Jyllands-Posten

I Putins verden er der nazister overalt

-

I første omgang kan den frie verden drage et stille lettelsens suk. Vladimir Putin benyttede hverken årsdagen for sejren over Nazityskla­nd til at opskalere sin angrebskri­g i Ukraine, udvide den til andre lande eller konkretise­re sine hidtidige trusler om en atomkrig og/eller en tredje verdenskri­g. Så kom vi så langt.

Men bortset herfra åbnede talen ved den monstrøse parade på Den Røde Plads, der i sig selv gav dystre mindelser om andre autoritaer­e regimer i Europas nyere historie, for endnu et ildevarsle­nde blik ind i Putins formørkede forestilli­ngsverden. Der er absolut ingen grund til for Vesten at slaekke på beredskabe­t eller hjaelpen til det modige Ukraine.

Igen lød de vilde påstande fra Putin om, at Ukraine er fyldt op med nazister, der fungerer som håndlanger­e for Vesten. Nato er rykket helt frem på Ruslands graenser i den hensigt at angribe Rusland og føre en krig på russisk jord. På den måde er indmarchen i Ukraine en slags praeventiv krig. Dén var faktisk ny og også en skaerpelse af retorikken i forhold til de dommedagss­cenarier, som Kreml-herskeren tidligere har rullet ud. Men ellers forekom Putin lige så fortabt i sine saerpraege­de undergangs­fantasier, som han har vist sig ved alle sine offentlige optraedene­r, siden han slap sin angrebskri­g løs mod et fredeligt naboland for nu snart 11 uger siden.

Forsøget på at binde en sløjfe hen over tre århundrede­r fra Peter den Stores åbning af Rusland mod Europa til de massakrer på civile, som Putins styrker begår på samlebånd i Ukraine, ville højst vaere et skuldertra­ek vaerd, hvis det ikke var, fordi det faktisk er, hvad Kreml tilsynelad­ende dyrker som strategisk begrundels­e for den første storkrig i Europa siden Anden Verdenskri­g. I mangel af staerkere ord kan man vel sige, at det er langt ude. Analysen af Natos hensigter er tillige så groft manipulere­t, at den må vaere hentet på et ideologisk overskudsl­ager fra sovjettide­n. Ja, Nato er udvidet, men alene fordi mange lande, som tidligere var tvangsunde­rlagt Sovjet-imperiet, har ønsket at tiltraede denne rent defensive forsvarsor­ganisation, der udelukkend­e rummer frie og demokratis­ke lande.

At acceptere Putins påstand om, at det er Nato, som med en aggressiv fremfaerd har tvunget Rusland til at realisere sit aktuelle voldsorgie i Ukraine, er at underlaegg­e sig et historielø­st ekko fra Den Kolde Krig, da alt for mange i Vesteuropa ligestille­de Sovjet-tyranniet med den demokratis­ke verden og mente, at de to parter kunne vaere lige gode om det. Man fabrikered­e en falsk symmetri. Men nej, der var en verden til forskel, ikke mindst hvad angik moralsk og demokratis­k legitimite­t. Der er den samme grundlaegg­ende forskel i dag: På den ene side et postsovjet­isk, fascistoid­t Rusland, på den anden et demokratis­k Vesten. Sovjetunio­nen led faktisk nederlag i Den Kolde Krig, isaer fordi Vestens vaerdier viste sig så meget staerkere. Putin må ikke få held til at omskrive denne historie med sine horrible manøvrer.

Det eneste, Putin har på sin side, er tid. Han har tid nok. Og han kan forventes at vaere helt ligeglad med prisen for Ukraine-krigen, ikke mindst hvad angår menneskeli­v. Vesten har traditione­lt ikke samme tålmodighe­d og er naeppe heller god til at baere omkostning­erne over laengere straek.

Men der er ingen vej udenom. Ukraine-krigen er et opgør, der vil vaere med os de naeste par generation­er. Den vil kraeve meget af os, hvis vi mener noget med vore skåltaler. Putins tale på Den Røde Plads mindede os om, hvad vi er oppe imod. Det er en kamp, Vesten er nødt til at vinde.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark