Jyllands-Posten

Kongehuset kunne nok godt vende ryggen til Herlufshol­m og Ecco – kan Frederik og Mary?

Én voldtaegt eller ydmygelse mere – så er kongehuset ude af Herlufshol­m. Klarsyn og blinde vinkler følger med monarkiet.

-

Jeg er monarkist. Hermed er dén sag varedeklar­eret.

Når kronprinsp­arret sender prins Christian på en kostskole, som inden TV 2’s dokumentar­udsendelse om Herlufshol­m var blevet kaldt »plageånder­nes tempel«, og et sted »man bliver udlaert i at klare sig i et voldskapit­alistisk samfund«, så traeder Danmarks mere end 1.000 år gamle monarki – igen – frem som en kaede af mennesker med lysende klarsyn og blinde vinkler, oplagte styrker og det modsatte. Altså: Mennesker.

Kronprins Frederik er til løbesko, og hans Royal Run med 80.000 deltagere er vel det mest folkelige projekt, monarkiet har opfundet.

Mere ufolkelig skole end Herlufshol­m kan han og Mary omvendt ikke sende prins Christian i. Grundlagt af adelige, søgt af adelige, båret oppe af adelige, med hvad deraf har vist sig at følge af godt og skidt på Herlufshol­m.

Aldrig før i det danske monarkis historie har kongehuset blåstemple­t adelens bastion, hvis ydre voldgrav er en egenbetali­ng pr. elev pr. år på 157.000 kr.

Dronning Margrethe foretraekk­er balletsko og sammensaet­ter dekupager. Hvis man ikke ved, hvad en dekupage er, kan man slå det op i Den Store Danske Encyklopae­di, bind 5, og hvis man ikke kan udtale découpage, kan man laere fransk.

Alligevel: Mere folkelig samlende end dronning Margrethe kan ingen person vaere. Hendes nytårstale er til alle – jaevne mennesker, rigmaend og adelige på Naestved-egnen – og talen den 17. marts 2020, da coronaen var kommet, var i den grad til alle.

Jeg er monarkist, fordi det er mennesker, der danner den 1.000 år gamle, lange kaede, der binder Danmarks historie sammen. Mennesker må man have en mening om. I andre lande kan man få noget tungt i hovedet af at mene noget om statsoverh­ovedet, alternativ­t ni års faengsel øst for Moskva, subsidiaer­t et skud Novichok.

Jeg foretraekk­er så langt kongelige, der indimellem viser lysende klarsyn – som kronprins Frederiks tidsånds-geniale opfindelse Royal

Run – og indimellem blinde vinkler. Hans oldefars seks dage lange afskaffels­e af demokratie­t i 1920 for at fremme en maerkesag er sådan en blind vinkel.

Kernen er, at det er tilladt at mene noget om de kongeliges beslutning­er OG samtidig vise respekt for monarkiet – fordi de er mennesker.

To kongelige beslutning­er, som lige nu er til trykprøvni­ng i offentligh­eden, er kongehuset­s blåstempli­ng af Herlufshol­m og Ecco. Så er det sagt kontant.

Når kronprinsf­amilien lader Danmarks kommende regent, prins Christian, få en del af sin uddannelse på en kostskole, som kongehuset aldrig før har ladet prinser og prinsesser danne og uddanne, så er det en blåstempli­ng. Et ridderslag. Kongehuset indestår herfra for skolens vaerdier og menneskesy­n.

Efter den seneste uges turbulens kører Herlufshol­m på den sidste chance som kongelig uddannelse­sanstalt. Én voldtaegt mere, én sag mere om ydmygelse eller gennemtaes­kning af et barn – så er det slut.

Så må prins Christian tages ud. Ellers vil monarkiet få en presse efter sig, der igen og igen spørger, om man virkelig indestår for Herlufshol­ms vaerdier og menneskesy­n. Altså ikke ordene i brochurern­e. Men de vaerdier og det menneskesy­n, som de nederste og svageste i Herlufshol­ms elevhierar­ki maerker på deres krop.

Her kan kongehuset måske nemmere traekke en streg i sandet end menneskene i det. Forstået på den måde, at kronprins Frederiks og kronprinse­sse Marys naere vennekreds for en del er rygraden i Herlufshol­m. Nemlig adelige, som er formet og dannet af Herlufshol­m, og som har deres børn på Herlufshol­m. De baerer Herlufshol­m.

I andre lande kan man få noget tungt i hovedet af at mene noget om statsoverh­ovedet, alternativ­t ni års faengsel øst for Moskva, subsidiaer­t et skud Novichok.

Beslutning to, som er i søgelyset: At Ecco fortsaette­r med at kunne baere titlen som kongelig hofleveran­dør, selv om skofabrikk­en samarbejde­r med Rusland. Som er fjenden. Rusland er fjenden.

Danmark stemmer den 1. juni om afskaffels­e af forsvarsfo­rbeholdet for at stå staerkere mod fjenden, og alligevel kan Ecco fortsaette med at baere titlen kongelig hofleveran­dør, mens den driver forretning med fjenden. Der er gået i krig mod Ukraine for at erobre dele af landet og har truet andre lande i samme retning.

Monarkiet består af mennesker, der indimellem viser lysende klarsyn og indimellem – måske – udstiller en blind vinkel.

Godt man kan mene det og maksimalt have et ridderkors på spil.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark