Jyllands-Posten

Medierne har halshugget Herlufshol­m

- CHRISTOPHE­R FALKENBERG filosofist­uderende, tidl. elev på Herlufshol­m, Frederiksb­erg

Lad det lyde fra de nordligste klitter på Skagen og til Falsters enge mod syd: Herlufshol­ms hemmelighe­der er røbet. Sammen, under mediernes befaling, lad dette uhyre spiddes, denne Jan Guillouske ondskab. Lad det blå blod flyde fra stedet og draene hen over gravene på Herluf Trolle og Birgitte Gøye. Lad sandheden løfte sig fra denne aftjente skole, som det sidste røg over den udbraendte aske: På Herlufshol­m er der blevet uddelt ”lammere”, ”traelår”, og hvad der estimeres til to fingre i numsen.

Forbeholdt dramatiser­inger er dette virkelighe­den på den berømte skole. En virkelighe­d, dermed sagt, der alene udspiller sig på landets forsider og i en håndfuld kraenkede elevers blå bøger. Og som bananfluer om en hundelort har journalist­er, meningsdan­nere og politikere svaermet historien for den bitte naering, der måtte vaere til stede i sensatione­n.

En saglig reportage havde taget højde for, at det absolutte flertal ikke genkender en ”voldskultu­r”. I min egen tid fik jeg lammere af praefekter­ne og blev skubbet i vandet under ”pø-kamp” – alt sammen i gensidig respekt og sjov (vist også fordi jeg havde druknet deres madrasser i vand). Drengestre­ger. Dertil er der sket en markant lempelse af den disciplina­ere og hierarkisk­e linje, der hørte skolen til for 30 år siden. Men i tråd med mediernes narrativ om Herluf anno 2022 bringes adskillige vidnesbyrd, der hører 80’erne og 90’erne til. Hvis Herluf har voldskultu­r, er voldskultu­r, hvor drenge er samlet. Hvad angår seksuelle kraenkelse­r, er disse alle altid forkerte, endog alle steder i vores samfund.

Mit aerinde ligger dermed ikke med de elever, der blev svigtet af Herlufshol­m, til hvem der raekkes både sympati og respekt for at stå frem. Nej, et sted i dybet af dette spektakel findes mediernes demokratis­ke og etiske svigt over for danskerne, når de daekker historier for entydigt. I dag skrev en journalist til mig, om jeg kunne genkende historien om Herluf og eventuelt knytte en kommentar. Da jeg afvisende forklarede, at det var decideret misvisende, hørte jeg aldrig retur. Og voila: På ny har den fjerde statsmagt manifester­et sin appetit for ”den gode historie” og pisket et fakkeltog i gang i opinionen. Denne hysteriske folkerevol­ution endte som i historiebø­gerne med at kappe hovedet af på den grusomme leder, rektor Kjellberg.

Det skal siges, at Kjellbergs hoved fylder meget lidt for min nattesøvn. Mareridtet indtraf først senere, da bestyrelse­sformand Torben von Lowzow, med mediernes estimerede to fingre i numsen, erklaerede en gennemgrib­ende aendring af skolen. Herunder udfasning af praefektsy­stemet og pø-kampen, begge ofret for befolkning­ens sensations­liderlighe­d og mediernes syn for bundlinjen. På omkostning­ssiden står traditione­r, der straekker sig 550 år, samt livsnerven, der har gjort landets aeldste skole til lige praecis dette: landets aeldste skole.

Denne udmelding var den egentlige halshugnin­g af Herlufshol­m, hvis jordiske rester nu efterlades så hovedløst konformt.

Få så fingeren ud, hr. Lowzow.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark