Jyllands-Posten

Største aktiefald i to år

C25 tabte 5 pct. på blodrød mandag.

- LARS NIELSEN DANIEL SKINBJERG lars.nielsen@finans.dk daniel.skinbjerg@finans.dk

Det blev en sort mandag for de danske aktier, da det toneangive­nde C25-indeks faldt over 5 pct. Indekset drattede efter den omtumlede mandag under 1.600. Det er det største fald siden den 12. marts 2020. Dengang faldt indekset 8 pct. Hårdest gik det mandag ud over Ambu, der producerer medicinsk udstyr.

Ambu var ikke den eneste aktie, der fik et gevaldigt tryk nedad. Kurserne på A.P. Møller-Maersk, DSV og Demant faldt naesten 6 pct. på denne sorte mandag.

Med Jyske Bank, Novo Nordisk og Chr. Hansen som undtagelse­r er alle aktier i 2.000 1.900 1.800 1.700 1.600 1.500 1.400 1.300

JULI OKT.

2020

JAN.

2021

C25-indekset faldet siden januar.

Lars Skovgaard Andersen, der er investerin­gsstrateg i Danske Bank, peger på den seneste tids rentestign­inger i den 10-årige amerikansk­e rente som en af årsagerne til, at det danske C25-indeks igen er blevet sendt i dørken.

Frygten for recession og

APR.

JULI OKT.

JAN.

2022

APR. usikkerhed forbundet med krigen i Ukraine har de seneste måneder medført, at danske aktier har klaret det fornuftigt i forhold til de amerikansk­e.

Nu er de kraftige rentestign­inger igen i centrum, og det tegner dårligt for C25-indekset, der af samme årsag fik betragteli­ge kurstaev i starten af 2022, mener Lars Skovgaard Andersen.

»Fordi vi har klaret det relativt godt på det seneste, har vi også mere at give af. På samme tid er investorer­ne tilbagehol­dende i det nuvaerende marked, og det danske aktiemarke­d er mindre likvidt,« fortaeller Lars Skovgaard Andersen.

Han forventer, at der fortsat vil vaere store udsving på aktiemarke­derne.

»Vi er nødt til at se, at inflatione­n aftager. Lige nu venter mange investorer på, at tonen fra den amerikansk­e centralban­k (Fed) bliver mildere. Det vil saette en prop i de lange renter og vaere godt for de rentefølso­mme og dyre vaekstakti­er,« siger Lars Skovgaard Andersen.

Milliarder høvlet af Ambu

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark