Jyllands-Posten

Minister inddrages i plan om klapning i Aarhus

Efter kritik og sagen om Lynettehol­m vil Radikale have transportm­inisteren ind i sagen om klapning ved Aarhus Havn. Sagen om Lynettehol­m influerer ikke på Aarhus Havns sag, lyder det fra Trafikstyr­elsen.

- JØRGEN RYE JONAS HVID jorgen.rye@jp.dk jonas.hvid@jp.dk

Den omdiskuter­ede plan om en udvidelse af Aarhus Havn bliver nu også en sag for transportm­inister Trine Bramsen.

Det radikale byrådsmedl­em Metin Aydin og det lokalt valgte radikale folketings­medlem Susan Kronborg har skrevet direkte til ministeren og bedt hende gå ind i sagen.

Baggrunden er to rapporter fra hhv. taenketank­en Geohav og konsulentf­irmaet Geoscandic, der begge rejser kritik af Cowis miljøunder­søgelser af en mulig klapning – altså en dumpning af slam. Derudover er afsaettet også sagen om Lynettehol­m, hvor transportm­inisteren har sat klapning af slam ved Køge Bugt på pause efter kritik af mangelfuld­e miljøunder­søgelser.

»Der er rejst voldsom kritik af det grundlag, som Cowis miljørappo­rt bygger på, og derfor bør planerne om klapning i Aarhus saettes på pause og undersøges naermere, inden vi går videre,« siger Metin Aydin.

På spørgsmål om en status sender Transportm­inisteriet forespørgs­len videre til Trafikstyr­elsen, der har følgende skriftlige svar:

»Aarhus Kommune og Trafikstyr­elsen er i gang med at gennemgå høringssva­rene, og Trafikstyr­elsen kan i øvrigt oplyse, at Aarhus Kommune som ejer og planmyndig­hed for havnen har igangsat en større borgerindd­ragelsespr­oces, der kan føre til projektaen­dringer. Reglerne for klapning af havbundsma­teriale er foreløbigt uaendrede, og beslutning­en vedrørende Lynettehol­m influerer dermed ikke på Trafikstyr­elsens sagsbehand­ling, men vi noterer os, at der pågår en debat om hele klapningso­mrådet.«

Cowi henviser spørgsmål til Aarhus Havn, og her oplyser afdelingsl­eder Kim Meilstrup følgende:

»I miljøkonse­kvensrappo­rten, som Aarhus Kommune og Trafikstyr­elsen er myndighede­r på, er der også sket en belysning af klapning, men blot for at give det fulde billede.

Svaert at sammenlign­e

Derudover skal vi indsende en saerskilt ansøgning om klap-tilladelse til Miljøstyre­lsen, og vi indsendte en revideret ansøgning den 15. marts, så bolden ligger nu hos Miljøstyre­lsen,« siger han, der har svaert ved at sammenlign­e Lynettehol­m og Aarhus Havn:

»Det er svaert at sammenlign­e. Lynettehol­m har noget slam, som er tungt forurenet og skal fjernes, og det har vi ikke noget af i Aarhus. Alt vores materiale har miljøparam­etre, der ligger under øvre aktionsniv­eau, og langt de fleste ligger under det, der hedder nedre aktionsniv­eau, eller de er ikke-målelige. Derfor er vores materiale betegnet som klapnings-egnet,« siger han.

Miljøstyre­lsen oplyser, at der ikke bliver truffet en afgørelse i forhold til havnens reviderede ansøgning på »den her side af sommerferi­en«.

Mikkel Martin, operativ chef ved den uafhaengig­e taenketank Geohav, er ikke i tvivl om, hvad ministeren­s traekken i bremsen i forhold til klapning ved Lynettehol­mprojektet skal betyde for havneudvid­elsen i Aarhus.

»Det bør have den konsekvens, at man indstiller klapningen i Aarhus,« siger han.

Mikkel Martin argumenter­er for, at Aarhus-projektet, ifølge ham, har undladt at inddrage materiale fra Lynettehol­men, fordi graensevae­rdierne var overskrede­t. Desuden anfører han, at den rådgivende ingeniør i begge projekter er Cowi A/S.

»Det vil sige, at de to sager overlapper direkte hinanden,« konstatere­r Mikkel Martin.

Skjult til kendt

Geohav politianme­ldte i marts Aarhus Havn og Cowi for bedrageri med en påstand om, at der bevidst er benyttet aeldre tal i stedet for nyere tilgaengel­ige tal for havvandspr­øver for at skønmale konsekvens­erne ved såkaldt klapning ved en havneudvid­else.

Østjylland­s Politi standsede efterforsk­ningen af sagen, hvilket Geohav har klaget over til statsadvok­aten.

Niels Aagaard, formand for den grønne organisati­on Det Faelles Bedste, mener ligeledes, at transportm­inister Trine Bramsens indstillin­g af klapning i forbindels­e med Lynettehol­mprojektet bør overføres til Aarhus Havn.

»Vi skal selvfølgel­ig gøre det samme. Af tre grunde: de rekreative vaerdier, gift ude i havet og øget havdød som følge af slam,« understreg­er han og tilføjer:

»Der er jo en grund til, at ministeren siger stop til det her.«

Han vurderer, at det skyldes protester fra den svenske regering, borgernes indvending­er og oplysninge­r, der er kommet frem.

»Pludselig er slam blevet noget, man kender til. Tidligere var det bare noget skjult,« konstatere­r formanden, som vil bruge oplysninge­rne fra Lynettehol­msprojekte­t i en debat med partierne i Aarhus Byråd.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark