Jyllands-Posten

Ukuelige Heini Joensen har skabt sig en ny tilvaerels­e i Thailand

Selvom tilvaerels­en langtfra altid har vaeret let for 79-årige Heini Joensen, er han fyldt med gåpåmod, og trods sin modne alder og et stort tab tidligere i livet har han skabt sig en ny tilvaerels­e i Thailand.

- HENRIK MALMGREEN finans@finans.dk

En gang imellem tager tilvaerels­en en drejning, man er helt uforberedt på. Det gjorde den i hvert fald for den 79årige Heini Joensen, hvis liv blev slået helt ud af kurs for for godt en snes år siden.

Han var gift, boede i Bjerringbr­o og drev med stor succes en Danica-køkkenfabr­ik, men en dag kom hans voksne søn hjem og fortalte, at han havde fået kraeft.

»Det smadrede min og min kones verden fuldstaend­ig. Efter et laengere sygdomsfor­løb døde vores søn, vi blev skilt, og forretning­en blev til en parentes i mit liv,« fortaeller Heini Joensen om det voldsomme tab.

Efter en periode fandt han sammen med en kvinde fra Thailand, der boede i Danmark, og senere pakkede han stumperne af sit liv sammen i en kuffert for at saette kursen mod den thailandsk­e provins Prachuap Khiri Khan, cirka 100 km syd for feriebyen Hua Hin.

Oprindelig er Heini Joensen uddannet som maskininge­niør og landede via forskellig­e jobs hos først Shell og derefter Jysk Teknologis­k Institut for siden at ende i køkkenindu­strien. I Thailand har han imidlertid kastet sig ud i en raekke endog meget forskellig­e projekter, som ligger meget langt fra det at saelge køkkener.

»Jeg er en mand, der har svaert ved at holde mig i ro, og det der med bare at ligge på en strand eller haenge på et vaertshus er ikke mig. Der skal ske noget,« forklarer Heini Joensen, der på trods af sin alder derfor slet ikke er faerdig med at arbejde.

Det første projekt, han begav sig ud i, var således produktion af ananasvin.

Succesen faldt fra hinanden

Projektet gik faktisk rigtig godt, og det lykkedes at producere vin i en god kvalitet, men da man som udlaending ikke har lov til selv at stå for alkoholpro­duktion i Thailand, var Heini Joensen nødt til at alliere sig med et lokalt firma.

Samarbejde­t endte dog med, at han blev kørt ud på et sidespor og måtte forlade projektet. Som den ukuelige dansker, han er, gik han straks i gang med et nyt projekt: At producere ost.

»Jeg fik også produceret en rigtig godt ost i første forsøg, men af en eller anden årsag lykkedes det mig aldrig at gentage succesen, og så måtte jeg videre,« siger Heini Joensen med et smil.

Derefter kastede han sig over produktion af kokosolie. Det gik faktisk fint både lokalt i Thailand og på eksportmar­kedet, hvor Japan blev en stor aftager, men en skilsmisse for et år siden endte med, at Heini Joensen måtte overgive virksomhed­en til sin thailandsk­e ekskone.

Heini Joensen kunne heldigvis stadig se forretning­smulighede­r i landet, og i dag ejer og driver han virksomhed­en Tropical Bio Pallet, der producerer formstøbte paller af affaldstra­e, der ellers skulle have vaeret braendt. Hver gang en palle produceres, sparer man således miljøet for 40 kg CO2.

»Årligt produceres der i omegnen af 5 mia. traepaller på globalt plan, og det kraever

Selvom jeg har oplevet både nogen medgang og megen modgang, har jeg ikke fortrudt et sekund, at jeg tog til Thailand. HEINI JOENSEN

14 12 10 8 6 4 2 0

April 2017

 ?? ?? Heini Joensen ses her sammen med sønnen Leon Joensen erhvervspr­is frem, som på 19 år fra sit første han på et tidspunkt modtog aegteskab i Thailand. Han efter anbefaling fra det thailandsk­e kongehus viser af den en åndemaner, der drev de for sin ivaerksaet­tertrang. onde ånder ud af hans Faktisk fabriksbyg­ning. Foto:
Privat
Heini Joensen ses her sammen med sønnen Leon Joensen erhvervspr­is frem, som på 19 år fra sit første han på et tidspunkt modtog aegteskab i Thailand. Han efter anbefaling fra det thailandsk­e kongehus viser af den en åndemaner, der drev de for sin ivaerksaet­tertrang. onde ånder ud af hans Faktisk fabriksbyg­ning. Foto: Privat

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark