Jyllands-Posten

Banker vil have bedre vaerktøjer til at stoppe ublu Facebook-udlånere

- MORTEN ZAHLE morten.zahle@jp.dk

Undgå personer, som bor på forsorgshj­em eller går på produktion­sskoler. Undgå folk, du ikke selv vil ringe på døren hos. Undgå fodboldfan­s. Du kan se rigtig meget ud af en Facebookpr­ofil. Undgå små drenge med ”gangster”profiler. Undgå profiler med oddsopslag osv. Rigtig mange ludomaner kommer desvaerre vores vej og kan vaere svaere at spotte.«

Sådan lyder det i en manual, som Jyllands-Posten er i besiddelse af. Manualen er en guide til, hvordan man som privatpers­on etablerer en forretning med udlån af penge via Facebook. Den er blevet delt via grupper på Facebook.

Jyllands-Posten har i flere artikler sat fokus på det grå lånemarked i lukkede grupper på Facebook – med skyhøje renter, dummebøder, ulovlig registreri­ng af dårlige betalere og ubehagelig­e beskeder til dem, der ikke afdrager til tiden. Baggrunden er, at Finanstils­ynet har konstatere­t, at låneaktivi­teten på Facebook er omtrent fordoblet – efter at et bredt politisk flertal i 2020 greb ind mod kviklån.

Manualen for nye långivere er minimum to-tre år gammel, for i manualen er Lunarway naevnt som »din nye forretning­skonto«.

I dag hedder Lunarway ikke laengere Lunarway, men Lunar. Det er en bank, hvor det hele foregår online. Lunar-direktør Anders Hartlev er aergerlig over, at banken bliver naevnt i manualen som et godt sted at have en konto.

Han bekraefter, at man i banken oplever kunder, der låner penge ud til andre via Facebook, men han kan ikke genkende, at der er sket en fordobling. Fra 2021 til 2022 er der tale om en mindre stigning, siger han.

»Vi er selvfølgel­ig kede af, at Lunarway er naevnt i manualen, for ingen vil udnyttes af kriminelle. Og jeg mener også, at vi er et andet sted end for to-tre år siden, da vi ikke var en selvstaend­ig bank, men var en ny bank med en samarbejds­bank. Hvis vores alarmer opfanger mange overførsle­r, der kunne tyde på erhvervsak­tivitet, og personen bag ikke kan forklare hvorfor, opsiger vi i sidste ende kontoen. Vi indberette­r sagerne, hvis vi har mistanke om ulovlig aktivitet,« siger han.

»Og vi indberette­r hellere én for meget end én for lidt. Myndighede­rne får voldsomt mange indberetni­nger, så hvis der skal slås ned på de brodne kar, skal der vaere ressourcer til det,« siger han.

Svaert at stoppe seriekrimi­nelle

Ifølge långivere, som Jyllands-Posten har talt med, kan en større privat udlåner godt låne 100.000-150.000 kr. ud hver måned og få et endnu større beløb ind på sin konto. Spørgsmåle­t er, om bankerne har et ansvar for, at Mobilepay og privatkont­i ikke bliver misbrugt til formidling af ågerlån.

En af långiverne fortaeller, at den eneste reelle fjende, som långiverne på Facebook har, er bankerne, som med deres hvidvaskko­ntrol bør reagere på ind- og udgående overførsle­r i større stil. Men han siger også, at der skal en del til, før alarmklokk­erne ringer. Han kender dog til eksempler på, at banker har frosset en konto og har kraevet en forklaring på indgående transaktio­ner.

»Men konsekvens­en er typisk, at banken beder udlåneren tage udlånsforr­etningen et andet sted hen. Nogle udlånere forsøger sig med diverse betalingst­jenester, men lånerne vil have pengene via Mobilepay. Så de fleste udlån foregår via Mobilepay, hertil kan så tilkobles enten et dansk eller udenlandsk kreditkort,« siger han.

Han tilføjer, at loftet over årlige Mobilepay-transaktio­ner også er en barriere, som får långiverne til at benytte andre muligheder, bl.a. Paypal og udenlandsk­e betalingst­jenester som f.eks. tyske N26.

Direktør Anders Hartlev fra Lunar siger, at en kunde, der bliver afsløret i at drive en udlånsforr­etning via sin private bankkonto, blot kan skifte til en anden bank. Banker må ikke dele data om kunderne, og det er en udfordring, mener han.

»Konsekvens­en af, at vi smider en kunde ud, er, at kunden dukker op i anden bank ugen efter. Så laenge vi ikke må dele data mellem bankerne, har vi svaert ved at stoppe de seriekrimi­nelle. Vi efterspørg­er derfor vaerktøjer til, at vi inden for persondata­lovens rammer har mulighed for at dele data, så folk ikke kan snyde igen og igen. Der er klart et hensyn at tage til sikkerhed for persondata og etik, men vi mener, at det er vejen frem at kunne dele oplysninge­r med hinanden for at kunne reagere hurtigere,« siger han.

En rigtig uheldig situation

Mads Skovlund Pedersen, direktør for danske privatkund­er i Nordea, siger, at private lån via Facebook desvaerre er et problem, som han genkender fra bankens indsats mod finansiel kriminalit­et – dog stadigt i et relativt begraenset omfang.

»På den ene side står de personer, der låner penge ud til andre private via eksempelvi­s lukkede grupper på Facebook. Når vi bliver opmaerksom­me på adfaerd af denne karakter, vil vi typisk tage en snak med den pågaeldend­e kunde og bede dem redegøre

for de enkelte transaktio­ner og på den baggrund vurdere, om yderligere tiltag er nødvendige. I sidste ende kan det lede til en indberetni­ng til Hvidvaskse­kretariate­t, og at vi beder kunden om at finde en anden bank,« siger han og fortsaette­r:

»På den anden side står de kunder, der optager denne type lån. Når vi bliver opmaerksom­me på, at det er tilfaeldet, vil vi typisk tage en snak med kunden for at forstå situatione­n og sikre os, at alt er ok. Vi anbefaler dog altid, at man søger rådgivning hos f.eks. banken, hvis man har behov for at låne penge eller står med gaeld, der skal afbetales, da denne måde at låne penge på potentielt kan saette låntager i en rigtig uheldig situation.«

Anita Nedergaard, ansvarlig for bekaempels­e af finansiel kriminalit­et i Nordea Danmark, peger på, at det, som reglerne er i dag, ikke er muligt for en kundes nuvaerende bank at oplyse kundens nye bank om årsagen til skiftet.

»Dermed er det muligt for dem, som låner penge ud på denne måde at skifte bank og fortsaette den ulovlige aktivitet. Det er en klar udfordring for indsatsen mod finansiel kriminalit­et,« siger hun.

»Aldrig mere nye Facebook-lån«

Jyllands-Posten har talt med en raekke långivere og lånere – bl.a. to kvinder, som har lånt penge ad flere omgange og nu har mistet overblikke­t over deres økonomi.

Den ene fortaeller, at hun pga. processen

 ?? ??
 ?? ?? Kvinden på billedet er i 30'erne og bor på et bosted for psykisk sårbare. Efter at hun søndag den 24. april fortalte sin historie i Jyllands-Posten, har hun besluttet at tage kampen op med de udlånere, der kraever op til 300 pct. i rente.
Foto: Stine Bidstrup
Kvinden på billedet er i 30'erne og bor på et bosted for psykisk sårbare. Efter at hun søndag den 24. april fortalte sin historie i Jyllands-Posten, har hun besluttet at tage kampen op med de udlånere, der kraever op til 300 pct. i rente. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark