Jyllands-Posten

»Hvis det var mine foraeldre, der blev buret inde, havde jeg flået døren op«

Tidligere aeldremini­ster Thyra Frank bliver nu selv en del af aldersgrup­pe, som hun altid har interesser­et sig for. Og hun er fortsat ikke imponeret af aeldreplej­en.

- HANNE FALL NIELSEN hanne.fall.nielsen@jp.dk

Et knus til de gamle og et godt glas rødvin til maden.

Det var hverdag på plejehjemm­et Lotte på Frederiksb­erg, og plejehjemm­ets tidligere leder Thyra Frank blev så landskendt og berømmet for sin medmennesk­elige omsorg på det praktiske plan, at det førte til et saede i Folketinge­t for Liberal Alliance i 2011.

Ved valget i 2015 opnåede hun ikke genvalg, men fik i stedet i 2016, da LA blev en del af Lars Løkke Rasmussens (V) regering, posten som aeldremini­ster.

Nu runder du 70 år. Hvordan har du det med at vaere en del af den målgruppe – de aeldre – du altid har interesser­et dig for?

»Jeg er da glad for at blive 70 år – alternativ­et ville da vaere langt kedeligere. Jeg har godt nok på det seneste fået nogle helbredsma­essige skavanker – gigt og en slem omgang corona – men bortset fra det, har alder aldrig bekymret mig. Jeg har ikke vaeret ked af at blive gråhåret eller få rynker, og selv om min store fødselsdag­sfest ikke bliver til noget, får jeg – som altid – stegt flaesk og persilleso­vs på min fødselsdag.«

Er udsigten til en god og vaerdig alderdom med plads til individuel­le ønsker bedre i dag end for 10-20 år siden?

»Naeh, det synes jeg aerligt talt ikke. Der er selvfølgel­ig nogle steder, hvor det fungerer godt, men der er virkelig også nogle mangler. Der er alt for meget papir og bureaukrat­i i aeldreplej­en, og jeg synes heller ikke, der er tilstraekk­elig respekt for aeldre. Taenk bare på, at man i coronatide­n forbød pårørende at besøge deres gamle på plejehjem, selv om vi i årevis har praediket, at det er deres egen, private bolig. Hvis det var mine foraeldre, der blev buret inde på den måde, ville jeg have flået døren op. Alligevel formåede man ikke at passe på de aeldre, for mange er døde af corona – også her i 2022. Og så angreb man mig i sin tid som minister, fordi en aeldre ikke havde fået skiftet ble.«

Er du selv bange for at blive gammel på en måde, hvor du har behov for andres hjaelp?

»Nej, for jeg håber, at jeg har et staerkt netvaerk, som vil kaempe min sag. Desvaerre har jeg ikke selv børn,

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark