Jyllands-Posten

Politiet undersøger Herlufshol­m

Politiet opfordrer nuvaerende og tidligere elever til at anmelde det, hvis de har vaeret udsat for strafbare forhold som vold eller psykisk vold på Herlufshol­m.

- STEEN A. JØRGENSSEN Steen.A.Jorgenssen@jp.dk

Kostskolen Herlufshol­m har indgivet en anmeldelse til politiet på baggrund af TV2’s dokumentar­udsendelse »Herlufshol­ms Hemmelighe­der«, som beskriver en raekke voldsepiso­der og andre overgreb begået mod yngre elever.

Skolen mener nu, at politiet bør undersøge, om »et eller flere tilfaelde«, der beskrives i udsendelse­n »skal undersøges naermere«.

Det fremgår af en pressemedd­elelse fra Herlufshol­m.

»Herlufshol­m Skole har meddelt, at man på alle måder vil bakke op om politiets undersøgel­ser i sagerne,« hedder det.

Jyllands-Posten har forsøg at få en uddybning fra bestyrelse­sformand Torben von Lowzow.

Naermest samtidig med Herlufshol­ms udmelding oplyste Sydsjaella­nds og Lolland-Falsters

Politi, at TV2dokumen­taren beskriver episoder, som »kan vaere overtraede­lser af straffelov­en«. Det vil politiet nu undersøge naermere, lyder det i en pressemedd­elelse.

Politikred­sen opfordrer desuden til, at både nuvaerende og tidligere elever henvender sig til Sydsjaella­nds og Lolland-Falsters Politi, hvis de ønsker at anmelde, at de har vaeret udsat for strafbare forhold såsom vold eller psykisk vold under deres ophold på Herlufshol­m.

Elev dømt for voldtaegt

Det er ikke første gang, at politiet går ind i sager vedrørende Herlufshol­m. Mindst to gange er der blevet anmeldt voldtaegte­r begået mod elever på skolen.

I 2016 anmeldte en pige fra 8. klasse en dreng for voldtaegt, men politiet måtte frafalde sigtelsen pga. manglende beviser.

I april i år blev en 16-årig dreng dømt for en voldtaegt af en anden dreng på skolen begået i februar 2022.

Straffen lød på seks måneders faengsel, men dommen er nu anket til Østre Landsret.

TV2-dokumentar­en afdaekker en raekke fortaellin­ger om vold, kraenkelse­r og overgreb begået af de aeldre elever på den berømte kostskole. Udsendelse­n beskriver også, at skolens ledelse har undladt at politianme­lde sager, når den er blevet bekendt med voldelige episoder.

I weekenden reagerede Herlufshol­ms bestyrelse på den tiltagende kritik af skolens ledelse ved at fyre rektor Mikkel Kjellberg. Desuden lovede bestyrelse­n omfattende aendringer.

Bl.a. bliver de faelles sovesale afskaffet ligesom alle gamle traditione­r, der kan føre til fysisk eller psykisk kraenkende adfaerd droppes.

Vicerektor Martin Arvedlund står nu indtil videre for den daglige ledelse af Herlufshol­m.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark