Jyllands-Posten

Hvor ser jeg et blåt flag smaelde på en blank og vårfrisk dag?

- JETTE ELBAEK MARESSA jette.maressa@jp.dk

Da Danmarks busser for første gang nogensinde skulle køre med EU-flag på Europadage­n den 9. maj, havde Danmark vaeret medlem af EU i 34 år. I 2007 havde Europa-Kommission­en »overtalt trafiksels­kabet Movia til at udstyre samtlige 1.500 busser med blå flag«, som det fremgik af Avisen.dk.

Movias trafikinsp­ektør, Lars Hven Troelsen, var godt klar over, at de blå flag med gule stjerner ikke ville blive lige vel modtaget overalt, men »flere folkeafste­mninger har vel efterhånde­n vist, at EU er kommet for at blive«, som han formulered­e det. Et vist hensyn til nationalfø­lelsen blev der dog taget. Busserne skulle køre rundt med Dannebrog i venstre side af bussen og EU-flaget i den højre:

»Dannebrog bliver placeret over chaufføren i den side, hvor hjertet sidder, og EU-flaget der, hvor vi stiger ind i bussen,« lød forklaring­en fra trafikinsp­ektøren. Bevidst eller ubevidst satte han således ord på mange danskeres forhold til Europa. Hjertet siger Danmark, fornuften siger (måske) Europa.

Det har modstander­e af Danmarks medlemskab af EU dygtigt spillet på, når der har vaeret afstemning­er om EU. I Den Gamle By i Aarhus vises for tiden en udstilling med danske EU-plakater fra folkeafste­mningen om medlemskab­et i 1972 og fremad. Tag blot denne fra Junibevaeg­elsen: »Højt mod nord, helt oppe hvor kontinente­t ender, ligger et eneste ukueligt land! Her holder et folk til, der tror på mangfoldig­hed og naerdemokr­ati, her holder de uovervinde­lige, gaeve danere stadig stand mod unionsbidr­aget imperiets pres,« står der på en plakat, hvor Danmark er tegnet med gule marker og Dannebrog. Et sted i Tyskland er der plantet en nål med en ørn og et EU-flag, og i Polen står der »Europäisch­e Union«. Folkebevae­gelsen mod EF har fremstille­t EF som en stor, tyk og grådig mand. Enhedslist­en har sat Sovjetunio­nen til at gå straekmarc­h i takt med EU-figuren baerende på en blå kuffert, hvor 12 gule stjerner omkranser ordene »centralism­e, bureaukrat­i, militarism­e, ensretning«. Svaret fra en af de mange vaelgere, som bliver trådt under fode på plakaten: »Jeg benytter lige min demokratis­ke ret til at løbe hen og pisse på unionen.«

Noget lettere at afkode end den plakat, som Europabeva­egelsen har med: »En karakteris­tisk beslutning­sproces i EF« med intet mindre end 16 grafiske elementer og en tekst med, hvornår et forslag fremsaette­s, modtages, undersøges, gennemgås, behandles og så videre.

Ved den seneste folkeafste­mning om EU i 2015, da der blev stemt om at afskaffe retsforbeh­oldet, havde ja-sigerne angiveligt laert af modstander­nes billedspro­g: »Styrk Danmarks politi, stem ja«, står der på en plakat fra Venstre. I forgrunden er der en tegning af en blond kvindelig betjent, baggrunden består af de saedvanlig­e gule marker og Kronborg med et stort dannebrogs­flag. Alligevel blev det et nej.

Det kan muligvis skyldes, at hjertet ikke rigtig er med i hverdagen eller måske rettere på valgdagen, når der er folketings­valg i Danmark.

Selv på en blank og vårfrisk Europadag skal man spejde laenge for at se et blåt flag smaelde. »Nede i Europa,« som Skousen og Ingemann sang i 1971, har man en noget anderledes tilgang til flaget, som dagligt vajer fra offentlige bygninger side om side med det nationale flag. Selv i Sverige, som vist ikke var »nede i Europa«, findes EU-flaget frem, når statsminis­teren holder pressemøde i Rosenbad. Hvor tit har det haengt i Spejlsalen i Statsminis­teriet?

Hjertet siger Danmark, fornuften siger (måske) Europa. Det har modstander­e af Danmarks medlemskab af EU dygtigt spillet på, når der har vaeret afstemning­er om EU.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark