Jyllands-Posten

Der er sten på vejen

-

I et brev til regeringen kritiserer borgmestre fra 45 kommuner en nylig udmelding fra Landbrugss­tyrelsen om, at der ikke laengere kan opnås tilskud til at udtage naturareal­er i forbindels­e med lavbundspr­ojekter.

Det er et budskab, som alle med et hjerte, der banker lidt for vores natur, må tilslutte sig.

Som bekendt har regeringen i sin landbrugsa­ftale bebudet udtagning af 100.000 hektar lavbundsjo­rd, hvilket er et helt rigtigt skridt i retning af bedre natur i vores ådale, men også i vandløb, fjorde og hav.

Det er det, fordi lavbundsjo­rdene kan holde på en masse naeringsst­offer, så de ikke når ud i vandmiljøe­t – men kun, hvis man lader arealerne få fred.

Vi får ikke nogen god effekt af udtagninge­n af arealerne, hvis ikke de får fred i lang tid. Kun på den måde kan den rige og varierede natur indfinde sig, og kun ved lang tids ro opnår vi de naturlige kemiske processer, som hindrer isaer kvaelstof i at blive vasket ud i vandmiljøe­t.

Lige praecis de beskyttede naturområd­er er allerede nået langt i forhold til en rig natur og naturlige kemiske processer.

Når man nu vil standse støtten til udtagning af de områder, så er det et tillidsbru­d i forhold til landmaend, som har skabt natur på deres ejendom i forventnin­g om en forudsigel­ig økonomi.

Men på laengere sigt bliver konsekvens­en, at landmanden ikke laengere har råd til at have arealerne liggende som naturområd­er.

Det indebaerer en åbenlys risiko for, at de igen kommer under plov og dermed er ødelagte på blot én saeson.

I stedet for at standse støtten til at friholde naturområd­er for dyrkning er der brug for redskaber, som sikrer, at områderne permanent kan komme ud af drift og dermed blive til egentlige naturområd­er til glaede for befolkning­en.

I tilgift vil arealerne år efter år levere vaesentlig­e bidrag til at standse naeringsst­offorureni­ngen af fjorde og hav.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark