Jyllands-Posten

Interessen for elbiler er dykket brat på få måneder

Appetitten på elbiler og plug-in-hybrider er faldet betydeligt de seneste tre måneder, viser en ny Voxmetermå­ling. Årsagen er frygt for stigende elpriser og manglende infrastruk­tur, lyder det fra forbrugerø­konom.

- STEFFEN VILLADSEN steffen.villadsen@finans.dk

Faerre overvejer i dag at købe en bil, der i større eller mindre grad er drevet af strøm, end for bare tre måneder siden.

Fra at 50,1 pct. tidligere planlagde at vaelge en elbil eller en plug-in-hybrid, er det tal i dag faldet til 41,3 pct., på trods af at andelen af husstande med planer om at købe eller lease en bil i de kommende tre måneder er den samme.

Det viser en ny Voxmetermå­ling.

Årsagen er en byge af usikkerhed­er, der får forbrugern­e til at taenke sig om en ekstra gang, lyder forklaring­en fra Ida Moesby, der er forbrugerø­konom hos Nordea.

»Det overrasker mig at se, at tallet er faldet så betydeligt på så kort tid,« siger hun og fortsaette­r:

»Udviklinge­n i elpriser har meget at sige. Vi har set, at energi og braendstof­priserne, saerligt med invasionen af Ukraine, er steget helt vildt.

Men vi har faktisk også set, at elprisen har vaeret stigende henover efteråret og hele vinteren.«

Netop elpriserne har da også pustet til usikkerhed­ens ild.

I sidste måned fik en raekke kunder hos ladelevera­ndøren Clever besked om, at deres aftale om en fast pris ikke laengere var helt så fast. De heftige prisstigni­nger betød et ekstra tillaeg på mellem 4060 pct., og det skubber til regnestykk­et for mange ejere af en elbil eller en plug-inhybrid.

Flere betaenkeli­gheder

Den slags overraskel­ser kan vaere med til at få forbrugern­e til at genovervej­e, om familiens fremtidige køretøj skal drives af strøm eller fossile braendsler, fortaeller Ida Moesby og peger på en stribe andre udfordring­er, der kan saette tvivl i forbrugern­es sind.

»Der har vaeret en masse historier om, at det er svaert at få opladt sin el- eller hybridbil, og at man har skullet holde i lange køer. Det har medvirket til, at man bliver lidt mere skraemt som forbruger,« lyder det fra forbrugerø­konomen.

De grønne betaenkeli­gheder har da også fået flere forbrugere til at søge vejledning. I januar fortalte FDM, hvordan forvirrede forbrugere søgte rådgivning om, hvilken biltype man bør vaelge.

December var ellers historisk

 ?? ?? I december slog salget af elbiler og plug-in-hybrider rekord. Men her få måneder senere er andelen af danskere, der forventer, at deres naeste bil i større eller mindre grad er drevet af strøm, faldet markant. Arkivfoto: Gregers Tycho
I december slog salget af elbiler og plug-in-hybrider rekord. Men her få måneder senere er andelen af danskere, der forventer, at deres naeste bil i større eller mindre grad er drevet af strøm, faldet markant. Arkivfoto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark