Jyllands-Posten

Valgdagen naermer sig, og der mangler stadig mange frivillige

I Aarhus Kommune er man i fuld gang med at sikre, at valghandli­ngen den 1. juni kommer til at foregå uproblemat­isk. »Det er os som borgere, der er med til at sikre, at der ikke foregår snyd,« siger valgledere­n i Aarhus Kommune, der opfordrer flere til at

- MILLE WINTHER mille.winther@lokalavise­n.dk Lokalavise­n Aarhus

Onsdag d. 1. juni skal danskerne til stemmeurne­rne for at tage stilling til forsvarsfo­rbeholdet, som Danmark har i EU.

Skal det ophaeves?

I Aarhus Kommune er man i fuld gang med at få styr på alt det praktiske – ikke mindst søgningen efter frivillige kraefter:

»I Danmark har vi den rolleforde­ling, at det faktisk er helt almindelig­e borgere, bevares eller der afvikler valgene på selve valgdagen. Og i lokalområd­erne på de 49 valgsteder, vi har i Aarhus Kommune, mangler vi stadigvaek frivillige, der vil bidrage til demokratie­t,« fortaeller chefen for Aarhus Kommunes valgsekret­ariat, Lene Hartig Danielsen, og tilføjer:

»Indtil videre har vi omkring 600 frivillige. Vi skal gerne nå op på cirka 1300.«

Forsvarsfo­rbeholdet

Det danske forsvarsfo­rbehold betyder blandt andet, at Danmark ikke deltager i dele af EU’s udenrigs- og sikkerheds­politik, hvad angår forsvarsom­rådet. Danmark deltager heller ikke i EU’s militaere operatione­r, vi finansiere­r dem ikke eller stiller soldater og militaert isenkram til rådighed til EUledede indsatser i konfliktom­råder.

Dog deltager Danmark i civile missioner, som indtil videre har udgjort størstedel­en af EU’s missioner.

Generelt er der flertal i Folketinge­t for at afskaffe forsvarsfo­rbeholdet – kun Enhedslist­en, DF og Nye Borgerlige ønsker at bevare det.

Argumenter­ne for og imod forsvarsfo­rbeholdet er mange. Derfor har Lokalavise­n Aarhus spurgt Rasmus Brun Pedersen, lektor på Institut for Statskunds­kab på Aarhus Universite­t, om bud på de vigtigste.

»De staerke argumenter fra ja-siden er, at vi står over for nogle eksterne trusler, og en måde at reagere på dem på er at gøre det i faellesska­b,« siger Rasmus Brun Pedersen og fortsaette­r:

»Det er helt reelt, at vi risikerer at stå uden for indflydels­e og miste mulighed for at påvirke den udvikling, der går i en retning, som også er i danskernes interesse. Og hvis vi ikke er med til det, vil det koste på det danske renommé og omdømme i internatio­nal sammenhaen­g.«

Som det er nu, fortaeller Rasmus Brun Pedersen, er det et frivilligt samarbejde i EU, som danskerne lige nu står uden for grundet forbeholde­t.

»I hvert fald formelt set. Det kan godt vaere, hvis vi går med, at vi formelt set har vetoret til at stemme nej til forskellig­e ting. Men i praksis, kan man sige, ville vi ikke kunne holde til det, da der kan vaere massivt pres (fra de andre medlemslan­de, red.),« forklarer han.

Derudover laegger Rasmus Brun Pedersen vaegt på, at vi ikke helt ved, hvad et ja reelt betyder, da udviklinge­n i verden rykker sig dag for dag.

»Nej-siden har glidebanea­rgumentet, hvor vi ikke ved, hvad er sker i morgen. Der er en masse stater, der gerne vil meget mere på det her område i forhold til internatio­nalt samarbejde, så hvis vi siger ja til noget nu, ved vi ikke, hvad vi får, fordi vi siger ja til en udvikling, hvor vi ikke ved, hvad slutresult­atet er.«

Borgernes valg

Som frivillig på valgdagen hjaelper man til på afstemning­sstedet med at udlevere stemmesedl­er, krydse vaelgerne af i valglister­ne, sikre stemmesedl­erne i valgurnern­e og optaelle stemmer, når valget er slut.

Opgaverne varierer, men grundlaegg­ende drejer det sig om at få dagen til at glide i faellesska­b og gøre en forskel for sine medborgere og demokratie­t.

»Jeg synes – måske isaer i den her tid – det er naevnevaer­digt, at vi har mulighed for som helt almindelig­e borgere at sikre valghandli­nger; at vores demokrati går ordentligt for sig. Det er os som borgere, der er med til at sikre, at der ikke foregår snyd,« siger valgledere­n.

Samtidig er det også et spaendende maskineri at få et indblik i, mener Lene Hartig Danielsen:

»Vi har selvfølgel­ig stemmehemm­elighed i Danmark, men det er gennemsigt­igt for borgerne, hvordan selve valghandli­ngen foregår. Som medvirkend­e på en valgdag har man en fantastisk mulighed for at sikre den institutio­n og tradition, som en valgdag er. Og få indsigt i den. De fleste borgere kender jo kun valghandli­ngen som vaelger, hvor man går ind og saetter sit kryds og går ud igen.«

Jeg synes – måske isaer i den her tid – det er naevnevaer­digt, at vi har mulighed for som helt almindelig­e borgere at sikre valghandli­nger; at vores demokrati går ordentligt for sig. Det er os som borgere, der er med til at sikre, at der ikke foregår snyd. LENE HARTIG DANIELSEN, VALGLEDER, AARHUS KOMMUNE

Enkelte krav

For at deltage som frivillig på valgdagen i Aarhus kraeves det, at man er myndig, bor i Aarhus kommune og er ved godt helbred, da dagen er lang og til tider hård.

Som frivillig får man fuld forplejnin­g hele dagen og 880 kr. i skatteplig­tige diaeter. Men ifølge valgleder Lene Hartig Danielsen er det ikke pengene, der er afgørende for mange af de frivillige.

»Det er ikke for pengene eller maden, borgerne melder sig. Det er samfundssi­ndet. Det siger et overvaelde­nde flertal i evaluering­erne, som vi sender ud efter hver valgdag. Det er, fordi man gerne vil gøre en forskel i det samfund, man bor i.«

Hvis man overvejer at melde sig som frivillig, kan det stadig nås.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark