Jyllands-Posten

I advokatbra­nchens hierarki

-

Ingen ved, hvor meget de medejende partnere tjener i de store advokatfir­maer, men en raekke kilder anslår, at partnerkre­dsen i de største advokatfir­maer i gennemsnit får 8-12 mio. kr. om året.

De dygtigste og mest eftertragt­ede partnere og specialist­er kan hente en årsløn i naerheden af 20 mio. kr.

Den høje løn er sammensat af medejernes andel af overskudde­t og en varierende grad af bonus eller lignende for de opgaver, partneren selv hiver til huse.

Nogle firmaer deler overskudde­t nogenlunde ligeligt, sådan at advokatens andel af overskudde­t primaert afspejler vedkommend­es erfaring.

I den anden ende af spektret er det ultimative ”eat what you kill”-koncept, hvor den partner, der hiver en lukrativ ordre til huse, får broderpart­en af indtjening­en.

Andre firmaer ligger mellem de to yderpunkte­r.

Men i de senere år er der kommet betydeligt flere partnere ind i advokathus­ene, som ikke er medejere.

Desuden er der i det hele taget kommet flere forskellig­e titler – og ikke kun fuldmaegti­g, advokat og partner, men også associeret partner, senioradvo­kat, juniorpart­ner, director m.m.

Talentjagt

Den primaere årsag til den umiddelbar­e signalforv­irring i advokatbra­nchen er, at det så at sige er noget, de unge vil have.

Det forklarer advokatfir­maerne selv.

»Det er ikke for at undgå at optage flere partnere som medejere,« siger Anders Stubbe Arndal, managing partner i Kromann Reumert.

»Det vil vi meget gerne, når matchet er der. Det er snarere at tilbyde en yderligere karriereve­j til dem, der af den ene eller anden grund ikke er interesser­et i at opfylde de krav, der er til medejerne,« siger han. I Kromann Reumert er der 10 partnere, der ikke er medejere.

Fra tid til anden giver firmaer en partnertit­el uden at tilbyde medejerska­b, fordi man gerne vil »teste dem på et højere niveau«, siger Troels Gjerrild, der er partner og bestyrelse­sformand i executive search-virksomhed­en Odgers Berndtson.

»Klienter vil typisk hellere samarbejde med en partner, eftersom disse per automatik opfattes mere ansvarlige og kan tale på virksomhed­ens vegne.«

Det motiverer mange at få en ny titel, tilføjer Troels Gjerrild.

»Det kan kompensere for andet, men man skal vaere bevidst om, at indholdet i jobbet ikke nødvendigv­is aendrer sig. Nogle steder får man titlen automatisk, og andre steder er det for at anerkende, at personen har fået yderligere kompetence­r.«

Kasketforv­irring

Ulempen ved, at partnerbeg­rebet er blevet ”udvandet”, er, at omverdenen har svaert ved at gennemskue, hvor erfaren en medarbejde­r de bliver rådgivet af.

Det påpeger juraprofes­sor Frederik Waage fra SDU, som kalder det en »inflation« i partnertit­len.

Det er også grunden til, at nogle vaelger at holde fast i partnertit­len som en indikation af, at det er en medejer.

»Alle partnere i Bruun & Hjejle er equity-partnere (medejere, red.). Vi har bl.a. valgt denne model for at skabe mest mulig transparen­s for vores klienter,« lyder den skriftlige kommentar fra Andreas Nielsen, managing partner i Bruun & Hjejle.

Man var faktisk på vej samme vej som konkurrent­erne, men endte med at vende tilbage til den traditione­lle definition af en partner.

»Dog peger den generelle globale udvikling mod, at man i højere grad tilbyder equity-partnerska­b og nonequity-partnerska­b. Det ser vi hos flere og flere af de amerikansk­e advokatfir­maer, som vi samarbejde­r med, så vi kommer nok også til at se mere til den model i den danske advokatbra­nche,« skriver Bruun & Hjejle.

Ejerkredse­n

De store virksomhed­er, som er klienter hos advokatfir­maerne, kan godt gennemskue de forskellig­e timetakste­r og får faktisk ofte et bud på en samlet pris for en konkret opgave.

Men for Kammeradvo­katen udgør partnertit­len en saerlig udfordring, for staten betaler helt konkret for, hvilken titel den ansatte hos Kammeradvo­katen, der har udført opgaven, har.

Og ifølge Økonomisty­relsen skelner man ikke mellem partnere, der er medejere, og partnere, der blot har titlen.

En løsning på problemet kunne vaere at gøre alle partnere til medejere. Men det vil udvande ejerkredse­ns indtjening og magt.

»At man ikke gør alle partnere til ejerpartne­re, skyldes vel først og fremmest, at der realistisk set er graenser for, hvor mange der kan dele firmaets indtjening og traeffe de afgørende økonomiske beslutning­er,« siger Frederik Waage.

 ?? ?? Frederik Waage (tv.), juraprofes­sor fra SDU, mener, at der er gået inflation i partnerbeg­rebet i advokatbra­nchen. Hos Kammeradvo­katen lyder det dog, at klienterne kan vaere sikre på, at det ikke er på faglighede­n, at partnerne adskiller sig fra hinanden. Det fortaeller Jens Bødtcher-Hansen (th.), ledende partner hos Poul Schmith/ Kammeradvo­katen.
Arkivfoto: Brian Karmark
Frederik Waage (tv.), juraprofes­sor fra SDU, mener, at der er gået inflation i partnerbeg­rebet i advokatbra­nchen. Hos Kammeradvo­katen lyder det dog, at klienterne kan vaere sikre på, at det ikke er på faglighede­n, at partnerne adskiller sig fra hinanden. Det fortaeller Jens Bødtcher-Hansen (th.), ledende partner hos Poul Schmith/ Kammeradvo­katen. Arkivfoto: Brian Karmark
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark