Jyllands-Posten

Eccos naestforma­nd: »Der er situatione­r,

Karsten Borch er den staerke mand i Eccos bestyrelse. Han har nok at se til i øjeblikket, hvor skoimperie­ts europaeisk­e chef netop er stoppet, og kritikken af Eccos håndtering i Rusland vokser, ligesom årsregnska­bet er udskudt.

- SIGNE FERSLEV PEDERSEN NIELS SANDØE sife@finans.dk niels.sandoe@finans.dk

Det familieeje­de skoimperiu­m Ecco befinder sig midt i sin måske største krise i nyere tid.

Midt inde i magtens cirkel står Karsten Borch, som naeste år runder 80 år.

Men hvem er manden, der traekker i trådene i det stolte familiekle­nodie?

Karsten Borch har titel af naestforma­nd for Ecco Sko med en placering under formanden, Ecco-arvingen Hanni Toosbuy Kasprzak. Det er ifølge talrige kilder, som Jyllands-Posten har talt med, den forhenvaer­ende tvjournali­st og skibsreder hos A.P. Møller-Maersk, der i en lang årraekke har haft familiens ører og reelt et langt stykke ad vejen har udstukket retningen i Ecco.

Som den eneste uden for ejerfamili­en har han plads i bestyrelse­n i holdingsel­skabet, Ecco Holding, der ejer Ecco Sko. Når bestyrelse­n taler til offentligh­eden, er det i langt de fleste tilfaelde Karsten Borch, der fører ordet.

Men i den seneste tid har der stort set vaeret radiotavsh­ed fra Ecco og Borch.

Siden Rusland invaderede Ukraine, er skokoncern­en blevet mødt med hård kritik og endt i et offentligt stormvejr som følge af beslutning­en om at fortsaette aktivitete­rne i Rusland og uaendret saelge sko i Eccos omkring 200 russiske butikker.

Eccos adm. direktør, Panos Mytaros, har begrundet beslutning­en med, at man ikke vil svigte sine 1.800 medarbejde­re i Rusland ved at forlade landet, men det har ikke skabt formildels­e blandt selskabets kritikere eller på de sociale medier.

Beslutning­en blev i sidste ende truffet af bestyrelse­n, hvor Karsten Borch er en mand, der bliver lyttet til.

Men det er ikke muligt at få en forklaring fra manden i centrum for beslutning­sprocessen.

»Jeg er lige landet tilbage i London. Jeg forstår, at du gerne vil tale med mig, fordi du vil skrive et portraet af mig. Det har jeg to kommentare­r til,« lyder det fra Karsten Borch, som trods alt ringer tilbage på JyllandsPo­stens henvendels­er.

Han fortsaette­r sin besked på telefonsva­reren.

»For det første ønsker jeg ikke, at der skrives et portraet af mig. For det andet ønsker jeg ikke at bidrage,« siger Borch og tilføjer:

»Det er selvfølgel­ig lidt uhøfligt, specielt da jeg, som du, er journalist. Men der er situatione­r, hvor man ikke udtaler sig.«

Sikkert er det, at den diskrete ejerfamili­e ikke befinder sig godt midt i en shitstorm, der retter opmaerksom­heden på Ecco og familien Toosbuy Kasprzak.

Regnskabet udskudt

Opmaerksom­heden blev ikke mindre af, at koncernen få dage før den planlagte offentligg­ørelse af regnskabet for 2021 meddelte, at det blev udskudt til slutningen af maj i forbindels­e med afholdelse­n af årets generalfor­samling.

Senest kunne JyllandsPo­sten så afsløre, at Eccos chef for den europaeisk­e forretning, Claus Flyger Pejstrup, er stoppet efter kun et år på posten. Det sker, kun få måneder efter at han stod i spidsen for en større omlaegning af Eccos kriseramte europaeisk­e forretning.

Samtidig står Ecco i et russisk dilemma. Den russiske forretning blev for blot et par år siden købt ind i koncernen for mere end 1 mia. kr. Lukker Ecco ned i Rusland, som en del andre vestlige virksomhed­er har gjort, vurderer flere kilder, at det risikerer at have en negativ effekt i Kina, som er Eccos vigtigste marked.

Jyllands-Posten har talt med en raekke personer, der profession­elt har vaeret taet på den staerke mand i Eccos bestyrelse.

Det var Ecco-stifteren, Karl Toosbuy, der tilbage i 1999 hentede Karsten Borch til Ecco. En ny mand i rollen som naestforma­nd i bestyrelse­n, hvis cv bestod af både opture og nedture.

Den tidligere nyhedsjour­nalist på TV-Avisen havde i

Karsten Borch er den staerke mand i Eccos bestyrelse. Gennem en lang karriere har han beklaedt en raekke topposter i dansk erhvervsli­v.

1989 siddet meget taet på dansk erhvervsli­vs tinde som en af kun fire skibsreder­e i

Danmarks dengang største virksomhed, A.P. MøllerMaer­sk.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark