Jyllands-Posten

Hjaelp på vej til mødre, der må føde deres døde børn blandt nybagte foraeldre

Pernille Rathmann fødte sin døde søn omgivet af nybagte foraeldre og babyskrig. En ny afdeling for tab på Regionshos­pitalet Gødstrup skal sikre, at andre får bedre vilkår ved dødfødsler og senaborter, og lignende afsnit er på vej flere steder i landet.

- AMANDA NYGAARD FRISK amanda.nygaard.frisk@jp.dk

I et lille rum for enden af fødegangen på Regionshos­pitalet Herning fødte Pernille Rathmann sin søn i marts 2021. Fra stuerne ved siden af lød der babyskrig. Det var lyden af liv. Lyde, hun og hendes kaereste aldrig hørte fra deres søn, Noa. Han var død ved fødslen.

Hvis de forlod vaerelset, skulle de hele vejen gennem fødselsgan­gen, så Pernille Rathmann gik kun derfra en gang: for at få deres søn velsignet i hospitalet­s kapel.

»I indgangen til hospitalet mødte vi en familie med deres baby, og jeg var ved at knaekke psykisk. Man kan aldrig forberede sig på, hvad der sker, når først han er ude. Når man bliver foraeldre, rammer kaerlighed­en én med 100 km i timen, selv om ens barn ikke skal med hjem,« siger Pernille Rathmann.

På fødeafdeli­ngen på Regionshos­pitalet Gødstrup (en sammenlaeg­ning af regionshos­pitalerne i Herning og Holstebro) er der fra den 1. maj oprettet et afsnit for tab. Det er et supplement til barselsgan­gen. På det nye afsnit kan foraeldre, der oplever dødfødsler, spontane senaborter eller arrangered­e senaborter på baggrund af misdannels­er eller sygdom ved fostret, ligge. Her kan en dør og egen udgang adskille dem fra familier med en vellykket fødsel, og syv jordemødre vil gennem specialudd­annelser og erfaringsi­ndsamling blive eksperter i at håndtere senaborter.

Dør lukker af for babyskrig

Supersygeh­uset i Gødstrup er det andet hospital i Danmark, der har oprettet et afsnit for tab. Et lignende afsnit på Aarhus Universite­tshospital har indsamlet erfaringer i 10 år, og det har vaeret inspiratio­nskilden til afsnittet på Regionshos­pitalet Gødstrup. I Danmark forekommer der omkring 2.000 senaborter om året. På Regionshos­pitalet Gødstrup forventes der at forekomme 25 til 35 senaborter og omkring 3.300 fødsler om året.

Udover afsnittene på Aartryde hus Universite­tshospital og på sygehuset i Gødstrup har der siden december 2021 vaeret en stue for tab på Rigshospit­alet, og lignende afdelinger er på tegnebraet­tet på Hvidovre Hospital og Herlev Hospital.

Pernille Rathmann er glad for, at afsnittet kan vaere med til at sikre den bedst mulige støtte til andre familier, der oplever en senabort.

»Det er bare utrolig vigtigt, at afsnittet er blevet oprettet, og at familierne nu kan komme ind og ud uden at møde andre, og at en dør lukker af for babyskrig. Derudover er det vigtigt at flere jordemødre specialise­res, så de kan hjaelpe én med at traeffe de rigtige valg undervejs, så man ikke kommer til at for

bagefter. Man kan godt føle sig meget alene,« siger hun.

Efter at Pernille Rathmann havde født deres søn, stod parret pludselig over for et vaeld af uforudsete beslutning­er.

Ville de få deres barn at se, holde ham og få fodaftryk? Skulle han døbes, obduceres og begraves? På de to døgn, fra laegerne havde fortalt dem, at deres søn ikke ville overleve, til han var født, havde de ikke haft overskud til at forberede sig på alle de valg, de stod overfor bagefter. Tilfaeldig­vis havde deres jordemoder den rigtige erfaring til at støtte dem i processen og praesenter­e muligheder­ne for dem.

Tab for begge foraeldre

»Hvis man ikke tager imod forslagene, vil man stå tilbage med et kaempe afsavn. Jo mere støtte man kan få, jo mere er man ikke efterladt alene bagefter, for på det tidspunkt har man nok at slås med,« siger Mikkel Jensen, Pernille Rathmanns kaereste.

»Jordemoder­en er med til at skabe familien, fordi man både skal sige goddag og farvel til sit barn i løbet af den tid, man er indlagt. De er en rigtig stor del af, hvad mindet bliver,« tilføjer Pernille Rathmann.

Et år efter fødslen var parret tilbage på Regionshos­pitalet Herning i en almindelig fødestue. Denne gang var det deres datter, der skulle til verden.

Det var en hård fødsel. Det gik op for Mikkel Jensen, at noget var helt galt, da overjordem­oderen skubbede laegen vaek. Hun trak datteren ud og lagde hende direkte op på et bord, hvor to børnelae

Jordemoder­en er med til at skabe familien, fordi man både skal sige goddag og farvel til sit barn i løbet af den tid, man er der. De er en rigtig stor del af, hvad mindet bliver. PERNILLE RATHMANN

ger gjorde, hvad de kunne for at hjaelpe babyen med at traekke vejret.

»Gå hen til hende,« sagde Pernille Rathmann til Mikkel Jensen, fordi hun ikke selv kunne forlade fødesengen. Hvis datteren skulle lide samme skaebne som deres søn, skulle hendes far vaere med.

De lyttede åndeløst. Ventede

på livstegnet. Lyden af datteren, der levede. Og så kom skrigene.

Melia var i live og en sund og rask baby, nåede Mikkel Jensen lige at registrere, inden hans verden brød sammen.

»Det var ligesom om, at barrieren mellem det, jeg har oplevet med vores søn og med vores datter, forsvandt helt. Jeg gik fuldstaend­ig ned med flaget psykisk, fordi jeg ikke havde bearbejdet det ordentligt.«

Efter tabet af deres søn havde Mikkel Jensen brugt

 ?? ??
 ?? ?? »Da jeg blev gravid igen, havde jeg brug for, at jordemoder­en gav plads til alle reaktioner,« siger Pernille Rathmann, der fik en senabort i marts 2021. Hun og kaeresten, Mikkel Jensen, har haft forskellig­e jordemødre og oplevet vigtighede­n af én, der kan rumme deres følelser, også et år efter senaborten. Foto: Joachim Ladefoged
»Da jeg blev gravid igen, havde jeg brug for, at jordemoder­en gav plads til alle reaktioner,« siger Pernille Rathmann, der fik en senabort i marts 2021. Hun og kaeresten, Mikkel Jensen, har haft forskellig­e jordemødre og oplevet vigtighede­n af én, der kan rumme deres følelser, også et år efter senaborten. Foto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark