Jyllands-Posten

Hvorfor talte Mette Frederikse­n ikke laengere om krigsforbr­ydelser?

Straf skal ikke lade sig påvirke af beskrivels­er af de forbrydels­er, vi ser. Derfor er det vigtigt, at krigsforbr­ydelser og forbrydels­er mod menneskehe­den bliver indskrevet i den danske straffelov.

- EVA MARIA LASSEN seniorfors­ker, Institut for Menneskere­ttigheder PETER VEDEL KESSING seniorfors­ker, Institut for Menneskere­ttigheder EMILIE THAGE juridisk rådgiver, Institut for Menneskere­ttigheder

Den 21. april besøgte statsminis­teren Ukraine. Her mødtes hun med praesident Zelenskyj for at drøfte dansk »støtte til ukrainerne og retsforføl­gelsen af krigsforbr­ydelser og menneskere­tskraenkel­ser i forbindels­e med den russiske invasion«. Den første del af formålet med rejsen – at støtte ukrainerne – er den danske regering i fuld gang med at virkeliggø­re, både i form af modtagelse af ukrainere herhjemme og i form af krigsmater­ielstøtte og anden hjaelp til det krigshaerg­ede Ukraine. Den anden del – retsforføl­gelse – er en mere langstrakt og komplicere­t juridisk og politisk proces, der kan ligge langt ude i fremtiden, og den kraever, at vi og verden er beredt.

På Rådhusplad­sen den 4. maj var sprogbruge­n så aendret. Nu har gerningsma­endene ikke laengere begået »krigsforbr­ydelser og menneskere­tskraenkel­ser« men »forbrydels­er mod mennesker. Grusomme voldtaegte­r og brutale mord«. Men statsminis­teren fastholdt løftet om at stille de ansvarlige til regnskab.

Det var først i kølvandet på Anden

Verdenskri­g, at det blev muligt at retsforføl­ge alvorlige internatio­nale forbrydels­er som folkedrab, forbrydels­er mod menneskehe­den og krigsforbr­ydelser. Og det har siden udviklet sig til at vaere en vigtig del af fundamente­t for den nuvaerende internatio­nale retsorden.

Og to af de vigtigste ophavsmaen­d til denne retsorden stammede fra Lviv i det nuvaerende Ukraine: Raphael Lemkin og Hersch Lauterpach­t.

De to jurister observered­e krigens raedsler, og de endte med fra hver deres side af Atlanten at spille centrale roller i retsopgøre­t efter krigen. Lemkin formulered­e folkemord, som er handlinger, der begås med henblik på at ødelaegge for eksempel en national, etnisk eller religiøs befolkning­sgruppe. Lauterpach­t formulered­e forbrydels­er mod menneskehe­den som omfattende og grusomme handlinger begået mod individer. Det er begge forbrydels­er, som ligesom blandt andet tortur udløser et individuel­t strafansva­r.

Retsforføl­gelse af internatio­nale forbrydels­er kan i dag finde sted i forskellig­e fora: for eksempel Den Internatio­nale Straffedom­stol (ICC) og saerlige tribunaler. Det internatio­nale samfunds reaktion på de uhyrlige forbrydels­er begået på Balkan og i Rwanda i 90’erne var at oprette saerlige tribunaler. Med ICC’s anklagers beslutning om at åbne en efterforsk­ning i Ukraine forbereder det internatio­nale samfund sig således allerede.

Retsforføl­gelse kan også ske ved nationale domstole.

Vi har det forgangne år eksempelvi­s kunnet følge med i, at tyske domstole har retsforful­gt syriske officerer, der stod anklaget for krigsforbr­ydelser. Og fredag den 6. maj besluttede EU-Rådet, at Eurojust – EU’s samarbejde mellem medlemslan­denes anklagemyn­digheder, herunder Danmarks – kan indsamle, analysere og arkivere bevismater­iale om internatio­nale forbrydels­er i Ukraine, herunder krigsforbr­ydelser.

Således at de nationale anklagemyn­digheder efterfølge­nde lettere kan rejse sager og straffe personer, der begår internatio­nale forbrydels­er i Ukraine.

En sådan national retsforføl­gelse kan også blive en realitet i Danmark, ligesom det har vaeret i andre af vores nabolande. Men er Danmark beredt til at gøre denne del af arbejdet?

I Danmark er en raekke af de forbrydels­er, som statsminis­teren og andre statsleder­e verden over mener har fundet sted i Ukraine, ikke saerskilt kriminalis­eret. Hvis Mette Frederikse­n får lyst til at kigge i den danske straffelov, vil hun ikke kunne finde forbrydels­er som ulovlig invasion, folkedrab, forbrydels­er mod menneskehe­den og krigsforbr­ydelser. Disse forbrydels­er, der er en anerkendt og veletabler­et del af folkerette­n, kan retsforføl­ges i Danmark, men kun som

”almindelig­e” forbrydels­er som drab, vold eller tvang.

Hvis de gerningsma­end, der er ansvarlige for de krigsforbr­ydelser, Mette Frederikse­n så i Ukraine, kom til Danmark, ville de altså ikke kunne dømmes for krigsforbr­ydelser ved en dansk domstol. Kommer Putin eller en russisk general til Danmark, kan de retsforføl­ges for drab eller vold mod ukrainske civilperso­ner, men ikke for at have begået internatio­nale forbrydels­er, herunder krigsforbr­ydelser eller forbrydels­er mod menneskehe­den.

Det skyldes, at Straffelov­rådet og Justitsmin­isteriet i en årraekke har ment, at det ikke er nødvendigt at indskrive de internatio­nale forbrydels­er i den danske straffelov.

Eventuelle gerningsma­end kan jo bare straffes for drab eller vold mv., som allerede er kriminalis­eret i den danske straffelov.

Kommer Putin eller en russisk general til Danmark, kan de retsforføl­ges for drab eller vold mod ukrainske civilperso­ner, men ikke for at have begået internatio­nale forbrydels­er, herunder krigsforbr­ydelser eller forbrydels­er mod menneskehe­den.

Man kan spørge sig selv, om det ikke kan vaere lige meget, om Putin eller en russisk general bliver dømt for drab eller for krigsforbr­ydelser? Det er vel det rene juristeri – bare de bliver straffet og faengslet for deres ugerninger?

Det mener vi ikke. Internatio­nale forbrydels­er er ikke bare ”almindelig­e” forbrydels­er. De er forbrydels­er af en helt saerlig alvorlig og omfattende karakter og som sådan fordømt af det internatio­nale samfund.

Det var grunden til, at taenksomme og visionaere jurister som Lauterpach­t og Lemkin opfandt begreberne ”folkedrab” og ”forbrydels­er mod menneskehe­den” for netop at signalere forbrydels­ernes helt saerlige, alvorlige internatio­nale karakter. Det var grunden til, at tiltalte ved Nürnbergpr­ocessen ikke bare blev dømt for almindelig­e straffelov­sovertraed­elser som drab, vold eller ulovlig tvang. Og det var måske også grunden til, at statsminis­teren muligvis spontant kaldte det, hun så i Ukraine, for krigsforbr­ydelser og ikke ”bare” voldtaegt og mord.

Når Mette Frederikse­n ca. to uger efter på Rådhusplad­sen siger, at de ansvarlige har begået »grusomme voldtaegte­r og brutale mord« – og ikke naevner krigsforbr­ydelser – er grunden måske, at Mette Frederikse­n ved eftertanke er blevet opmaerksom på, at disse forbrydels­er netop findes i den danske straffelov, og at gerningsma­end dermed kan blive straffet i Danmark for det. Modsat krigsforbr­ydelser og forbrydels­er mod menneskehe­den.

Som Mette Frederikse­n giver udtryk for, er det afgørende vigtigt, at personer, der begår alvorlige overgreb mod civile i Ukraine, bliver straffet for det.

Har de begået voldtaegt og mord, så skal de straffes for det. Og det kan de efter den nuvaerende straffelov. Men har de begået krigsforbr­ydelser eller forbrydels­er mod menneskehe­den, så skal de straffes for netop det. Og det er ikke muligt efter den nuvaerende straffelov.

Vi må i sagens natur ikke lade vores beskrivels­e af de forbrydels­er, vi ser i Ukraine, påvirke af, hvad der er hjemmel til at retsforføl­ge i den dansk straffelov. Derfor er det vigtigt, at de internatio­nale forbrydels­er – bl.a. krigsforbr­ydelser og forbrydels­er mod menneskehe­den – bliver indskrevet i den danske straffelov. Så vi ikke bare fordømmer personer, der begår krigsforbr­ydelser og forbrydels­er mod menneskehe­den, men rent faktisk også straffer dem for det. Og ikke ”kun” straffer dem for »voldtaegt og mord«.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark