Jyllands-Posten

Delfiner er kommet til Aarhusbugt­en for at blive ifølge ekspert

De seneste dage har flere aarhusiane­re spottet delfiner, der svømmer rundt i farvandet ud for Aarhus. Men hvorfor er der pludselig delfiner i bugten? Havbiolog Rune Kristianse­n giver dig svaret.

- JULIE LUND FISKER julie.fisker@jp.dk

To delfiner har over weekenden cirkuleret i Aarhus Bugt. To såkaldte øresvin.

»Det er den mest klassiske delfin. De fleste kender den fra 60’ernes ”Flipper”,« fortaeller Rune Kristianse­n, der er havbiolog og ansvarlig for dyreholdet ved Kattegatce­ntret.

»De seneste fem år har vi i højere grad haft øresvin i de indre danske farvande. Nogle af dem er blevet i laengere tid, f.eks. delfinen Delle i Svendborg Sund,« lyder det fra Rune Kristianse­n, der fortaeller, at flere Facebook-brugere den seneste tid har spekuleret i, om de to delfiner er parret Mischief (32 år) og Tall Finn (25 år), der siden sommeren 2020 har holdt til i Thyborøn Havn.

Kun positivt

»Delfinerne er en del af et skotsk overvågnin­gsprogram. De skulle efter sigende vaere kaerester. Jeg har ikke fulgt så meget med i det, at jeg kan bekraefte, at det er rigtigt, men det ville give god mening. I det hele taget ser det ud til, at de øresvin, der har optrådt i danske farvande, stammer fra den skotske flok, hvor der er nogle afstikkere, som har taget residens i danske farvande,« siger havbiolog Rune Kristianse­n.

Ifølge Rune Kristianse­n kan delfinerne­s visit skyldes, at de har fundet fødekamre i Aarhus Bugt:

»De har fundet nogle hotspots i de danske farvande, hvor de kan maeske sig i hornfisk og sild. Det er kun positivt, at fødegrundl­aget skaber plads til større rovdyr, deriblandt delfinerne, som får mulighed for at komme lidt på udflugt,« siger Rune Kristianse­n.

Ifølge ham vil vi over sommeren se flere delfiner, ligesom dyrenes visit også vil ske oftere i fremtiden:

»Jeg går ud fra, at vi vil se flere øresvin i danske farvande i fremtiden. Det er et tegn på, at vi kan skabe et større økosystem, hvor vi kan få rovdyrene med, fordi byttedyr, som sild og hornfisk, er der,« siger Rune Kristianse­n.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark