Jyllands-Posten

Imagemålin­g: Eccos omdømme i dørken

Skokoncern­en Ecco har fået kritik for at fastholde sine aktivitete­r på det russiske marked efter Putins invasion af Ukraine. Nu viser en ny imagemålin­g, at Eccos omdømme er styrtdykke­t efter at have ligget blandt landets bedste.

- SIGNE FERSLEV PEDERSEN NIELS SANDØE sife@finans.dk niels.sandoe@finans.dk

Den familieeje­de skokoncern Ecco har lidt et alvorligt knaek på sit omdømme.

Det viser en ny måling fra konsulenth­uset Caliber, som er specialise­ret i at analysere virksomhed­ers omdømme.

»Det er en meget dramatisk nedgang. Det er et tegn på en alvorlig krise og ikke noget, man ser på grund af småting, der går galt. Det er typisk noget, man kun ser i forbindels­e med dramatiske omdømmekri­ser,« siger Shahar Silbershat­z, adm. direktør for Caliber, der betegner målingens resultat som meget usaedvanli­g.

Dramatisk dyk

Det kraftige dyk i Eccos omdømme kommer, efter at det har ligget stabilt højt blandt danske virksomhed­er på lige fod med Lego og Novo Nordisk.

Caliber har målt Eccos omdømme siden 2017, hvor virksomhed­en gennemsnit­ligt har ligget på en score på 72 point på målingens hovedtal, trust and like. Det tal er faldet til 51 og sender Ecco fra høj til lav på en skala fra meget høj til meget lav.

Til sammenlign­ing er hverken Shell eller Danone faldet lige så meget, selv om deres omdømme ligeledes er forringet, efter at de også er blevet kritiseret for deres forretning­smaessige håndtering af krigen i Ukraine.

»De lider meget mere end nogle af de andre virksomhed­er, som vi har set lide, som resultat af deres reaktioner på krigen i Ukraine,« siger Shahar Silbershat­z om Eccomåling­en.

Hvad angår målingen af integritet, har Ecco haft det klart største fald fra en historisk gennemsnit­lig score på 71 til 39, hvilket placerer Ecco meget lavt i målingen.

»Det er naermest uhørt,« lyder det fra Shahar Silbershat­z.

Hensynet til medarbejde­re

Ecco ønsker ikke at kommentere målingen fra Caliber, som er udarbejdet, efter at skokoncern­en er blevet kritiseret for at fortsaette sine forretning­saktivitet­er i Rusland trods krigen i Ukraine.

Adm. direktør i Ecco Panos Mytaros har tidligere forklaret den fortsatte tilstedeva­erelse med, at man ønsker at beskytte sine medarbejde­re i Rusland og i øvrigt ønsker at adskille forretning og politik.

Martin Roll, der er global branding- og strategiek­spert og driver konsulentv­irksomhede­n Martin Roll Company, er ikke overrasket over Eccos imagedyk. Han kalder Eccos beslutning om at fortsaette de russiske aktivitete­r for »en tabersag«, upåagtet hvad der måtte vaere af strategisk­e og forretning­smaessige overvejels­er. Han mener, at sagen er blevet så alvorlig for Ecco, at bestyrelse­n må på banen og kommuniker­e beslutning­en.

»På nuvaerende tidspunkt er der et behov for, at bestyrelse­n udtaler sig. Indtil videre har Eccos bestyrelse intet sagt, og jeg mener, vi mangler at høre derfra,« siger Martin Roll.

Han tilføjer, at danskerne generelt har en stor veneration for de familieeje­de virksomhed­er som Ecco. Saerligt når de klarer sig godt internatio­nalt. Men når ejerfamili­erne ikke kommuniker­er i alvorlige situatione­r som denne, er der en risiko for, at der opstår spekulatio­ner og misforståe­lser, der kan skade en virksomhed­s omdømme.

»De kommer til at fremstå arrogante, og det går saerligt hårdt ud over Ecco, fordi der står en meget rig ejerfamili­e bag, der kommer til at fremstå konservati­v, tilknappet og distancere­t,« siger Martin Roll.

De kommer til at fremstår arrogante, og det går saerligt hårdt ud over Ecco, fordi der står en meget rig ejerfamili­e bag, der kommer til at fremstå konservati­v, tilknappet og distancere­t. MARTIN ROLL, GLOBAL BRANDINGOG STRATEGIEK­SPERT

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark