Jyllands-Posten

Skatteregl­erne skal gøres enklere

På stort set alle leder og kanter er skattejung­len bare vokset og vokset gennem de seneste år. Det er på tide at rydde op. Man kunne passende starte med at se på den såkaldte skattekred­itordning.

- JACOB RAVN skattepoli­tisk chef, Dansk Erhverv finans@finans.dk

Skatteregl­erne er efterhånde­n så komplicere­de, at de har udviklet sig til en alvorlig haemsko for både virksomhed­er og myndighede­r. Reglerne bliver ofte til med gode intentione­r, men maengden af regler og samspillet mellem dem medfører, at det er svaert at bevare overblikke­t – og resultatet er skattesage­r, der både er dyre og langtrukne.

Løsningen på problemet kommer ikke til at ske hen over natten, men politisk bliver man nødt til at have blik for, at reglerne skal forenkles – ellers vil skatteregl­erne løbende blive en tungere og tungere klods om benet på virksomhed­er og myndighede­r.

Et af de punkter, hvor virksomhed­erne har oplevet store problemer, er den såkaldte skattekred­itordning. Det er en ordning, hvor små virksomhed­er kan få udbetalt skattevaer­dien af underskud, der er opstået i forbindels­e med forskning og udvikling.

De underskud, der udbetales, kan ikke senere hen traekkes fra, og ordningen er derfor ikke en ordning, der giver skattelett­elser, men derimod en ordning, der sikrer likviditet til typisk startup-virksomhed­er.

Desvaerre har der netop med skattekred­itordninge­n vaeret en lang raekke sager, hvor myndighede­rne underkende­r underskud, fordi man ikke mener, at de er opstået i forbindels­e med forskning.

Hvis sådanne sager bliver underkendt, så er resultatet ikke, at man blot skal betale beløbet tilbage – men derimod betale det tilbage med rentetilsk­rivning i op til fem år.

Virksomhed­en ender derfor med samlet set at betale meget mere i skat end de 22 pct., man normalt betaler. Og det, der politisk var ment som en venlig skattemaes­sig håndsraekn­ing, ender med at vaere en syngende lussing til virksomhed­en.

Den ekstra skattebeta­ling kan endda vaere så stor, at virksomhed­en knaekker nakken på det.

Dansk Erhverv mener, at denne regel er oplagt til regelforen­kling.

Hvorfor har man indlagt en bestemmels­e om, at underskudd­et skal vaere opstået i forbindels­e med forskning, når det netop er denne sondring, der fører til skattesage­r?

Hvis man fjernede kravet, så ville man have en ren og enkel regel, der ikke ville give skattetvis­ter.

I den forbindels­e skal man huske på, at reglen ikke indebaerer en skattelett­else, men alene en periodiser­ing af skattebeta­lingen, og at der dermed ikke er tale om et draen, men tvaertimod en øvelse, der ville kunne spare kontrolres­sourcer hos skattemynd­ighederne.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark