Jyllands-Posten

Fire argumenter for en forhandlet fred i Ukraine

Ruslands militaer og cyberstyrk­e var overvurder­et. Tilbage er dog ikke kun a-våben, men også en paen del af verdens energi og fødevarer. For Kina er adgangen hertil belejlig, når Rusland finder sin plads i Eurasien frem for at kapitulere til et Vesten, so

- GUNNAR OLESEN internatio­nal rådgiver, cand.scient.pol., Roskilde

Rusland er med en diktator, ”som ligner Hitler”, og med overfald på Ukraine en perfekt fjende for Vesten. Egnet til at fremhaeve egne dyder og skabe sammenhold, men svag nok til, at man ikke for alvor frygter ham. Godt mod ondt! Putin passer til Hollywoods billede af den russiske skurk.

Hvorfor Vesten satser på dets nederlag i tiltro til, at det vil føre til regimeskif­te eller i det mindste et svaekket Rusland. Der er ingen tale om endsige forsøg på fred gennem besvaerlig konfliktlø­sning. Lige bortset fra Donald Trump, paven og intellektu­elle koryfaeer som Noam Chomsky og Jürgen Habermas. Krig er blevet moderne og progressiv­t trods de dårlige erfaringer fra Mellemøste­n.

Der er flere grunde til, at krigen i Ukraine nok alligevel ender uden regimeskif­te som en frossen konflikt efter russisk erobring af de sydøstlige dele. Nok har den vist russiske militaere svagheder, men faren for atomkrig forhindrer det nødvendige for at påtvinge Rusland et regulaert nederlag.

En anden grund er, at det ikke er verden, men Vesten, der står samlet mod Rusland. De fleste andre mener som Kina og Indien, at Ukraine er et komplekst problem, der kraever forhandlin­g, og støtter ikke Vestens sanktioner. Fordi det var et splittet land, hvor en folkevalgt, russisksin­det praesident blev afsat med demonstrat­ioner i 2014, hvorefter Ruslands annekterin­g af Krim og Donbas’ løsrivelse førte til Minsk-fredsforha­ndlinger baseret på bl.a. lokalt selvstyre.

Men forhandlin­gerne kom ikke ud af stedet pga. Ukraines modvilje mod dette. Tilsynelad­ende oplagt folkeafste­mning om nationalt tilhørsfor­hold kom ikke på banen.

En tredje grund er, at russerne ikke står samlet mod Putin. Ikke bare fordi de er hjernevask­ede – faktisk har de en staerk intellektu­el tradition – men også fordi de baerer på en historisk arv med patriotisk­e islaet, som er svaer for internetge­nerationer at forstå.

Hvor Europa ender mod øst i de store stepper, opstod det ”første Rusland”, Ukraine, der i 1200-tallet blev løbet over ende af mongolske erobrere og først blev selvstaend­ig igen i det 20. århundrede.

Også det andet Rusland med centrum i Moskva hørte etnisk og religiøst til Europa og kaempede sig fri af tatarisk undertrykk­else i Middelalde­ren.

Hvorefter det ekspandere­de ud til havene under krige mod europaeisk­e magter, der ville fastholde det som reservoir for ressourcer og arbejdskra­ft – tyske riddere, Polen,

Sverige, Tyrkiet, Napoleon og Hitler – senere også mod Kina. I selvforstå­elsen som kristendom­mens forsvarer og folkenes befrier fra slaveri.

I 1800-tallet var Rusland en førende europaeisk stormagt, hvor demokratis­ke idéer blev holdt nede under zarerne. Første Verdenskri­g fik trykkogere­n til at eksplodere med en revolution, der skabte Sovjetunio­nen, hvor imperiets folkeslag blev til republikke­r. Det så sig under kommunisme­n som forløber for en verdensrev­olution for social retfaerdig­hed og en højere civilisati­on.

Indtil Gorbatjovs forsøg på at reformere systemet førte til dets kollaps og til, at supermagte­n – historisk enestående – acceptered­e ikke alene sit alliancesy­stems, men også sin egen opløsning, da republikke­rne blev selvstaend­ige i 1991. Det skete i en opbruddets ånd med kapitalism­e og demokrati som formel for fremtiden.

Menige borgere blev ikke spurgt. Opvokset med socialisti­ske og patriotisk­e dyder var overgangen fra fattig socialisti­sk velfaerdss­tat forvirrend­e og kostbar.

Under arbejde i 90’ernes kaotiske eks-Sovjet oplevede jeg, hvordan smarte ”oligarker” fik tilranet sig det meste af det faelles – også i Ukraine – mens mange sultede uden at få udbetalt løn og var sure. De østeuropae­iske lande blev optaget i de vestlige faellesska­ber, mens disse holdt det ret ukendte eks-Sovjet ud i strakt arm.

I 2000 blev KGB-manden Putin sat i spidsen for det parti, der siden har siddet udemokrati­sk på magten med den tilbagevae­rende mulige ideologi: nationalis­me og kristen-ortodokse dyder. Der blev ryddet op i korruption og ineffektiv­itet, så folk igen fik noget at leve af og noget at tro på efter 90’ernes tab af illusioner.

Selv om Rusland kun havde det halve af Sovjets befolkning og en beskeden økonomi, klargjorde Putin i 2007, at det ville anerkendes som stormagt.

Når man ikke kunne komme med i Nato og EU, ville man ikke acceptere, at Ukraine, Belarus (Hviderusla­nd) og Kaukasus-landene kom det – og viste, at man mente det ved i 2008 at forhindre Georgien i at indlemme en ”russisk” udbryderre­publik. Hvor man har haeftet sig ved russisk vilje til at blande sig i nabolande for at beskytte sine mindretal, har der dog ikke vaeret problemer af betydning med store russiske mindretal i Baltikum.

Hvad Vesten ser som truende russisk aggressivi­tet, ser de fleste russere som vestlig aggressivi­tet, der handler om at få dem ned med nakken. Som Karl XII i det 18. århundrede, Napoleon i det 19. og Hitler i det 20. fortsaette­r Vesten med militaerhj­aelp til Ukraine og hårde sanktioner i det 21. århundrede.

Det leder frem til den fjerde grund til, at Rusland naeppe vil kapitulere med eller uden Putin. Når man ikke kan få anerkendt sine interesser og blive inkluderet i Vestens gode selskab, kan man gå den modsatte – eurasiske – vej og acceptere en plads i det kinesisk ledede alternativ, som hylder andre vaerdier end vestlig ”dekadence” og demokrati og er traet af at blive belaert derom. Hvis Vesten vil kvaele Rusland ved at lukke for dets olie og gas, er der andre aftagere mod øst og syd.

Forholdet til Kina blev forbedret, efter at USA udnaevnte dette land til hovedmodst­ander i 2017. I februar 2022 blev en uformel alliance mellem Kina og Rusland erklaeret under vinter-OL i Beijing. Det blev tilsynelad­ende udslagsgiv­ende for det overrasken­de omfattende angreb på Ukraine.

Kina kan med den tidobbelte befolkning og økonomi af Ruslands godt bruge dette lands enorme energi- og fødevarere­ssourcer. Det samme kan den anden asiatiske kaempe, Indien. Den nye østblok kommer i første raekke til at bestå af Kina, Rusland, Belarus, Nordkorea og Iran med lande som Indien, Pakistan og Tyrkiet som løsere forbundet.

Hvad Vesten ser som truende russisk aggressivi­tet, ser de fleste russere som vestlig aggressivi­tet, der handler om at få dem ned med nakken.

En konsekvens af en frossen konflikt i Ukraine aftegner sig allerede i form af stigende fødevarepr­iser, som rammer en hurtigt voksende og klimaudsat befolkning i Afrika og Mellemøste­n. Det kraever ikke megen fantasi, at dette omsaettes i politisk ustabilite­t og migrations­pres mod Europa. Og i mere internatio­nal terrorisme, da Islamisk Stat m.fl. samtidig breder sig i Afrika, som efterhånde­n er økonomisk domineret af Kina, og hvor russiske lejetroppe­r har afløst franske styrker i flere lande.

Noget af det konstrukti­ve svar på problemern­e i disse verdensdel­e skulle gives af en internatio­nal klimaindsa­ts, som imidlertid ikke får det lettere med ny koldkrig mellem vest og øst.

Europa har således – modsat USA – gode grunde til ikke bare at identifice­re Rusland med Putin og Ukraine med Zelenskyj, men interesser­er sig aktivt for en forhandlet fred. Hvis ikke, kan der hurtigt blive brug for en Europa-haer til opgaver i Afrika, som bliver vanskelige.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark