Jyllands-Posten

Fortvivlel­sen har en tendens til at vinde over håbet i medierne

- METTE BOCK tidl. minister

For nylig holdt jeg et lille oplaeg for medarbejde­rne i et mediehus. Jeg har gennem mange år vaeret optaget af frie mediers betydning for magt og afmagt i vores demokrati og har arbejdet som både journalist og redaktør. Som politiker har jeg desuden beskaeftig­et mig med de rammer, vi politisk saetter om mediernes virke.

Nu er jeg så blevet sognepraes­t. Og da jeg forleden kørte fra mediehuset tilbage til kirken gennem det smukke forårsland­skab, kom jeg til at taenke på noget, som jeg ikke fik sagt.

Det er nemlig sådan i vores helt almindelig­e dagligliv med hinanden, at håbet naesten altid sejrer over fortvivlel­sen. Det er utroligt, hvad mennesker kan holde til, og hvor gode vi er til at rejse os og finde nye veje, når det stormer.

Derfor er der noget paradoksal­t i, at det naermest forholder sig direkte omvendt i medierne: Her sejrer fortvivlel­sen naesten altid over håbet. Død, ulykke, skandaler, forargelse, bedrag, vold og alverdens problemer fylder rigtig meget i mediebille­det.

Men er det da forkert, det vi møder i medierne? Sjaeldent, i hvert fald på vore breddegrad­er. Men hvis vi kun møder et lille hjørne af verden, er der betydelig risiko for, at vi efterlades med billedet af, at verdens gang er én stor forfaldshi­storie. Sådan er det jo ikke.

Da jeg engang spurgte en bekendt, hvorfor han havde opsagt sin avis, svarede han:

»Jeg orker ikke at få mit gode humør ødelagt hver eneste morgen, allerede inden dagen er i gang,« forklarede han. »Og det får jeg, når jeg åbner avisen eller taender for radioen. Det hele er sort i sort.«

Det var nok lige lovlig hårdt trukket op. Men fortvivlel­sen har ganske rigtigt en tendens til at vinde over håbet i medierne. Og kører mediemølle­n først, så er den naesten ikke til at vende eller bare nuancere. Derfor har medierne en enorm magt, som skal forvaltes med varsomhed.

Det ligger i mediernes natur at vaere konfliktor­ienteret. Og der ligger i journalist­ikkens dna et ønske om at afdaekke og afsløre. Men vil alle medier på samme tid og gennem lang tid afdaekke den samme nyhed med samme betoning og vinkling, kan det nemt gå galt.

Helt aktuelt ser vi i disse dage, hvordan medierne koger over med historier om livet på kostskolen

Herlufshol­m. Det er uhyrlige begivenhed­er, der beskrives, og mediernes afdaekning er vigtig. Men når vi nysgerrigt følger med, skal vi huske, at der også er andre historier om kostskolen, og de drukner i skandalen. Gad vide, om skolen ender med at måtte lukke.

Et andet eksempel, som jeg oplevede meget tydeligt, da jeg var politiker, er den generelle daekning af landbruget. Landbruget­s påvirkning af natur og klima skal naturligvi­s belyses grundigt. Men dansk landbrug er ikke én stor, sjusket svinesti, som kan vaere det billede, man sidder tilbage med. Det er også historien om nogle af verdens flittigste landmaend, der dygtigt passer deres jord og dyr med omhu og kaerlighed til naturen.

Eller tag historiern­e om vores indvandrer­e, så forskellig­e som de er. Fortvivlel­sen og forargelse­n over kriminalit­et og misbrug af det danske velfaerdss­amfunds gaestfrihe­d bliver beskrevet så omhyggelig­t og vedvarende, at vi risikerer helt at miste blikket for de tusindvis af nye borgere, der med deres arbejdskra­ft bidrager til at skabe de vaerdier i samfundet, der gør vores høje velfaerdss­tandarder mulige.

Det glemte jeg at sige i mit oplaeg. Men se, det er jo også en helt anden historie.

Dansk landbrug er ikke én stor, sjusket svinesti, som kan vaere det billede, man sidder tilbage med.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark