Jyllands-Posten

Elevfordel­ing er en stinker

Partierne bag omstridt aftale må se på de omkostning­er, der er – og så stå ved dem, eller de må finde en bedre løsning. I stedet for at virke overrasket, når aftalen giver ballade, et år efter den blev vedtaget.

- JENS NIELSEN tidligere rektor, Birkerød HENRIK MADSEN tidligere rektor, Holte

Et år efter at en raekke partier (S, SF, Enhedslist­en, DF, Radikale Venstre, Alternativ­et og Kristendem­okraterne) indgik en aftale om en fremtidig fordelings­måde af ansøgere til de ungdomsgym­nasiale uddannelse­r, rejses spørgsmåle­t igen, bl.a. af opposition­en. Virkelighe­den er kommet taettere på. Og det samme er de dilemmaer, som der vil vaere ved en hvilken som helst model for fordeling.

Men hvad går aftalen egentlig ud på? Hvad er det for et problem, den skal løse? Og hvorfor bliver der igen og igen stillet spørgsmål ved den?

Det virkelige og egentlige problem er, at udviklinge­n over år har ført til, at seks-otte gymnasier i landets store byer har fået en problemati­sk stor andel af ikke-vestlig etnisk danske elever. Og det er alene dette problem, som skal løses.

Det problemati­ske består i flere uheldige konsekvens­er. En stor del af de ikke-vestlig etnisk danske elever kommer med en helt anden kulturel og historisk baggrund, som påvirker skolens samlede kultur og fagudbud i vaesentlig grad, og som gør laeringsar­bejdet og skolens sociale liv mere skrøbeligt og udfordret – og skolen dermed mindre attraktiv. På de berørte gymnasier har det betydet, at den forandrede kultur tiltraekke­r endnu flere ikke-vestlig etnisk danske elever og samtidig afholder etnisk danske elever fra at søge netop dette gymnasium. Det bliver m.a.o. en selvforsta­erkende effekt. Disse indvandrer­tunge gymnasier får derfor også meget få ansøgere hvert år, og samtidig bliver andelen af ikkevestli­g etnisk danske elever stadig større.

Denne uheldige udvikling understøtt­es i nogen grad af, at nogle af disse gymnasier ligger i boligområd­er med mange indvandrer­e og efterkomme­re.

Det er dette problem, aftalen har fundet en løsning på. Nu må man imidlertid ikke fordele eleverne efter etnicitet.

Det gjorde statsminis­ter Mette Frederikse­n klart i Folketinge­ts spørgetime den 26. april, men indrømmede samtidig, at det netop er etnicitets­problemet, aftalen skal løse. Derfor har forligspar­tierne valgt at bruge foraeldren­es sociale og økonomiske baggrund som daekke. Undervisni­ngsministe­ren fremhaever, hver gang hun spørges, at det er direktøren­s søn, som kommer til at skulle gå sammen med håndvaerke­rens.

Hvori består løsningen så? For det første flyttes elevfordel­ingen fra regionerne til Undervisni­ngsministe­riet. Her vil man sikre sig, at der bliver en mere ligelig fordeling af eleverne, så der ikke bliver en fremtidig uhensigtsm­aessighed i elevfordel­ingen. Enkelte partier har måske nok troet, at det ville betyde, at det isaer vil blive de ikke-vestlig etnisk danske elever, som skal flyttes rundt, men det bliver tvaertimod isaer de danske elever, som i fremtiden bliver flyttet til disse underansøg­te gymnasier.

Nogle vil faktisk bo i naerområde­t, men fordelinge­n i forhold til foraeldrei­ndtaegt vil meget vel kunne betyde, at visse elever skal køre forbi en raekke gymnasier, de egentlig havde ønsket, for at komme til at gå på et gymnasium, de bevidst havde fravalgt.

For det andet har ministeren i år forholdt seks gymnasier at kunne optage elever det kommende år.

De får penge som kompensati­on for de manglende elever og skal bruge tiden og pengene til at gøre sig mere attraktive og dermed skabe forudsaetn­ingerne for en turnaround (aftalen).

Disse gymnasiers eneste brøde er altså, at de er blevet magneter for de ikke-vestlig etniske danskere. De skal så se, om de kan vende ”polen” på magneten – uden at de har 1. g-elever at gøre det med. Det bliver spaendende at se, om det er muligt.

Foreløbigt tyder noget på, at nogle af de tilbageble­vne elever ikke bryder sig om, at gymnasiet bliver delvist tømt for elever, og derfor allerede nu søger vaek. Det samme gaelder enkelte laerere.

Samtidig må nogle gymnasier udvide kapacitete­n efter sommerferi­en og dermed ansaette flere laerere, hvorefter man må gå ud fra, at de samme gymnasier om tre år, når de ekstra årgange er faerdige med deres studentere­ksamen, og de seks gymnasier igen kommer op på tre årgange, igen skal reducere kapacitete­n til det tidligere og samtidig skille sig af med et antal laerere.

Det er tankevaekk­ende, at der netop i år har vaeret en stigende elevtilgan­g på 472, svarende til godt 16 klasser, til gymnasiern­e i hovedstads­regionen, hvor fire af de seks gymnasier ligger. Og i forhold til sidste år havde de fire gymnasier 198 elever, svarende til syv klasser.

Disse 23 klasser skal i år fordeles på de resterende gymnasier i regionen. De 23 klasser ville sammen med de mange penge have lunet godt på de fire gymnasier.

En bedre elevfordel­ing kunne altså i sig selv have løst en del af problemet. De ekstra 150 mio. kr., som nu tilføres de seks gymnasier, kunne således vaere brugt til at lave relevante tiltag, som i sig selv kunne have gjort disse gymnasier mere attraktive. Det kunne vaere saerlige fagudbud, ivaerksaet­telse af spaendende projekter og helt specielle spaendende tilbud efter skoletid.

Når de seks gymnasier naeste år skal holde orienterin­gsaften, har de ingen 1. g-elever til at fortaelle om gymnasiets hverdag og om overgangen fra folkeskole/efterskole til gymnasium.

Det kan blive en meget stor udfordring for disse gymnasier at fremstå som et spaendende uddannelse­ssted, som tilbyder et dejligt og udviklende gymnasieli­v, samtidig med at der ikke vil vaere nogen 2. g-årgang, når de nye elever starter. Langt de fleste elever, så forskellig­e de end er, foretraekk­er et gymnasium med liv og aktivitete­r frem for et udtyndet, der mangler en hel årgang.

Mette Frederikse­n spurgte i spørgetime­n den kritiske opposition, om de har andre løsninger.

Men her var tavshed, bortset fra den konstateri­ng, at man så må lukke de seks gymnasier.

Det er afgjort en mulighed. Netop fordi disse gymnasier ligger i storbyerne, vil det ikke gøre transportt­iden urimelig, og eleverne må således finde andre gymnasier i naerheden, som de kommer til at gøre det naeste skoleår.

Elevfordel­ingsspørgs­målet er en varm kartoffel, som sagtens kan blive eksplosiv i en kommende valgkamp. Det har alle forudsaetn­ingerne for det.

Der er ingen tvivl om, at elevfordel­ingsspørgs­målet er en varm kartoffel, som sagtens kan blive eksplosiv i en kommende valgkamp. Det har alle forudsaetn­ingerne for det. Dels er det tydeligt, at nogle af de naevnte partier i aftalen er overrasked­e eller uforståend­e, når nu virkelighe­den melder sig.

Måske har de sovet i timen? Måske er de blevet misinforme­ret – måske begge dele? Dels er der mange ressources­taerke foraeldreg­rupper involveret; det giver altid støj og ballade.

Og dels er elevfordel­ingsspørgs­målet ideologisk meget vulnerabel­t. Det individuel­le valg og rettigheds­taenkninge­n over for hensynet til helheden appellerer virkelig til stejle idelogiske holdninger.

Og endelig gaelder det som naevnt i starten, at en hvilken som helst model for fordeling af elever indeholder dilemmaer og skyggeside­r, hvor elevers, foraeldres, laereres og skolers interesser konflikter.

Så partierne må se ind i de omkostning­er, et givent forslag har – og så stå ved dem, eller de må finde en bedre løsning.

Det kan vaere det gamle (nuvaerende) system med afstandskr­iterier – og de skolelukni­nger, det måtte medføre. Det kan vaere, at eleverne skal angive f.eks. fire prioritete­r, og at man således udvider rammerne for det frie valg. Det vil betyde, at lidt faerre vil få deres førsteprio­ritet, men dog at mange flere vil få en af deres prioritete­r. Og frem for alt vil meget få komme på et gymnasium, de ikke har ønsket.

Elevfordel­ingen er og forbliver, hvad man i gamle dage kaldte en ”stinker”. Den skal enten gøres mere appetitlig eller aendres, så den bliver velduftend­e.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark