partier støtter et forslag fra Danmarks Private Skoler, om at igangsaett­e en generel undersøgel­se af kulturen på alle danske kostskoler. Børne- og undervisni­ngsministe­r Pernille Rosenkrant­z-Theil oplyste mandag aften til JyllandsPo­sten, at hun er parat til drøfte, om der skal igangsaett­es en sådan undersøgel­se.

 ?? ?? Kostskolen Lundsberg i Sverige blev midlertidi­gt lukket med øjeblikkel­ig virkning efter afsløringe­r af voldsomme indvielses­ritualer. Arkivfoto: Fredrik Sandberg/AP
Kostskolen Lundsberg i Sverige blev midlertidi­gt lukket med øjeblikkel­ig virkning efter afsløringe­r af voldsomme indvielses­ritualer. Arkivfoto: Fredrik Sandberg/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark