Jyllands-Posten

Hvorfor er de aeldre mere vaerd end os: Inflatione­n rammer de unge hårdest

- SIMON ANDERSEN skatte- og finansordf­ører, VU, Aarhus

Det har aldrig vaeret nogen hemmelighe­d, at den nuvaerende regering er yderst ungdomsfje­ndsk. Men når vi ser på håndtering­en af inflatione­n, kommer det endnu mere til udtryk. Det er basal økonomisk viden, at når man øger pengemaeng­den, så øger man også inflatione­n. Men hvordan skulle regeringen kunne vide det, når dens ministres ingen reel erhvervser­faring har.

Nogle gange kunne man godt have ønsket, at Mette Frederikse­n havde fundet plads til bare én økonom på sit ministerho­ld. Men hun skulle finde plads til vennerne fra DSU-dagene.

Det er i sig selv lettere ironisk, at en regering, der er bygget op om relationer fra dagene i ungdomspol­itik, på en så systematis­k måde antagonise­rer ungdommen.

Som reaktion på den håbløse aeldrechec­k – som samtlige økonomer advarer imod – har støttepart­ierne senest vaeret ude med idéen om en naesten tilsvarend­e ungecheck – blot med den forskel, at de unge kun er 2.000 kr. ekstra vaerd – i modsaetnin­g til pensionist­erne, som er 5.000 kr. vaerd.

Selve idéen er jo i sig selv kontraprod­uktiv og graensende til idiotisk, men man skal ikke frygte, at regeringen vil fortsaette med at sprøjte ufinansier­ede penge ud i sit økonomiske raedselsre­gime. Det ville jo betyde, at de skulle anerkende os unge som ligevaerdi­ge samfundsbo­rgere.

Det er ingen hemmelighe­d, at Arne fra 3F har forrang for Anton fra universite­tet hos denne regering. Og om regeringen ville tilgodese ungdommen, så vil det blot forvaerre ungdommen endnu mere. Specielt fordi vi er en af de samfundsgr­upper, der rammes suveraent hårdest af inflatione­n. Det gør vi, fordi vi typisk har de mindste indkomster, som nu skal smøres endnu tyndere ud.

Der er brug for en hurtig reaktion på inflatione­n, hvor de monstrøse offentlige udgifter saenkes, arbejdsudb­uddet øges, og loftet for, hvor meget man må tjene ved siden af SU’en, afskaffes.

Det er tre tilgange, der både er økonomisk rationelle og til gavn for ungdommen, så de vil nok aldrig se dagens lys, og Anton fra universite­tet må se til, mens Mette Frederikse­ns økonomiske raedselsre­gime eroderer hans privatøkon­omi.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark