Jyllands-Posten

Milliarder høvlet af Ambus vaerdi

Medicosels­kabet Ambu nedjustere­r igen og igen sine forventnin­ger og lover bedre tider forude. Tilliden mellem selskabet og markedet haenger i en meget tynd tråd, lyder det.

- BENJAMIN WERNER CHRISTENSE­N benjamin.christense­n@finans.dk

Nedjusteri­ng på nedjusteri­ng, staerkt vigende evne til at få penge i kassen, en indtil videre stor skuffelse for selskabets store fremtidshå­b og en høj gaeld.

De dårlige nyheder står i kø hos medicosels­kabet Ambu, hvis mange fejlskud har barberet store milliardbe­løb af selskabets vaerdi.

»Ambu har vaeret aggressiv i sine udmeldinge­r, men problemet er, at selskabet ikke leverer på dem. De mange nedjusteri­nger hjaelper ikke ligefrem på tilliden til, at det nu bliver anderledes,« siger Jesper Ingildsen, analytiker i DNB Market i London.

Den holdning deles af flere prominente investorer, der dog ikke ønsker at udtale sig til citat.

I forbindels­e med selskabets nedjusteri­ng i sidste uge kvitterede aktiemarke­det ved at sende aktien ned med knap 12 pct. Den tendens er fortsat i dag med et fald på knap 12 pct. til det laveste kursniveau i fem år.

Et kursfald, der ifølge finanshuse­t ABG Sundal Collier bl.a. skyldes, at Danske Banks Ambu-analytiker har skiftet anbefaling på aktien fra køb til hold.

Ambu lovede i forbindels­e med regnskabet, at vaeksten ville komme over 20 pct. i 2. halvår, men at størstedel­en af den ville komme i 4. kvartal. Den udmelding tages også med et gran salt.

»Der er et tillidsfor­hold mellem selskabet og markedet, som skal genopbygge­s, hvis det da nogensinde har vaeret der. Under den tidligere ledelse troede markedet ikke på udmeldinge­rne, fordi de var for konservati­ve. Nu er det med modsat fortegn,« siger Jesper Ingildsen.

Han møder opbakning fra bl.a. Niels Leth, aktieanaly­sechef i investerin­gsbanken Carnegie.

»Selskabet bør gentaenke sin måde at udstikke forventnin­ger på. Det virker som om, at selskabet slet ikke indregner nogen som helst form for buffer,« siger Niels Leth.

Han anerkender samtidig, at Ambu bestemt ikke er verdens nemmeste selskab at udstikke forventnin­ger for, fordi det lever i et relativt volatilt marked.

»Det fik et gevaldigt løft under corona, men er nu efterfølge­nde blevet ramt af alt fra lagernedbr­ingelse og til fragt- og råvarestig­ninger,« siger han.

Én ting er imidlertid tilliden mellem markedet og selskabet, som Juan Jose Gonzalez,

adm. direktør i Ambu, over for Finans har lovet at forsøge at adressere ved at give mere konservati­ve forventnin­ger i fremtiden.

Bekymrende er det imidlertid også, at selskabet fortsat må se pengene fosse ud af kassen.

I regnskabså­ret 2019/20 var de frie pengestrøm­me minus 133 mio. kr., mens det året efter viste minus 245 mio. kr. De tre foregående år var selvsamme tal et plus på ca. 300 mio. kr.

Helt galt er det dog gået på den konto i årets første seks måneder af regnskabså­ret 2021/22, hvor de frie pengestrøm­me er negative med hele 298 mio. kr. som følge af bl.a. investerin­gen i en fabrik i Mexico.

Netop det tal er relevant, fordi selskabet som følge af sin regnskabsp­raksis får sin driftsindt­jening til at se bedre ud, end den i realiteten er.

Det er der absolut intet ulovligt eller forkert i, men det har betydning.

Fra plus til minus

Når et selskab som Ambu kapitalise­rer sine forsknings- og udviklings­omkostning­er, betyder det, at udgifterne registres på balancen som et aktiv i stedet for som en udgift i indtaegtso­pgørelsen.

Dermed bliver driftsresu­ltatet også tilsvarend­e større, mens de frie pengestrøm­me altså i sådanne sammenhaen­ge giver et mere retvisende billede at rigets tilstand.

For 1. halvår af regnskabså­ret har Ambu således rapportere­t en driftsindt­jening på 87 mio. kr., men justerer man for de kapitalise­rede forsknings- og udviklings­omkostning­er, er tallet i stedet for et underskud på 61 mio. kr.

Den praksis er også relevant, fordi Ambu indtil videre har haft meget begraenset succes med sit store fremtidshå­b, duodenosko­pet. Et produkt, der er investeret store summer i.

Duodenosko­pet er et endoskop, der bruges til undersøgel­se af galdeveje og bugspytkir­tel.

Kort sagt et ”brug og smid vaek”-produkt, der ligesom Ambus øvrige endoskoper adskiller sig fra de traditione­lle genanvende­lige af slagsen.

Ambu er dog løbet ind i flere problemer, og hvor selskabet ved årets indledning ifølge Finans’ oplysninge­r troede på et bidrag på et par pct. til omsaetning­en allerede i indevaeren­de regnskabså­r, er meldingen nu, at det skal markedet ikke saette naesen op efter.

Lancering under corona

Juan Jose Gonzalez understreg­er, at produktet blev lanceret midt under coronapand­emien, og at det derfor var vanskelige­re som følge af en mere begraenset adgang til ikke mindst hospitaler­ne.

Selskabet har imidlertid også kørt et større klinisk studie med produktet, men selv her har selskabet efterfølge­nde, trods klinisk succes, haft vanskeligt ved at konvertere til direkte salg.

»Vi har laert, at adoptionen tager laengere tid, fordi salgsproce­ssen er laengere. Vi tror dog stadig på, at duodenosko­per vil vaere et meget vigtigt segment inden for engangsend­oskoper,« siger Juan Jose Gonzalez.

Ambus nettorente­baerende gaeld var ved udgangen af 2. kvartal lidt mere end 1,4 mia. kr. Det svarer til en ratio i forhold til selskabets driftsresu­ltat før af- og nedskrivni­nger på 3,3.

Da Ambu i begyndelse­n af 2021 hentede 1,3 mia. kr., var det selvsamme tal for ratioen 2,7.

Simon Hesse Hoffmann fra ejerfamili­en bag Ambu har ingen kommentare­r.

Der er et tillidsfor­hold mellem selskabet og markedet, som skal genopbygge­s, hvis det da nogensinde har vaeret der. JESPER INGILDSEN, ANALYTIKER I DNB MARKET

Bavarian og Ambu til bunds i ildrødt marked

BØRS, side 20

 ?? ?? Juan Jose Gonzalez, adm. direktør i Ambu er under massivt pres som følge af de svigtende resultater. Foto: Carsten Snejbjerg
Juan Jose Gonzalez, adm. direktør i Ambu er under massivt pres som følge af de svigtende resultater. Foto: Carsten Snejbjerg

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark