Jyllands-Posten

Vi skal styrke vaerneplig­ten markant

- NIKOLAJ BØGH rådmand, konservati­v folketings­kandidat, Frederiksb­erg

Gennem de seneste 30 år er forsvaret af dansk territoriu­m systematis­k blevet afviklet.

Den beslutning var i bund og grund forkert. For verden er desvaerre ikke så god, så man for tid og evighed kunne regne med, at der aldrig igen ville opstå en militaer trussel imod dansk territoriu­m. Og et effektivt forsvar tager mange år at bygge op, men kun kort tid at bryde ned.

Den russiske invasion i Ukraine har med ét slag gjort det klart, at der også i fremtiden vil kunne opstå militaere trusler i Europa, og selv om de ikke på den korte bane er rettet imod Danmark, så er det på høje tid at styrke vores forsvar imod fremtidige trusler.

Indtil videre er der fuld enighed om den aftale om de økonomiske rammer for dansk forsvar, som Folketinge­ts fem gamle partier indgik den 6. marts, og som over de naeste 10 år – langt om laenge – bringer det danske forsvarsbu­dget op på de 2 pct. af bnp, som vi laenge har lovet vores Nato-partnere at anvende.

Nu kommer så inden laenge den mere komplicere­de diskussion om, hvad de mange ekstra penge – omkring 18 mia. kr. – som vi i fremtiden skal anvende ekstra på vores forsvar, egentlig skal bruges til.

Det gaeldende forsvarsfo­rlig udløber i princippet først med udgangen af 2023, men forberedel­serne til det naeste er nu blevet fremskynde­t, og de mange analyser, der skal danne grundlag for investerin­ger i materiel, personale og bygninger, er ved at blive igangsat.

Forsvaret mangler stort set alt for at kunne fungere bare nogenlunde effektivt. Vi mangler personel, fly, skibe, tanks, ammunition, køretøjer og meget andet.

Når pengene skal prioritere­s, vil der med meget stor sikkerhed opstå mange diskussion­er mellem de partier, som indtil videre synes så enige. For der er uden tvivl stor forskel på, hvilket forsvar man gerne vil have, afhaengig af om man er folkesocia­list, radikal eller konservati­v.

Et oplagt stridspunk­t bliver spørgsmåle­t om vaerneplig­tens rolle i fremtidens forsvar. Et forsvar, som i stort omfang bygger på vaerneplig­t, er ikke nødvendigv­is det mest effektive sammenlign­et med en rent profession­el haer. Men den folkelige forståelse for forsvaret og de nationale vaerdier, som ofte følger med at have tjent sit land som vaerneplig­tig, har stor betydning for forsvarsvi­ljen.

Vaerneplig­ten var tidligere med til at sikre, at en stor del af en årgang af unge maend havde et personligt og som oftest meget positivt forhold til forsvaret, hvor de havde mødt jaevnaldre­nde på tvaers af sociale og geografisk­e forskelle.

Tidligere var det i de fleste familier almindelig­t at have vaerneplig­tige og derigennem få forståelse for, hvad et forsvar egentlig er for en størrelse. Men også ofte at kunne se et måske lidt rodløst utilpasset ungt menneske blive til en mand med pligt- og ansvarsføl­else, selvtillid og sunde vaner.

Og så er der den rent lavpraktis­ke ting, at Forsvaret på linje med store dele af resten af den offentlige sektor mangler personale, og Forsvaret gør det i udtalt grad, fordi det i så mange år reelt har vaeret en afviklings­forretning, som ikke så ud til at rumme interessan­te karriere- og fremtidspe­rspektiver.

Også det problem kan vaerneplig­ten vaere med til at afhjaelpe.

Vaerneplig­ten er i dag i stort omfang reelt afviklet. Der indkaldes under 5.000 vaerneplig­tige årligt, som naesten alle har meldt sig frivillig. Tjenesteti­den er helt nede på fire måneder, hvilket uden for enhver tvivl er for lidt til, at man kan få en ordentlig militaer uddannelse, og genindkald­elser sker kun i meget beskeden grad. Som led i genopbygni­ngen af dansk forsvar bør antallet af vaerneplig­tige saettes betragteli­gt op og også meget gerne udvides til at omfatte kvinder.

Tjenesteti­den bør forlaenges til 12 måneder, som den var før 2004, og der bør ske genindkald­elser med jaevne mellemrum, så de vaerneplig­tige kan få genopfrisk­et de basale militaere faerdighed­er. Vaerneplig­ten bør igen vaere en bred forpligtel­se til at bidrage til vores faelles sikkerhed, og den bør vaere et baerende element i de kommende års genopbygni­ng af dansk forsvar.

Forsvaret mangler stort set alt for at kunne fungere bare nogenlunde effektivt. Vi mangler personel, fly, skibe, tanks, ammunition, køretøjer og meget andet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark