Jyllands-Posten

”Frihed, lighed og laks” er ultralokal­t teater

I en lokal kontekst fortaeller Himmerland­s Teater med ”Frihed, lighed og laks” historien om kampen for kvinders rettighede­r og vigtighede­n af at vaere tro mod sig selv.

- FRIHED, LIGHED OG LAKS kultur@jp.dk

Højt oppe under de rå bjaelker i det kølige, højloftede rum i Det Røde Pakhus på havnekajen i Hobro er ophaengt lamper, som forvandler det gamle pakhus til en midlertidi­g teatersal. Langs to sider er publikum placeret på stoleraekk­er, mens en enkel traescene udgør Nick Pedersens scenografi i lokalets modsatte hjørne. Stine Fumz’ lysdesign sender flimrende mønstre op på bagvaeggen, som sollys genspejlet i vand. Således udspiller størstedel­en af forestilli­ngens fortaellin­g sig rent faktisk netop på dette sted, hvor vi befinder os denne forårsafte­n.

Brian Wind-Hansens ”Frihed, lighed og laks” giver et lille indblik ind i en saerlig epoke i danmarkshi­storien, nemlig kvindernes kamp for lighed mellem kønnene, fortalt i det helt naere perspektiv med udgangspun­kt i to unge mennesker fra to vidt forskellig­e verdener: Hedvig fra Hobro og Jørgen fra Hadsund.

Kaja Kamuk er yndig, men viljefast, som den dannede, unge Hedvig, der har en stålsat tro på, at hun kan fange en laks i Mariager fjord, selv om alle fortaeller hende, at det er umuligt. I en aerbar, mintgrøn kjole og med de krøllede lokker haengende ned over ryggen ligner hun den paene pige fra det bedre borgerskab, som hun portraette­rer. Hendes mor, Susanne Sangilds sortklaedt­e enkefrue, er inkarneret medlem af Indre Mission og ønsker sin datter gift med den velhavende Herman Schwein, der er søn af formanden for byens afholdsfor­ening – i øvrigt underholde­nde spillet af Erik Viinberg.

På havnekajen i Hobro møder Hedvig Sune C. Abels Jørgen. Han er søn af den fordrukne faergemand fra Hadsund og har hele sit liv måttet passe på sin far. Han falder for Hedvigs atypiske holdninger og hendes gå påmod – både når det kommer til hendes drømme i livet og hendes frygtløse indblandin­g i slåskampe. Kvindekamp­en spirer frem over hele landet, og Dansk Kvindesamf­und har rundet 10.000 medlemmer, hvilket efter sigende må vaere »et forbigåend­e onde«.

»Så laenge manden beskytter kvinden, bliver hun aldrig selvsikker,« siger den storrygend­e, pelsklaedt­e Thit Jensen (ligeledes spillet af Susanne Sangild) til foredraget i Hobro, hvor afholdsfor­eningens formand havde håbet, at hun ville fortaelle mere om »sin spaendende og bemaerkels­esvaerdige bror«, Johannes V. Jensen.

Hedvig derimod finder sin livsvej via Thit Jensens ord, og et opgør med alt, hun hidtil har kendt, virker uundgåelig­t.

Susanne Sangilds iscenesaet­telse, hvor seks profession­elle skuespille­re har selskab af en stor flok lokale amatørskue­spillere og sangere, fungerer virkelig fint. Det giver dynamik og autenticit­et til fortaellin­gen, at ensemblet udgøres af børn, unge og aeldre mellem hinanden, og de lokale medvirkend­e understreg­er den lokale forankring i hele iscenesaet­telsen.

SKUESPIL

HIMMERLAND­S TEATER Tekst: Brian Wind-Hansen Iscenesaet­telse: Susanne Sangild Scenografi: Nick Pedersen Varighed: 1 time og 45 minutter Spiller i Det Røde Pakhus i Hobro til 21. maj 2022.

TRINE WØLDICHE

Det giver dynamik og autenticit­et til fortaellin­gen, at ensemblet udgøres af børn, unge og aeldre mellem hinanden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark