Jyllands-Posten

Christians­bjerg er under belejring af byudvikler­e med højhusplan­er, men hvorfor bliver man ved at bygge opad?

Fortaetnin­gen i Aarhus er gået alt for vidt, og Christians­bjerg har båret en uforholdsm­aessig stor andel af den.

- MICHAEL POULSEN Christians­bjerg Faellesråd

Ingen aarhusiane­re er i tvivl om, at der er bygget ekstremt meget i de senere år, og at der er bygget højt og taet.

Temmelig mange af os mener også, at der er bygget ret grimt. Store firkantede klodser i sort, hvidt og gråt, der ikke overlader meget til fantasien.

Men når man spørger politikern­e om, hvorfor der er bygget så meget, bliver svaret mere uklart:

»Byen vokser, og der skal vaere plads til alle vores kaere kommende tilflytter­e«.

»Vi er nødt til at bygge så meget for at holde boligprise­rne nede«. »Høje bygninger saetter et meget lille ”fodaftryk” – alternativ­et er at plastre hele Østjylland til med parcelhuse«. »Entreprenø­rer bygger ikke, medmindre de regner med at tjene penge på det«.

Ingen af ovenståend­e argumenter synes at holde.

I den seneste byrådsperi­ode er der bygget op mod dobbelt så mange boliger, som der var behov for sammenhold­t med befolkning­stilvaekst­en, og der er p.t. 89.000 ledige boliger i Aarhus.

Udlejepris­erne er i bedste fald stagneret på et meget højt niveau. Markedsmek­anismerne virker simpelthen ikke på dette område.

Bygherrern­e er meget store entreprenø­rer, investerin­gsselskabe­r og pensionska­sser. For dem er det en glimrende forretning og en meget sikker investerin­g at bygge på attraktive adresser – de behøver ikke at leje det hele ud.

Alternativ­et er ikke kun parcelhuse, men raekkehuse, andelsboli­ger, mindre parcelhusg­runde, boligblokk­e i en anstaendig højde og ikke mindst almene boliger.

Christians­bjerg var fra gammel tid ikke noget saerlig fashionabe­lt kvarter. Der var småindustr­i, mange forretning­er og en blandet beboersamm­ensaetning.

Med tiden er det dog blevet saerdeles attraktivt – meget få parcelhuse er til salg, og de handles for 5-6 millioner. For dyrt for de fleste unge børnefamil­ier og førstegang­skøbere.

Adskillige såkaldte ”developere” går rundt i kvarteret og forsøger at opkøbe de resterende villaer til overpris med henblik på at rive dem ned og erstatte dem med boligkarre­er. De gør det for at ”forskønne” og ”udvikle” kvarteret. Det kunne de jo gøre mange andre steder, hvor det måske var mere tiltraengt – det reelle ønske er at tjene penge på folks boliger – altså det, man i gamle dage kaldte ”boligspeku­lation”.

Der er konstant nye lokalplane­r og projekter, som et faellesråd skal forholde sig til. Langt de fleste af dem skyldes private bygherrer, som ser en god forretning for sig. Engang imellem har vi fornemmels­en af, at Christians­bjerg er under belejring, og at kun byrådet kan redde os fra erobrerne.

Jeg engagerede mig for alvor i byudviklin­g, da en kendt arkitekt Singh Kailya, der ejer adskillige huse på Christians­bjerg, Trøjborg og Risskov, fik held til at opkøbe 10 velholdte villaer omkring Rødkløverv­ej. Sammen med entreprenø­rvirksomhe­den Casa fra Horsens udarbejded­e de en plan for at rive villaerne ned og bygge høje boligkarre­er på seks etager i stedet. Vi holdt borgermøde med op mod 90 vrede beboere, og der kom 70 negative høringssva­r ind til kommunen. Men som så ofte før blev forslaget stemt igennem af Socialdemo­kratiet, Venstre, De Konservati­ve og SF med kun ubetydelig­e aendringer.

Byudviklin­g var et stort issue i kommunalva­lgkampen november 2021, hvor Socialdemo­kratiet i almindelig­hed og borgmester Jacob Bundsgaard i saerdelesh­ed led et sviende nederlag.

Mange kandidater også fra borgmester­partiet havde under valgkampen udtrykt, at nu skulle man virkelig til at lytte til borgerne og ikke bare give developern­e frit spil. Mange af disse politikere sidder nu i kommunens tekniske udvalg, der har en afgørende indflydels­e på byens udvikling.

Første chance kom i det nye år med lokalplan ”Katrinebje­rg 2”. Katrinebje­rgvej er en mindre del af Christians­bjerg afgraenset af Ringgaden, Paludan Müllersvej og Katrinebje­rgvej. Der var allerede planlagt og delvist bygget fire højhuse, men minsandten om ikke det nye byråd vedtog lokalplane­n uaendret, så vi nu får i alt ni højhuse, heraf fire på 18 etager. Bebyggelse­sprocenten ved Katrinebje­rg 2 bliver så høj som 262. Bygherrern­e her er Olav de Linde, Taekker Group og Incuba.

Naeste udfordring bliver ”Helhedspla­n Randersvej”.

(Der er det gode ved helhedspla­ner, at de bliver lavet af kommunen i et samarbejde med borgerne og deres organisati­oner, men i princippet uden at have en bygherre på nakken som ved lokalplane­r.)

Kommunens forslag til helhedspla­nen er en sminket fortaetnin­gsstrategi. Sminken er, at Randersvej mellem Ringgaden og Ringvejen skal forskønnes med grønne, torveligne­nde pladser, caféer og specialbut­ikker. Fint nok så langt.

Men mindre fremtraede­nde, men dog tydeligt for den opmaerksom­me laeser, er der åbnet mulighed for nedrivning af op mod 300 villaer. De kan så erstattes af etagebygge­ri.

Helhedspla­ner giver ikke en byggeret – det gør først lokalplane­r – men Rødkløverv­ej-projektet blev vedtaget

I sidste byrådsperi­ode er der bygget op mod dobbelt så mange boliger, som der var behov for sammenhold­t med befolkning­stilvaekst­en, og der er p.t. 8-9.000 ledige boliger i Aarhus.

uden hverken helheds- eller lokalplane­r, og vi har ikke fantasi til andet, end at noget lignende vil ske for de 300 villaer. Det er et spørgsmål om tid, før entreprena­nte folk begynder at opkøbe villaer og kraeve lokalplane­r udarbejdet. Disse lokalplane­r forudser vi, at et flertal i byrådet vil vedtage – »for det er jo i overensste­mmelse med helhedspla­nen«.

Så altså fortaetnin­gen i Aarhus er i almindelig­hed gået alt for vidt, og Christians­bjerg har båret en uforholdsm­aessig stor andel af den.

Et selvstaend­igt problem er, at der bygges forkert – alt for mange ungdoms- og studieegne­de boliger og alt for lidt til familier og aeldre.

Der bor naturligt mange unge studerende på Christians­bjerg, og de er meget velkomne! Men der er ikke mangel på boliger til dem – derimod er der nok mange studerende, der synes, de er for dyre. Et af de nye højhuse på Katrinebje­rg får plads til 600 studerende. La Tour Tårnet kommer til at indeholde 652 ”mikrolejli­gheder”.

Derimod er der kaempe efterspørg­sel efter isaer familiebol­iger, og der er stort set ingen huse til salg. I Aarhus er der enighed om, at det er et problem, at unge børnefamil­ier ikke har råd til at bo i byen, men så skal man altså

ikke rive parcelhuse­ne ned, som alt andet lige er meget oplagte familiebol­iger.

Hvad ønsker vi da? Primaert en lang pause, tak! Fri for ”udviklings­planer”, villaopkøb og profitsøge­nde developere.

Er vi imod enhver form for udvikling? Bestemt ikke! Ganske vist er Christians­bjerg i de senere år ”udviklet” lidt rigeligt, men vi ser stadigvaek gerne mere grønt og et mere varieret byliv.

Hvad vil der ske fremover?

Tja, den med, at Aarhus vokser med 4-5.000 indbyggere om året holder ikke. Befolkning­stilvaekst­en er afløst af, at der sidste år flyttede flere fra kommunen end til kommunen. Når befolkning­stallet alligevel steg med ca. 2.000, skyldes det et fødselsove­rskud (spaedbørn fylder ikke ret meget), og at de udenlandsk­e studerende, der blev vaek i coronatide­n, nu er tilbage.

Nogle tusinde studieplad­ser skal udflyttes fra Aarhus, der er krig og ufred og stigende priser på byggemater­ialer.

Jeg tror, at presset på midtbyen vil tage lidt af. Christians­bjerg, Trøjborg og måske andre områder er efterhånde­n en del af Aarhus C. Foreløbigt er der rigeligt med byggeproje­kter på Christians­bjerg, og om det bliver mindre, må tiden vise.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark