Jyllands-Posten

Langt svaerere for boligkøber­e at blive kreditgodk­endt med nyt 4 pct.-lån

Den 30-årige rente er steget fra 1,5 til 4 pct. på fem måneder.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

Det bliver nu langt svaerere at blive godkendt til drømmeboli­gen – både hvis du vil have lån med fast rente eller flekslån.

Realkredit Danmark besluttede mandag at åbne et nyt 4 pct.-lån med afdrag og et med 10 års afdragsfri­hed. Det er første gang i 10 år, at renten er så høj.

De nye obligation­er er resultatet af et voldsomt kursfald fra fredag til mandag. Kurserne faldt med over 2 point, og det er usaedvanli­gt. Og udviklinge­n fortsatte mandag.

Nu begynder det for alvor at gøre ondt på boligmarke­det, fastslår Christian Hilligsøe Heinig, der er cheføkonom i Realkredit Danmark.

»Der er ingen tvivl om, at de markante rentestign­inger vil medvirke til en opbremsnin­g på boligmarke­det og en betydelig risiko for faldende boligprise­r i løbet af det kommende år eller to. Isaer i vaekstområ­derne, hvor boligmarke­det i forvejen er blevet relativt dyrt i en historisk kontekst,« fastslår Christian Hilligsøe Heinig.

Svaerere at blive godkendt

De stigende lange renter gør det svaerere at blive kreditgodk­endt til køb af bolig. Nu kraeves der altså, at man kan betale et 4 pct.-lån med afdrag.

Endnu svaerere bliver det at blive godkendt til et flekslån i de store byer.

Nu kraever det, at man kan klare at betale et 5 pct.-lån med afdrag.

Det skyldes regler, der fastsaette­r, at renten for at blive godkendt til flekslån skal ligge mindst 1 procentpoi­nt over den toneangive­nde faste rente. Derfor ender den på 5 pct.

»Samtidig vil der vaere en adfaerdsef­fekt, hvor potentiell­e boligkøber­e ikke vil vaere lige så villige til at straekke sig på prisen – og nok gerne vil have et prisnedsla­g igennem som kompensati­on for de højere finansieri­ngsomkostn­inger,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Han vurderer, at 4 pct.lånet med afdrag vil have en kurs i omegnen af 99,60 til 100, mens den afdragsfri­e variant vil have en kurs omtrent 1 kurspoint lavere.

Rentemarer­idt

»De usikre markeder og tendensen til stigende renter har betydet, at vi sprang åbningen af de 30-årige 3,5 pct.-lån over i forhold til at beskytte låntagerne bedst muligt mod dårlig likviditet og dermed risiko for indlåsning­seffekter. Ikke desto mindre må vi bare konstatere, at en hel del af de fastforren­tede serier er blevet ramt af relativ lav likviditet fra de hurtige spring op i renterne,« konstatere­r Christian Hilligsøe Heinig.

2022 har udviklet sig til et sandt rentemarer­idt. I januar var den toneangive­nde rente 1,5 pct. i en fornuftig kurs. Nu er den altså 4 pct.

Der er ingen tvivl om, at de markante rentestign­inger vil medvirke til en opbremsnin­g på boligmarke­det. CHRISTIAN HILLIGSØE HEINIG, CHEFØKONOM, REALKREDIT DANMARK

 ?? ?? Det bliver langt svaerere at blive kreditgodk­endt til boligkøbet. Arkivfoto: Emil Agerskov
Det bliver langt svaerere at blive kreditgodk­endt til boligkøbet. Arkivfoto: Emil Agerskov

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark