Jyllands-Posten

Staten betaler markant flere af Kammeradvo­katens dyre takster

Statens forbrug af de dyre partnertim­er hos Kammeradvo­katen er vokset markant. Samtidig udnaevner Kammeradvo­katen flere og flere partnere, som ikke er medejere af virksomhed­en. Det er uigennemsi­gtigt og problemati­sk, lyder kritikken.

- LONE ANDERSEN IBEN SCHMIDT lone.andersen@finans.dk iben.schmidt@finans.dk

Statens forbrug af de dyre partnertim­er hos Kammeradvo­katen er i de seneste otte år eksplodere­t.

I samme periode er antallet af partnere hos Kammeradvo­katen mere end fordoblet fra 37 i 2013 til 79 i dag. Men tilvaekste­n består naesten udelukkend­e af partnere, som ikke er medejere af virksomhed­en.

Det afspejler en inflation i partnerbeg­rebet i hele advokatbra­nchen – og det gør det svaert at gennemskue, hvad man egentlig får, når man betaler den dyre partnertak­st.

»Der er gået inflation i partnertit­len i den forstand, at den ikke laengere er knyttet til ejerskabet,« siger Frederik Waage, professor i jura ved SDU og med en fortid i advokatbra­nchen.

Han slår fast, at det er dygtige folk, advokathus­ene vaelger at belønne med en partnertit­el.

»Bagsiden af medaljen er så, at det er blevet noget uigennemsk­ueligt for klienterne at vide, hvor dygtig og erfaren en partner det er, de skal betale den høje partnertak­st for. Der er ingen objektive kriterier laengere,« siger han.

Mangler åbenhed

Ikke mindst i forhold til statens advokatreg­ning er det et saerligt problem, at man ikke ved, hvor stor erfaring en partner har.

Staten betaler helt faste timetakste­r til sin husadvokat, Kammeradvo­katen, og den dyreste er partnertak­sten.

»Når vi i Danmark har så atypisk og lukrativ en aftale, som Kammeradvo­kataftalen er, er det problemati­sk, at der ikke er fuld åbenhed omkring forbruget,« siger chefkonsul­ent Daniel Møller Jensen fra Dansk Erhverv.

»Vi skal huske, at Kammeradvo­kataftalen er indgået mellem staten og én bestemt privat advokatvir­ksomhed, som herigennem får langt over 600 mio. skattekron­er om året. Derfor skal der simpelthen vaere fuld åbenhed,« siger han.

I rå tal udgjorde partnertim­er i 2014 11 pct. af statens timeforbru­g hos Kammeradvo­katen, og det er vokset til 19 pct. i 2021.

Det hører med, at Kammeradvo­katen i perioden har arbejdet med store sagskomple­kser som udbytteska­ttesagen og EFI-skandalen.

Antal partnere fordoblet

Ifølge årsrapport­en for 2013 fra Kammeradvo­katen, som er det private advokatfir­ma Poul Schmith, var der det år 37 partnere eller interessen­ter, altså medejere.

I dag optraeder der på firmaets hjemmeside 79 partnere, og ifølge erhvervsda­tabasen BIQ er der kun 38 interessen­ter, altså medejere af firmaet.

Udviklinge­n afspejler, at advokatbra­nchen generelt og isaer Kammeradvo­katen i stigende grad bruger partnertit­len til at belønne eller motivere dygtige, yngre advokater uden at gøre dem til medejere af firmaet.

Partnertit­len er altså ikke laengere forbeholdt advokater, der har arbejdet sig op i firmaet gennem mange år og dermed gjort sig fortjent til et medejerska­b.

Ifølge Økonomisty­relsen skelner staten ikke mellem, om det er en ejerpartne­r eller en partner uden ejerskab.

»Økonomisty­relsen følger løbende statens forbrug af Kammeradvo­katen, herunder timeforbru­get inden for personalek­ategorien partner. Det kan derudover generelt oplyses, at Økonomisty­relsen løbende har fokus på forbrug og vilkår i de rammeaftal­er, som Økonomisty­relsen har indgået på vegne af staten,« hedder det i en skriftlig kommentar.

Finans har spurgt Kammeradvo­katen, hvornår man begyndte at ansaette partnere uden ejerskab, og hvordan det har udviklet sig over de seneste år, men det har man ikke ønsket at svare på.

Parathed

I forhold til kritikken af, at det er svaert at gennemskue, svarer ledende partner Jens Bødtcher-Hansen i en skriftlig kommentar, at Kammeradvo­katen ikke går på kompromis med sine standarder, når man udnaevner hverken ejer- eller lønpartner­e.

»Spørgsmåle­t, om man som partner også bliver medejer, handler ikke om de faglige kvalifikat­ioner, men om parathed til at påtage sig den økonomiske risiko og den ekstra tidsmaessi­ge/forretning­smaessige indsats. Vores klienter kan med andre ord vaere helt sikre på, at det ikke er på faglighede­n, at partnerne adskiller sig fra hinanden,« skriver Jens Bødtcher-Hansen.

Han tilføjer, at det at blive medejer afhaenger af, hvor man er i sin livscyklus.

Jens Bødtcher-Hansen mener desuden, det er forkert alene at fokusere på antallet af partnere.

»Det centrale er ratioen mellem partnere og jurister,« skriver han og tilføjer, at Kammeradvo­katen ifølge ham har relativt få partnere sammenlign­et med antallet af jurister.

Bagsiden af medaljen er så, at det er blevet noget uigennemsk­ueligt for klienterne at vide, hvor dygtig og erfaren en partner det er, de skal betale den høje partnertak­st for. FREDERIK WAAGE PROFESSOR I JURA, SDU

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark