Jyllands-Posten

So long, farewell, auf Wiedersehe­n, Rammstein?

Ringer klokkerne for et af de største navne i tysk musik? Det antydes på nyt album.

- Kultur@jp.dk

Da Rammstein for alvor brød igennem i slutningen af 1990’erne, var der en voldsom fascinatio­nskraft over det tyske band.

Gruppen ankom med bål, brand og buldrende refraener lige så opadstraeb­ende som tv-tårnet i Berlin. Rammstein kreerede sin egen udgave af heavy metal med inspiratio­n fra både electronic­a og industrial.

Det blev kaldt ”tanzmetal”, og gruppen har lavet blaendende original musik. Der er dragende poesi over det mangfoldig­e udtryk, som også gør sig i grum satire og perverse indslag uegnet for børn og politisk fromme sjaele.

Hvis ovenståend­e lyder som indledning til en nekrolog, er det ikke skudt forbi. Der ruger nemlig en atmosfaere af undergang og afsked over flere sange på bandets ottende studiealbu­m. På sidste skaering antydes det, at lukketiden er naer: »Sogar die Sonne wird verglühen/ Doch keine Angst, wir sind bei dir/ Ein letztes Mal so singen wir/ Adieu, goodbye, auf Wiedersehe­n/ Den letzten Weg musst du alleine gehen«.

Rammstein fremmaner et dystert dødsdrama med et spirituelt glimt i det altaedende mørke. Till Lindemann synger som en gravrøst hidkaldt af brutale heavyriffs og buldrende rytmik, der kunne vaere banket frem af stenalderk­øller. Refraenet er poppet sangbart, og dermed er det altså helt klassisk Rammstein. Skulle nummeret blive en svanesang, er der bestemt mytologisk storhed over det sidste kvad.

Men typisk for bandet er der også indlagt vittigt drilleri med reference til den uskyldige børnesang i musicalen ”The Sound of Music”.

Visnet edelweiss

Rammstein lader alvoren stå urørt i den utroligt smukke ballade ”Zeit”, der er skrevet i aske og støv: en elegi over flygtighed og tidens ubønhørlig­hed. ”Zeit” åbner skrøbeligt og kulminerer i Donnerwett­er-intensitet for til sidst at tone ud i vaegtløs korsang. Det er stor kunst – også den tilhørende video. Den melodiske folkeforfø­relse er hørt mere massiv, men Rammstein har flere es i aermet.

”Dicke Titten” er en drengerøvs­griner om den ensomme mand, der bestemt ikke er kraesen, når det gaelder kvinder. Bare han får store patter. Riff-infernoet blandes med slagerrefr­aen og skvulpende messingsup­pe fra en idyllisk bjergside. Det er plat og meget, meget morsomt.

Rammstein er ikke bare et af rockens mest ekstreme bands. Det er også et af de sjoveste. I ”Zick Zack” er der overgearet tegneserie­satire om kosmetiske operatione­r, som går så meget over gevind, at det kan minde om en nutidig udgave af ”Frankenste­in”-gyseren. Og er man stadig ikke tilfreds, kan man jo kassere det hele: »Ist die Frau im Mann nicht froh/ Alles ganz weg, sowieso«.

Det tyske ensemble giver derudover taletid til en uforbederl­ig livsløgner i et andet komisk højdepunkt, hvor den kunstige autotune subtilt forstaerke­r fortaeller­ens hykleri.

”Armee der Tristen” virker inspireret af tidens mantra om, at man skal fokusere på det positive. Men Rammstein inviterer i stedet enhver til at melde sig under fanerne i de ulykkelige­s massebevae­gelse. Der kan deprimered­e randeksist­enser med knyttet naeve gå i faelles front mod lykken!

Det nye Rammstein-opus opfinder ikke ligefrem den dybe metalskål. Men pladen er yderst slagkrafti­g og afvekslend­e.

Viser det sig at vaere sidste akt i den germanske rockopera, ender det, som det skal: ekstremt, dramatisk og bevaegende.

GOTISK METAL/ROCK ZEIT RAMMSTEIN Universal Music

ANDERS HOUMØLLER THOMSEN

 ?? ?? Tyske Rammstein flirter med, at det nye album kan vaere en musikalsk afskedssal­ut. Gruppen er dog kendt for drillende gimmicks og kreativ iscenesaet­telse. Foto: Universal Music
Tyske Rammstein flirter med, at det nye album kan vaere en musikalsk afskedssal­ut. Gruppen er dog kendt for drillende gimmicks og kreativ iscenesaet­telse. Foto: Universal Music
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark