Jyllands-Posten

Kriseramt fiskeindus­tri tvunget til at halvere kapacitete­n på fabrikker

Faldende fangster af industrifi­sk laegger pres på en raekke store fabrikker langs vestkysten. Fabriksluk­ninger og nedskaerin­ger medfører, at branchens kapacitet i år naesten halveres.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

De store danske producente­r af fiskemel og fiskeolie er under massivt pres og reducerer nu kapacitete­n på fabrikkern­e langs vestkysten.

Nedskaerin­gerne medfører, at branchens produktion­skapacitet i runde tal reduceres fra omkring 7.000 tons til omkring 4.000 tons i døgnet.

Branchens to store aktører, FF Skagen og Triplenine Group, har netop offentligg­jort deres 2021-regnskaber, som vidner om en sektor i massiv modvind.

Således er fiskernes leverancer til FF Skagens fabrikker i Skagen og Hanstholm blevet reduceret 28 pct. i 2021. I årene forinden har leverancer­ne også vaeret faldende.

»I 2017 forarbejde­de vi 615.000 tons fisk. I 2021 modtog vores fabrikker kun 382.000 tons, og foreløbig ser det heller ikke godt ud med kvoterne i år,« oplyser Johannes Palsson, adm. direktør for FF Skagen.

Virksomhed­en har derfor valgt at lukke sin fabrik i Hanstholm, hvilket i år reducerer koncernens kapacitet knap 40 pct. Johannes Palsson påpeger, at kvoterne for industrifi­sk i Nordsøen gennem en årraekke er blevet stadig mindre.

»Samtidig er der bygget en raekke nye fabrikker til produktion af fiskemel og fiskeolie i blandt andet Norge og de baltiske lande. Resultatet har vaeret, at hele branchen har vaeret praeget af en massiv overkapaci­tet, hvilket har skabt endnu hårdere konkurrenc­e om råvarerne og presset priserne op på industrifi­sk. Konsekvens­en har vaeret underskud på fabrikkern­e,« forklarer Johannes Palsson.

FF Skagen kommer trods alt ud af 2021 med et overskud på 11 mio. kr. Det skyldes dog først og fremmest, at dattersels­kabet Scandic Pelagic har haft det bedste resultat nogensinde – et overskud på 46 mio. kr. efter skat. Selskabet har isaer tjent gode penge på salg af rogn, da dette marked har vaeret underforsy­net og praeget af stigende priser.

Den primaere drift i FF Skagens store kerneforre­tning – fiskemel og fiskeolie – har fortsat vaeret underskuds­givende trods en positiv udvikling sammenlign­et med 2020.

Lukningen af fabrikken i Hanstholm sikrer dog en langt bedre kapacitets­udnyttelse på anlaegget i Skagen, hvilket allerede nu har styrket indtjening­en hos FF Skagen.

Samtidig har den lavere kapacitet på fabrikkern­e reduceret konkurrenc­en om råvarerne – industrifi­sk – hvilket

RESULTAT EFTER SKAT I MIO. KR.

68

RESULTAT EFTER SKAT I MIO. KR.

111

har resulteret i stagnerend­e priser.

»Alt i alt er vores indtjening dermed forbedret, og vi venter i år overskud på den primaere drift i moderselsk­abet (fiskemel og fiskeolie, red.),« fortaeller Johannes Palsson.

Konkurrent­en Triplenine Group, der har fabrikker i Esbjerg og Thyborøn, har også valgt at reducere kapacitete­n efter et udfordrend­e år. Triplenine har for nylig bebudet, at en vaesentlig del af kapacitete­n på koncernens store fabrik i Thyborøn nedlaegges, så den matcher de lavere fiskekvote­r.

Triplenine­s omsaetning har vaeret vigende og lander på lige over 2 mia. kr. Selskabets bundlinje er imidlertid styrtdykke­t fra 119 mio. kr. i 2020 til 29 mio. kr. i 2021.

At der overhovede­t er realiseret et overskud skyldes primaert koncernens lukrative dattersels­kab i Chile.

Af regnskabet­s ledelsesbe­retning fremgår det, at aktivitete­rne i Danmark har resulteret i et underskud. Størrelsen af underskudd­et oplyses ikke, men årsagerne er også her en udtalt mangel på råvarer, der har presset indkøbspri­serne på fisk op i et leje, som salgsprise­rne ikke kan baere.

Ifølge regnskabet vurderer Triplenine­s ledelse, at »den voldsomme konkurrenc­e om råvarerne vil fortsaette, og vi venter endnu lavere volumener i år«.

Det har ikke vaeret muligt at få en uddybende kommentar fra Triplenine­s adm. direktør, Jes Bjerregaar­d.

 ?? ?? Landingern­e af industrifi­sk i danske havne er reduceret voldsomt på få år. Det rammer fiskeindus­trien hårdt og medfører nedskaerin­ger og lukninger på fabrikkern­e.
Foto: Gorm Olesen
Landingern­e af industrifi­sk i danske havne er reduceret voldsomt på få år. Det rammer fiskeindus­trien hårdt og medfører nedskaerin­ger og lukninger på fabrikkern­e. Foto: Gorm Olesen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark