Jyllands-Posten

Søren Pape: Regeringen­s Rwanda-plan tester min

K-formanden har stemt for lov om modtagecen­tre, men bryder sig grundlaegg­ende ikke om at skulle flyve asylsøgere vaek. DF spørger, om han overhovede­t vil vaere statsminis­ter.

- MADS BONDE BROBERG ANDERS REDDER mads.bonde@jp.dk anders.redder@jp.dk

Det er en test på humanismen at sende asylsøgere til Rwanda.

Det mener den konservati­ve formand, Søren Pape, som »i bund og grund« ikke bryder sig om at skulle flyve asylsøgere langt vaek, men dog støtter idéen, hvis det kan lade sig gøre.

Udtalelser­ne får Dansk Folkeparti til at beskylde ham for at vakle.

»Vil den mand vaere statsminis­ter?« lyder det blandt andet fra vaerdiordf­ører Pia Kjaersgaar­d (DF).

Søren Papes udtalelser faldt i sidste uge til et offentligt arrangemen­t på JP Scenen i Jyllands-Postens hovedkonto­r i Aarhus. Han blev interviewe­t af politiske analytiker Niels Th. Dahl, og der var også spørgsmål fra salen.

En tilhører ville gerne høre Søren Papes holdning til regeringen­s plan om et modtagecen­ter i Rwanda.

Regeringen forhandler i øjeblikket med det centralafr­ikanske land om en aftale, der vil betyde, at asylsøgere fremover flyves derned. De vil få ophold i Rwanda – ikke Danmark – hvis de anerkendes som flygtninge.

Tester humanisme

Søren Pape bemaerkede, at De Konservati­ve har stemt for den lov, der gør det juridisk muligt at etablere et modtagecen­ter. Han sagde, at man i dag ser »kyniske menneskesm­uglere, der bilder folk ind, at vi kan bringe dig til en verden med maelk og honning, og de bliver meget skuffede. For det er jo ikke det, de møder«.

En asylbehand­ling i Rwanda vil gøre det »meget lidt attraktivt« at søge asyl i Danmark, lød det også fra Pape.

Men han lagde samtidig vaegt på, at menneskere­ttighedern­e skal vaere i orden, og Danmark skal kunne garantere ordentlige forhold i det land, der får et eventuelt modtagecen­ter. Og det vil han gerne se i realiteten, »før jeg helt tror på det«.

Søren Pape fortalte tilhørerne, at spørgsmåle­t ikke er helt nemt for ham.

»Og det er en svaer sag, det vil jeg godt sige,« lød det fra Pape, der fortsatte:

»Man tester også lige sin egen humanisme lidt her. Og siger: Hvor langt kan vi gå?«

 ?? ?? Den konservati­ve formand, Søren Pape, deltog den 2. maj i et arrangemen­t på JP Scenen i Aarhus. Til højre ses JP’s politiske analytiker, Niels Th. Dahl. Foto: Benny Kjølhede
Den konservati­ve formand, Søren Pape, deltog den 2. maj i et arrangemen­t på JP Scenen i Aarhus. Til højre ses JP’s politiske analytiker, Niels Th. Dahl. Foto: Benny Kjølhede

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark