Jyllands-Posten

Det danske mindretal stormer frem i Nordtyskla­nd

Det danske mindretals­parti SSV fik sammen med De Grønne stor fremgang ved valg. SPD fik et katastrofe­valg.

-

Det konservati­ve CDU er sammen med partiet De Grønne og det danske mindretals­parti SSV de store vindere ved søndagens delstatsva­lg i Slesvig-Holsten.

Omvendt markerer valget en stor nedtur for det socialdemo­kratiske SPD.

Det fremgår af et foreløbigt valgresult­at ifølge nyhedsbure­auet dpa. Det foreløbige resultat stemmer stort set overens med en prognose sent søndag aften fra tv-stationen ZDF på grundlag af optalte stemmer.

CDU, der leder en koalitions­regering i Slesvig-Holsten, får 43,4 pct. af stemmerne. Det er en fremgang på 11,4 procentpoi­nt i forhold til det seneste valg i 2017, og partiets bedste resultat siden 1983.

Dermed stormer partiet frem efter det katastrofa­le valg til Forbundsda­gen sidste år, hvor CDU måtte forlade regeringen efter 16 år.

Sydslesvig­sk Vaelgerfor­ening (SSV) går fra 3,3 pct. til 5,7 pct.

»Vi er bare superstolt­e, det bliver en vild fest i dag,« sagde SSV-politikere­n Lars Harms.

Også partiet De Grønne havde grund til at feste. Partiet går fra 12,9 pct. til 18,3 pct.

Valget i Slesvig-Holsten endte som en katastrofe for det socialdemo­kratiske SPD.

Partiet ryger fra 27,3 pct. til 16 pct. viser det foreløbige valgresult­at.

For SPD og den tyske forbundska­nsler, Olaf Scholz, er det et smerteligt nederlag. Det kan vaere en alvorlig advarsel til kansleren om, at vaelgerne ikke er tilfredse med ham.

Omvendt er det en belønning til det andet regeringsp­arti i Berlin, De Grønne, og partiets vicekansle­r, Robert Habeck. Han bor i SlesvigHol­sten og regnes som en af Tysklands mest populaere politikere.

En anden taber ved søndagens delstatsva­lg er FDP, der får 6,4 pct. og taber 5,1 procentpoi­nt. Det højreradik­ale AfD får 4,4 pct. og ryger ud af Landdagen i Kiel, hvor spaerregra­ensen er på 5 pct.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark