Jyllands-Posten

Borgere ønsker mere EU, men 13 lande går til kamp mod drømmene

Den danske regering går til kamp for vetoretten i EU, hvilket ifølge en borgerkonf­erence blokerer EU’s muligheder for at levere det, europaeern­e ønsker sig af samarbejde­t.

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk

Der er brug for langt taettere og mere forpligten­de EUsamarbej­de om emner som sikkerhed, klima og velfaerd.

Det er bundlinjen efter tusindvis af timers borgermøde­r, seminarer og plenarfors­amlinger i ”Konference­n om Europas Fremtid”, hvor hundredvis af europaeere det seneste år har udviklet deres forslag til fremtidens union.

Mandag blev slutrappor­ten med 49 forslag og mere end 300 underligge­nde anbefaling­er officielt overdraget til EU’s ledere under en ceremoni i Strasbourg. Det hele ledsaget af taler om at forny og styrke EU-samarbejde­t, ikke mindst i lyset af Ruslands angreb på Ukraine.

»Europas fremtid er bundet til Ukraines fremtid. Vi står over for aegte trusler. Og prisen for et svigt vil blive monumental. Det er vores ansvar, hvordan historien kommer til at dømme vores gerninger,« sagde EuropaParl­amentets formand, Roberta Metsola, der hyldede EU-samarbejde­t for at vaere »måske ikke perfekt, men en stor succes«.

»Ikke desto mindre viser konference­n, at der er afstand mellem, hvad borgerne forventer, og hvad Europa er i stand til at levere,« mente hun.

Konference­n kommer med en raekke forslag om staerkere EU-sikkerheds­politik, og også på en raekke andre områder foreslås mere EU-styring medlemslan­dene. Krav om grønne områder ved byggerier. Udvidet forbud mod engangspla­stic.

For at sikre sundere mad og bedre helbred skal EU saette minimumsst­andarder for fødevarekv­alitet og begraense brugen af antibiotik­a, ligesom borgerne fra en tidlig alder skal laere sunde vaner.

Økonomien skal gøres mere baeredygti­g ved at tage større hensyn til klimaet og den sociale dimension.

Der skal udvikles en europaeisk »offentlig sfaere« for at sikre debat om unionens vaerdier. Holdes årlige konference­r om retsstaten­s tilstand. Investeres i fast, betalbar, sikkert og stabilt internet overalt i EU. Udvikles 6G-netvaerk. Føres kampagner for at få ansat flere ikke-EU-borgere på arbejdsmar­kedet og skrues op for lovlig migration. Borgerne skal uddannes i EU-demokrati og historie. En EUinstitut­ion skal koordinere indsatsen mod fake news. Blandt meget andet.

Men det blev forslagene om en mere effektiv EUstemme i udenrigs- og sikkerheds­politikken, der løb med den største politiske opmaerksom­hed.

Vaebnede styrker

Konference­n foreslår dels, at EU tager flere politiske og økonomiske midler i brug for at fremme sine principper rundt om i verden. Dels at »faelles vaebnede styrker skal bruges til selvforsva­r og vaere udelukket fra enhver aggressiv militaerha­ndling med kapacitet til at støtte i kriser inklusive naturkatas­trofer.«

»Uden for europaeisk­e graenser kan styrken indsaettes under exceptione­lle omstaendig­heder, helst under mandat fra FN’s Sikkerheds­råd … og uden at konkurrere med eller duplikere Nato,« står der er i teksten.

Dertil kommer så ønsket om at afskaffe kravet om enstemmigh­ed blandt de 27 medlemslan­de på udenrigsog sikkerheds­politikken. Der er også anbefaling­er om at se på enstemmigh­eden inden for f.eks. sundheds- og skattepoli­tikken.

Det skal bane vejen for hurtigere og mere håndfaste beslutning­er og aktioner fra EU, hvis man ikke skal have hvert eneste land med om bord før politiske handlinger og sanktioner. Omvendt vil det fjerne det enkelte medlemslan­ds vetoret.

Forslaget vil betyde en procedure for traktataen­dring, som både kraever grundig forberedel­se og til sidst enighed blandt alle landene. Både Europa-Parlamente­t og EUKommissi­onen har foreslået det adskillige gange før og støtter fortsat.

Det samme gjorde Emmanuel Macron, praesident i Frankrig, der har det roterende formandska­b for EU, og som er erklaeret tilhaenger af at styrke EU’s slagkraft.

»Vi skal holde sammen, og vi skal ikke ekskludere nogen. Men vi skal heller ikke lade skeptikern­e og dem, der tøver mest, holde os tilbage,« sagde han.

Flere beslutning­er med kvalificer­et flertal kan styrke store lande som Frankrig og Tyskland på bekostning af de mindre landes indflydels­e. Der anes da også klar overvaegt af relativt små lande i den faelles skrivelse, som 13 lande mandag udsendte som reaktion på forslagene fra konference­n.

»Vi støtter ikke uovervejed­e og forhastede forsøg på at lancere en proces mod traktataen­dringer,« skrev regeringer­ne fra Danmark, Bulgarien, Kroatien, Tjekkiet, Estland, Finland, Letland, Litauen, Malta, Polen, Rumaenien, Slovenien og Sverige.

»Vi minder om, at traktataen­dringer aldrig har vaeret formålet med konference­n. Hvad der betyder noget er, at vi adresserer borgernes idéer og bekymringe­r,« skriver de og advarer om, at en diskussion­en om traktataen­dringer »indebaerer alvorlig risiko for at traekke politisk energi vaek fra de vigtige opgaver.«

»EU’s håndtering af kriser de seneste år – inklusive covid-19 og Ruslands fortsatte aggression mod Ukraine – har klart vist, hvor meget EU kan levere inden for de nuvaerende traktater. Vi har allerede et Europa, der fungerer,« skriver de.

Forslagene skal nu analyseres af Kommission­en og landene, der til september skal drøfte, hvilke idéer der skal leve, og hvilke skal dø.

 ?? ?? Der var symfoniork­ester, skåltaler og klapsalver i store maengder, da repraesent­anter for EU's ledelse mandag modtog de endelige 49 forslag fra det seneste års konference om Europas fremtid.
Foto: Ludovic Marin/Reuters
Der var symfoniork­ester, skåltaler og klapsalver i store maengder, da repraesent­anter for EU's ledelse mandag modtog de endelige 49 forslag fra det seneste års konference om Europas fremtid. Foto: Ludovic Marin/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark