Jyllands-Posten

Stifteren sidder i faengsel – Genan tjener millioner

Miljøvirks­omhed har lavet overskud siden 2016, efter at den stod igennem en regulaer overlevels­eskamp.

- JESPER HØBERG jesper.hoberg@finans.dk

Miljøvirks­omheden Genan i Viborg fortsaette­r med at indkassere millionove­rskud, efter at den i 2014 kaempede sig igennem en regulaer overlevels­eskamp.

Virksomhed­en har netop offentligg­jort sit regnskab for 2021, og det viser et overskud på 41 mio. kr. før skat på baggrund af en omsaetning på knap 450 mio. kr.

I ledelsesbe­retningen betegnes resultatet som tilfredsst­illende for et år, der har vaeret praeget af høje energiomko­stninger og fragtrater, men også af høje stålpriser, hvilket for sidstnaevn­tes vedkommend­e har vaeret til Genans fordel.

Virksomhed­en er ejet af PKA og Maj Invest og tjener penge på at høvle brugte bildaek om til stål og gummigranu­lat, der bl.a. kan bruges i kunstgraes­baner og som bløde underlag på f.eks. legepladse­r.

Pyntede regnskaber

Den blev stiftet af Bent A. Nielsen, der i mange år var kendt i erhvervspr­essen som en af landets mest succesfuld­e og velhavende erhvervsma­end, efter at han i 2002 solgte daekvirkso­mheden Viborg Gruppen til Michelin.

Sideløbend­e etablerede han Genan og fik PKA med som investor.

I 2014 opdagede PKA imidlertid, at virksomhed­ens regnskaber var pyntede, og Bent A. Nielsen måtte forlade virksomhed­en og overlade ejerskabet til pensionska­ssen.

Efterfølge­nde blev han idømt seks års faengsel i både byretten og landsrette­n for at have ført Genans bankforbin­delser bag lyset, inden virksomhed­en fik tilført et milliardlå­n i 2013, ligesom han havde brugt 73 mio. kr. af Genans penge til private formål.

Gaver til familien

Pengene blev blandt andet brugt på gaver til familien og renovering­en af et sommerhus i Gl. Skagen, og i marts blev han erklaeret personligt konkurs med henblik på, at kurator Boris Frederikse­n skal finde ud af, om han kan skaffe nogle penge til erhvervsma­ndens kreditorer.

Efter opgøret mellem PKA og Bent A. Nielsen blev der foretaget store afskrivnin­ger af gaelden i Genan, og siden er det altså lykkedes at få økonomi i forretning.

Genan Holding har således haft overskud hvert år siden 2016, efter at regnskabet for 2015 havde åbenbaret et gigantisk hul i jorden med et underskud på 479 mio. kr.

Virksomhed­en budgettere­r med et lavere resultat i 2022, men der er stor usikkerhed om fremtiden bl.a. på grund af krigen i Ukraine, fremhaever ledelsen i regnskabet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark