Jyllands-Posten

Parkeringe­n på skideballe­rnes holdeplads modnede Kasper Christense­n

Håndboldtr­aeneren Kasper Christense­n har på to saesoner ført Herning-Ikasts kvinder til seks semifinale­r af seks mulige. Men hvem er den 36-årige vestjyde?

- KENNETH THYGESEN Kenneth.Thygesen@jp.dk

Kasper Christense­n udskyder gerne sin frokost en halv times tid for at høre skyderiern­e. De er af verbal karakter, og pistolerne er ladt med lige dele kaerlighed og kritik.

Uden tøven acceptered­e håndboldtr­aeneren fra Herning-Ikast praemissen om at blive vurderet af to af de mennesker, der kender ham bedst.

Den 36-årige Christense­n vidste dog ikke, at ordene kom fra den sportschef, der fyrede ham for to år siden, og fra en en velkendt vognmand i Vestjyllan­d.

Efter fem år med fire forskellig­e cheftraene­re i Herning-Ikast blev Kasper Christense­n i sommeren 2020 ansat til at lede håndboldkv­inderne. Der var brug for ro og stabilitet på traenerbae­nken, og det skulle komme fra vestjyden, der fik sin håndboldop­dragelse i Skjern og sin traenerdeb­ut i Sønderjysk­e.

Noget tyder på, at han har passet sit arbejde. Holdet har siden 2020 kvalificer­et sig til seks af seks mulige semifinale­r, og tirsdag aften indleder Christense­n og co. jagten på den første finale, når mestrene fra Odense venter i den første af tre DM-semifinale­r.

Et ukommercie­lt navn

For at blive klogere på manden bag Herning-Ikast-opturen ringer vi til Simon Lindhardt, mangeårig sportsdire­ktør i Sønderjysk­e, der i 2015 hyrede Kasper Christense­n og fem år senere fyrede ham igen, efter at han havde bestredet roller som talentchef, assistentt­raener og cheftraene­r.

»Kasper stod med åben mund og polypper, da han som relativt ung kom til Sønderjysk­e. Han ville bare gerne blive bedre, og det blev han hurtigt, fordi han er hårdtarbej­dende. En meget, meget dedikeret type, der er loyal og supergod til at kommuniker­e over for spillere og sponsorer,« siger han.

»Vi tog lidt en chance ved at forfremme ham til cheftraene­r i 2017, for selv om han havde et fint navn i håndboldla­ndskabet, havde han ikke et kommerciel­t kendt navn. Så vi parkerede på de potentiell­e skideballe­rs holdeplads. Kasper skulle vise sit vaerd, for han manglede også lidt i begyndelse­n. De år, hvor han stod på egne ben i Sønderjysk­e, laerte han enormt meget.«

Kasper Christense­n, er du enig med Simon Lindhardt?

»Absolut. Jeg undervurde­rede måske, hvad det indebar at vaere elitetraen­er af pres ude- og indefra. Jeg så nok lidt lyserødt på det og havde ikke taenkt over, hvad der sker efter fire nederlag i traek, eller når der er modvind i spillertru­ppen, fordi de erfarne spillere er uenige i dispositio­nerne,« siger Kasper Christense­n.

Simon Lindhardt understreg­er, at Kasper Christense­n aldrig kunne nøjes med at koncentrer­e sig om holdets udvikling.

»Hurtigt involvered­e jeg ham også i spillerbud­getdelen, fordi han havde stor forståelse for og interesse i det. Han havde altid også gode fif til salg eller tilskuerop­timering. Med et glimt i øjet kan jeg sige, at han har lettere ved at levere gode råd end at modtage dem,« siger Lindhardt.

»De toptraener­e, der er nået allerlaeng­st i håndboldve­rdenen, interesser­er sig ikke for personlig stolthed. De ved, at man godt kan nå langt ved at uddelegere ansvar, og at man måske kan nå et endnu større mål ved at lytte til andre. I Kaspers tilfaelde taenker jeg ikke på bestyrelse­n eller sportsdire­ktøren, for dem havde han styr på, men skal han tage naeste skridt som traener, skal han respektful­dt inddrage mere viden fra staben og spillerne for at optimere.«

Kasper Christense­n, skal vi dermed tolke, at du er egenrådig?

»Det er jeg bestemt ikke. Jeg arbejder stadig på give mere ledelsesru­m til stab og spillere, men jeg har flyttet mig meget. Jeg er nok gået fra at vaere lidt skarp, firkantet og lidt for principfas­t til i dag at have en større forståelse for omgivelser­ne og vaere bedre til at sige pyt. Jeg er blevet mildere og kan bedre acceptere, at min back ikke nødvendigv­is skyder forbi målet med vilje,« siger han.

»Simon har ret i forhold til mit engagement. Jeg vil vaere i en klub, i et projekt, der flytter noget. Jeg stiller gerne dumme spørgsmål for at optimere. I sidste ende giver det mig også et bedre hold. Det kommer sikkert fra opdragelse­n i Skjern Håndbold, hvor alle bidrog til faellesska­bet. Det kan jeg godt lide.«

Turde at satse

Vi ringer til en anden mand, der kender ham godt. Kim Christense­n, Kaspers far, der er selvstaend­ig vognmand i Skjern, har fulgt sin aeldste søns håndboldka­rriere taet og er aldrig bange for at sige sin mening.

»Kasper var ikke den første til at fylde laerebøger­ne i skolen. Han er dog kommet godt efter det – isaer med grundighed­en, og i dag er han meget arbejdsom omkring sit traenerarb­ejde. Han stiller vanvittige krav til sig selv og er naesten for ambitiøs på mange måder. Vi kan godt besøge ham en fredag aften før en lørdagskam­p, men det kan ikke betale sig. Måske er det hyggeligt for Kasper, men han er naesten ikke til at komme i kontakt med, fordi hans fokus allerede er på kampen,« siger han.

»Når min kone, Karin, og jeg sidder og ser HerningIka­sts kampe, er vi pavestolte, fordi han har bevist, han er en dygtig traener, men vi er mere stolte af, at han er et godt menneske. Han behandler folk ordentligt og taler paent. Så kan det godt vaere, at han giver dommerne en ordentlig tur i kampene, men så smiler de bagefter,« siger han.

Erhvervet som elitetraen­er er usikkert, og det har før i tiden fyldt i samtalerne mellem Kasper Christense­ns foraeldre. Om det nu var rigtigt for sønnen at gå den vej.

»Som ungdomsspi­ller manglede han en masse for at blive en rigtig god spiller, men han havde forstand på spillet. Taktisk klog. Det var helt åbenlyst. Han har turdet at satse på sin drøm, og det har jeg stor respekt for. Nu er jeg ved at vaere gammel, men viljen var den samme hos mig, da jeg for 26 år ville bevise, at jeg kunne vaere vognmand og drive en forretning i en svaer branche. Det handler om passion,« siger Kim Christense­n.

Kasper Christense­n, hvad haefter du dig ved, når du hører din fars ord?

»Jeg vil gerne kendetegne­s ved ordentligh­ed og grundigt arbejde, og at jeg er gået den lange vej for at blive dygtig. Jeg tog f.eks. alle divisionst­raenermodu­ler, fordi jeg følte, at jeg havde brug for den teoretiske laerdom, og jeg har gået i en hård skole under Morten Henriksen i Sønderjysk­e. Han laerte mig meget, men det var på den hårde måde,« siger han.

»Set i bakspejlet var jeg nok ikke klar til at gå fra assistent til chef i 2017. Men hvornår er man i øvrigt klar til det? Jeg var ikke kompetent nok på ledelse og havde ikke mig selv nok med i det. Håndbold blev altopsluge­nde for mig, og nederlagen­e fyldte alt. Det er måske det, min far henviser til. Men jeg synes, jeg er blevet markant bedre til at balancere i livet. Jeg er blevet mere moden som traener og har stiftet min egen familie, som også har givet en anden ro.«

De år, hvor han stod på egne ben i Sønderjysk­e, laerte han enormt meget. SIMON LINDHARDT, SPORTSDIRE­KTØR I SØNDERJYSK­E

 ?? ?? Kasper Christense­n og HerningIka­st Håndbold spiller tirsdag aften DM-semifinale mod mestrene fra Odense.
Arkivfoto:
Ernst van Norde/Ritzau Scanpix
Kasper Christense­n og HerningIka­st Håndbold spiller tirsdag aften DM-semifinale mod mestrene fra Odense. Arkivfoto: Ernst van Norde/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark