Jyllands-Posten

Anne Glad er typen med Nettokøb, sundhedsfo­rsikring og faerre klaeder

Stik hende din bankudskri­ft, og Anne Glad fra ”Kender du Typen” vil fortaelle dig, hvem du er. Men hvilke udgifter fylder egentlig mest hos hende selv?

- JAMILLA SOPHIE ALVI jamilla.s.alvi@jp.dk

For fem år siden blev livsstilse­ksperten Anne Glad bedt om hjaelp til en artikel om dataovervå­gning.

Hun fik udleveret en kendt danskers kontoudskr­ift og skulle derefter tolke typen ud fra vedkommend­es indkøbsmøn­ster og praeferenc­er. Forbrugerv­erdenens svar på Miss Marple naerstuder­ede udskriften. Hun kiggede på geografien og kulturprae­ferencerne i de forskellig­e posteringe­r og kom frem til det følgende:

»På det tidspunkt var det nyt at handle på nemlig.com, så jeg regnede ud, at det givetvis var en kvinde med små børn, der sikkert havde haenderne fulde. Så var der en afslørende cykelakse, der gik fra Nørrebro over Torvehalle­rne til Emmerys i Rådhusstra­ede til Christians­borg, men den helt store giveaway var naturligvi­s, at der var noget fra Snapstinge­t på bankudskri­ften. Jeg gaettede, at det var Sofie Carsten Nielsen (leder af De Radikale, red.),« fortaeller Anne Glad.

Sove roligt

Siden 2010 har hun vaeret en af de to livsstilse­ksperter i DR-programmet ”Kender du typen”.

Med over 200 programmer bag sig er bagkatalog­et af kendte mennesker, hvis hjem hun har stået i, efterhånde­n blevet »absurd lang«, så da DR bad hende udtaenke en podcast som en slags spinoff på tv-succesen, greb hun fat i idéen om at naerstuder­e kendte menneskers bankkonti, og siden februar har mennesker, der allerede har optrådt i tv-programmet, lagt deres bankkonti og kalendere foran hende til en snak om livet i podcastser­ien ”Du kender typen”.

»Jeg laver et portraet af det menneske baseret på valg og forbrug af tid og penge. Det fortaeller rigtig meget om os, hvad vi vaelger at bruge de to ressourcer på,« siger Anne Glad.

Indtil videre har gaesterne blandt andet vaeret Annette Heick, som elsker sin Maserati, tidligere drabschef Bent

Isager, som går til frisør hver fjortende dag, selv om han var en langhåret hippie i 1970’erne, og baeredygti­ghedsforka­emperen Signe Wenneberg, der ingen lån har for at kunne sove roligt om natten.

Anne Glads egen bankkonto fortaeller også en historie. Den afslører bl.a., at der er sket et markant skifte i hendes liv, før og efter corona. Hun bruger stadig mange penge på madindkøb, men …

»Halvdelen af min omsaetning forsvandt jo også under corona, så min bankudskri­ft viser, at vi har fokuseret vores økonomi mere skarpt. Derfor står der nu oftere Netto end Torvehalle­rne, og man kan også laese, at jeg levede et mere udadvendt liv før corona med restaurant­besøg og udgifter til barnepiger og den slags,« siger Anne Glad.

I nullerne var hendes bankudskri­fter praeget af et storforbru­g af tekstiler og sko, men også her er der sket et kursskifte.

»I de første år af ”Kender du typen” fyrede jeg den virkelig af. Jeg brugte flere penge på at blive klaedt på, end hvad jeg fik i honorar – men nu er det også DR, så det er ikke nødvendigv­is et kaempestor­t honorar – men jeg har simpelthen fået en materialis­meforstopp­else. I dag har jeg begraenset mit indkøb af nyt tøj til tre stykker om året,« siger Anne Glad, der derudover køber genbrugstø­j eller lejer tøj.

For nylig landede endnu en ny stor udgift. En sundhedsfo­rsikring.

»Ja, den har jeg købt i gave til mig selv, i erkendelse af at jeg ikke for evigt kan lade som om, at jeg er et usårligt barn,« konstatere­r hun tørt.

Velkommen indenfor

I forbindels­e med lanceringe­n af Anne Glads nye podcast, besluttede hun at gøre noget for første gang.

I en kort video inviterede hun offentligh­eden ind i sit eget hjem, hvilket øjeblikkel­igt trak overskrift­er såsom ”Anne Glad åbner sit hjem for første gang: Sådan bor hun”.

»Det er graenseove­rskridende at dele noget så privat som en bankkonto, men for mig er det faktisk mindre privat end at åbne mit hjem, men når jeg nu bad folk om at fremlaegge deres privatøkon­omi, så skulle jeg også give noget af mig. Der er noget på spil, når man ser ned i folks konti, men når jeg synes, at det er svaerere at vise mit hjem frem, så skyldes det, at billeder er staerkere end ord, og der er også mulighed for at fordreje sandheden i en tvudsendel­se. Flemming (Møldrup, red.) og jeg kan jo godt lave en fortolknin­g på en person eller et hjem, der står tilbage som sandheden, men ikke nødvendigv­is er det,« siger Anne Glad.

Oplever I nogensinde, at dem I besøger bliver sure over jeres fortolknin­ger af dem i ”Kender du Typen”?

»Ja, det er sket, men i takt med at folk bliver mere medietraen­ede, så er det sjaeldnere og sjaeldnere, at nogen kommer ud og er rasende. For det virker rigtigt dårligt at vaere sur og utilfreds på tv. Det har folk efterhånde­n forstået.«

Er det sket? Altså at folk blev rasende?

»Ahh, måske ikke rasende, men jeg vil sige, at der er nogen, der vaeret meget … spidse i pebermynte­n. Et lille eksempel er Signe Wenneberg, som i øvrigt var gaest i min podcast her for nyligt, så helt galt var det ikke, men hun var ikke helt tilfreds med udlaegning­en, da hun var med i tv-programmet. Det ligger vist også som Youtubekli­p et eller andet sted. Hun synes, at mine tolkninger var lidt for fordomsful­de og mente, at jeg havde sagt, at kvinder og teknologi ikke var et match. Det var nu ikke det, som jeg sagde. Jeg beklikkede bare, om husets beboer var saerlig højteknolo­gisk, fordi der kun var Apple-produkter, og de kraever ikke saerlig højteknolo­gisk indsigt,« siger Anne Glad.

Hvis jeg var tilrettela­egger på ”Kender du typen” og tilbød dig at laegge hjem til programmet, hvad ville du så svare?

»Jamen, jeg har jo dansk rekord i at sige nej til reality, så jeg ved ikke, hvorfor jeg skulle sige ja til det, når jeg havde sagt nej til alt andet. Men det er også en overskrift, som tilrettela­eggerne af ”Kender du Typen” frygter, for deres job er jo svaert nok i forvejen.«

Anne Glad, forbrugere­kspert, tekstforfa­tter, København

 ?? ?? Som livsstilse­kspert har Anne Glad gennem et årti kortlagt kendte danskeres vaner ud fra indholdet i deres køleskabe, garderober og senest kontoudtog. Foto: Finn Frandsen
Som livsstilse­kspert har Anne Glad gennem et årti kortlagt kendte danskeres vaner ud fra indholdet i deres køleskabe, garderober og senest kontoudtog. Foto: Finn Frandsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark