Jyllands-Posten

Hvor man ikke udtaler sig«

-

Møller, var med sine 76 år moden til en efterfølge­r. Desvaerre for den 46-årige Borch var det den få år yngre Jess Søderberg, der stod til at overtage styringen. Borch tog konsekvens­en og forlod virksomhed­en.

For det første ønsker jeg ikke, at der skrives et portraet af mig. For det andet ønsker jeg ikke at bidrage. Det er selvfølgel­ig lidt uhøfligt, specielt da jeg, som du, er journalist. KARSTEN BORCH, NAESTFORMA­ND, ECCO SKO .

50 jobtilbud

Karsten Borch fik efterfølge­nde ifølge eget udsagn 50 jobtilbud.

Han endte med at sige ja til erhvervsma­nden Jan Bonde Nielsen, der et årti tidligere i Danmark var blevet tiltalt for mandatsvig for 146 mio. kr. i forbindels­e med sin overtagels­e af skibsvaerf­tet Burmeister & Wain.

Sagen endte med en frifindels­e ved byretten, der blev anket af bagmandspo­litiet. Men Bonde Nielsen naegtede at tage til Danmark, og sagen kunne derfor ikke gennemføre­s.

Karsten Borch blev reder, formand og aktionaer i en raekke små rederier med en samlet flåde på 25 skibe samt en ejendomspo­rtefølje under navnet United Dutch Shipping. Allerede året efter blev store dele af virksomhed­en ramt af betalingss­tandsning. Derfra gik det hele i opløsning.

Tilbage fra samarbejde­t med Jan Bonde Nielsen var et projekt med baeredygti­gt skovbrug i det sydamerika­nske land Guyana.

Det var et projekt, som Borch satsede på at kunne rejse penge til at overtage. Men i 1994 måtte han kaste håndklaede­t i ringen.

I Danmark havde han efter kun tre år sagt farvel til en bestyrelse­spost i Lego. Det var på det tidspunkt, at han fik en håndsraekn­ing til igen at komme ind på den danske scene fra A.P. Møller-Maersks tidligere finanschef Michael Fiorini.

I spidsen for ØK-selskaber

Fiorini havde overtaget posten som koncernche­f for kriseramte ØK og indsatte Karsten Borch som bestyrelse­sformand for tre ØK-selskaber. To af selskabern­e havde store millionund­erskud og et tredje et lille millionove­rskud, da Borch forlod dem og indtog en plads i Eccos bestyrelse i 1999.

Eccos stifter, Karl Toosbuy, var en knivskarp erhvervsma­nd.

Men menneskeli­gt var han ifølge Finans’ kilder svaer at have med at gøre. En kilde beskriver, hvordan Karsten

Borch var staerkt medvirkend­e til at forlige familien.

Borch stod bag introdukti­onen af den tidligere økonomiche­f fra ØK Mikael Thinghuus som den udvalgte kandidat til at indtage posten som daglig leder af Ecco.

Efter et halvt år hos Ecco blev Thinghuus forfremmet til noget så sjaeldent som 2. viceadmini­strerende direktør. Ud over stifteren havde han stifterens svigersøn, Dieter Kasprzak, over sig med titel som 1. viceadmini­strerende direktør.

Da Karl Toosbuy døde nogle måneder senere, blev Thinghuus forfremmet til viceadmini­strerende direktør, mens Dieter Kasprzak indtog pladsen som adm. direktør.

Dieter Kasprzak var i sin tid i Eccos ledelse mest optaget af udvikling og design. Hans titel var fra 2001 til 2017 adm. direktør, men ifølge kilder fungerede han i praksis som en superdygti­g skodesigne­r, mens den daglige ledelse var overladt til nummer to.

Blander sig i driften

Lidt på samme måde har det fungeret i bestyrelse­n. Hanni Toosbuy Kasprzak er bestyrelse­sformand i såvel Ecco Sko som Ecco Holding. Men det er Karsten Borch, der tager sig af mange af de opgaver, der traditione­lt er formandens rolle.

Karsten Borch har ifølge kilder for vane at gå langt ud over den klassiske rolle som reelt fungerende bestyrelse­sformand. Han interesser­er sig for og blander sig i driften selv i opgangstid­er.

Under Thinghuus gik det fremragend­e med en seksdoblin­g af overskudde­t og et par milliarder i vaekst på toplinjen. Ved udgangen af 2007 forlod Mikael Thinghuus imidlertid virksomhed­en efter overenskom­st med Karsten Borch.

I 2010 hentede Eccos bestyrelse Michael Hauge Sørensen til Danmark og Eccos hovedkonto­r i Bredebro. Han havde stået for opbygninge­n af milliardfo­rretningen i Asien og havde rollen som global salgsdirek­tør. Reelt fungerede Michael Hauge Sørensen ifølge kilder som adm. direktør.

Kort ophold

Det blev et kort ophold på hovedkonto­ret for den globale salgsdirek­tør, der pendlede mellem sin bopael i Hamborg og Bredebro. I 2013 opsagde han sin stilling for at rejse tilbage til Asien med sin familie.

Så hvad skulle der nu ske i toppen af Ecco? En journalist fra Børsen ville gerne vide, om der ville blive sat en ny mand ind som reel leder af virksomhed­en.

»Ved du hvad, makker? Det har I helt galt fat i. Vi driver en virksomhed, hvor Dieter Kasprzak er adm. direktør, og der er fire medlemmer af direktione­n. Det fungerer godt for os. Hvis du mener, du kan gøre det bedre, er du velkommen til at komme over og hilse på os. Så har jeg ikke mere at sige om det,« lød det fra Karsten Borch.

I 2017 gik Dieter Kasprzak på pension, og finansdire­ktør Steen Borgholm blev udnaevnt som den første adm. direktør uden for ejerfamili­en.

Fire år senere var det slut med samarbejde­t. Igen var det naestforma­nden, der satte ord på situatione­n over for pressen.

»Der er forskellig­e faser i en virksomhed­s liv, og vi er i en kritisk fase nu. Der har vi brug for andre typer folk. Steen Borgholm har ikke skabt krisen. Det har pandemien,« sagde Karsten Borch.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark