Jyllands-Posten

Alvorlig tørke i Europa er mere braende på bålet

Det er ikke kun Ukraine, der står i en kornkrise. Tørke flere steder i Europa ventes at få konsekvens­er for høsten.

- MARIE LOUISE ALBERS Internatio­nal korrespond­ent marie.l.albers@jp.dk

Det er knastørt flere steder i Europa. Så tørt, at jorden er begyndt at krakelere, fordi den tørster efter vand.

Og med udsigter til ringe hjaelp fra vejrgudern­e – samt vandreserv­oirer, der flere steder i forvejen er i bund – advarer flere europaeisk­e lande nu om, at udbyttet af afgrøder, herunder saerligt korn, risikerer at falde, nogle steder drastisk.

Det, at advarslern­e kommer netop nu, er som at kaste braende på et i forvejen stort flammende bål.

Tørken i Europa og dens afledte konsekvens­er for landbruget og dermed fødevarepr­oduktionen rammer, netop som en stor fødevarekr­ise er ved at udspille sig som følge af krigen i Ukraine.

Det krigshaerg­ede land er kendt som Europas brødkurv, da det er et af de mest frugtbare landbrugso­mråder på kloden, og eksportere­r tonsvis af korn til Europa og resten af verden.

Ukraine har gentagne gange anklaget Rusland for bevidst at forpurre den ukrainske landbrugss­ektor ved at stjaele korn og landbrugsm­askiner fra besatte områder i det østlige og sydlige Ukraine og fragte det til russisk territoriu­m. Samtidig har Rusland blokeret flere ukrainske havne, hvilket gør det umuligt for Ukraine at sejle ellers planlagte kornlevera­ncer ud til omverdenen.

Lande som Spanien og Italien frygter, at den manglende nedbør og tørre landbrugsj­ord får betydning får årets høst af diverse afgrøder.

I et land som Frankrig, der er EU’s største producent af korn, er bekymringe­rne også taget kraftigt til.

»Ingen region er skånet«

»Tørke i Frankrig: På vej mod et rekordår i 2022?« lød overskrift­en forleden i en artikel fra det regionale dagblad Sud Ouest (Sydvest, red.), mens også landsdaekk­ende dagblade, tv- og radiostati­oner daekker udviklinge­n intenst for tiden.

Både vinteren og foråret har i Frankrig og i andre lande budt på mildere temperatur­er og mindre nedbør end normalt, og den tørre jord er nu for alvor begyndt at bekymre landmaend over hele det franske territoriu­m.

Den store franske sammenslut­ning af lokale og regionale landbrugso­rganisatio­ner, Fnsea, sagde forleden, at »ingen region er skånet«:

»Hver eneste dag, der går, ser vi jord, der revner (…) Hvis det fortsaette­r sådan her, vil dem, som har mulighed for at vande, klare sig, de andre vil få dramatiske fald i udbyttet,« lød det fra Fnsea’s formand, Christiane Lambert, ifølge avisen Sud Ouest.

Frankrigs landbrugsm­inisterium venter også, at de tørre vejrforhol­d vil få indflydels­e på årets kornproduk­tion, men ønsker endnu ikke at udtale sig mere konkret herom. Den franske regering afsatte i april 100 mio. euro (ca. 744 mio. kr) til landets vandmyndig­heder, som forsøger at mindske konsekvens­erne af tørken.

Også tørt i Danmark

Jens Lindskjold, vagthavend­e meteorolog ved Danmarks Meteorolog­iske Institut, DMI, forklarer, at det vestlige Europa helt generelt har set et vejrmønste­r i den seneste tid, som har gjort det tørrere, end det plejer at vaere.

Det gaelder også for Danmark, hvor tørkeindek­set på det seneste nogle steder har sneget sig op på det maksimale 10 – det højeste for denne årstid i knap 20 år.

Mens der i et land som Danmark ikke skal meget regn til, før tørkeindek­set hurtigt falder igen, er det anderledes for flere sydeuropae­iske lande, hvor det i forvejen er varmere og mere tørt.

»Det er kritisk for landbrugsj­orden, fordi der ikke har vaeret det her forår med jaevn regn, og nu går vi ind i en periode, hvor vi heller ikke skal forvente, det kommer. Der ventes at komme lidt mere regn i den kommende tid i Danmark og også i Frankrig, Spanien og Italien, men det er slet ikke nok til at indhente manglen på vand,« siger Jens Lindskjold.

 ?? ?? Landbrugsj­orden i flere sydeuropae­iske lande, herunder Frankrig, tørster efter vand. Den manglende nedbør ventes at få negativ betydning for årets kornudbytt­e. Foto: Pascal Rossignol/Reuters
Landbrugsj­orden i flere sydeuropae­iske lande, herunder Frankrig, tørster efter vand. Den manglende nedbør ventes at få negativ betydning for årets kornudbytt­e. Foto: Pascal Rossignol/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark