Jyllands-Posten

Vi bliver fattigere – men lad aldrig en god krise gå til spilde

Markedsren­terne stiger, og det saetter finansmark­eder og snart også boligmarke­det under pres. Mange kommer til at erkende, at det kan koste dyrt at leve for andre folks penge.

-

Ugens dårlige nyhed: Vi er blevet fattigere. Og det vil vi fortsat blive i en rum tid endnu. Ugens gode nyhed: Økonomiens vogtere i centralban­kerne er begyndt at vågne op til dåd, og håndvaerke­rne er tilkaldt for at reparere det, der ellers har potentiale til at udvikle sig til en dårligere materiel levestanda­rd for hovedparte­n af befolkning­en.

Hidtil er formuetabe­t koblet til to faktorer. For det første det, der ligner et glidende krak på vaerdipapi­rmarkedern­e – C25-indekset på fondsbørse­n i København har tabt en femtedel af sin vaerdi på godt fire måneder. For det andet en inflation, der har nået det højeste niveau i 40 år og udhuler købekraft og konkurrenc­eevne hurtigere, end de fleste vil finde betryggend­e.

Investorer­nes håb om en blød landing oven på den uro, der er udløst af en giftig cocktail af pandemi, krig i Europa og svaekkede, globale forsynings­linjer, er for laengst splintret i atomer. Det er blevet klart, selv for de centralban­ker, der laenge betragtede faenomenet som et blip på kurven, at inflatione­n er ude af kontrol. Og at der skal større og hurtigere renteforhø­jelser til fra Washington over Frankfurt og London til København for at genvinde den fulde evne til at drible økonomien igennem stormen.

Den amerikansk­e centralban­kchef, Jerome Powell, udtrykte det tydeligst forleden, da han konstatere­de, at Federal Reserve har »både redskabern­e og beslutning­skraften til at genetabler­e prisstabil­itet«. Hvorved han reelt sagde, at centralban­ken har taenkt sig at saette renten praecis så højt op praecist så hurtigt, som det er nødvendigt – uagtet de skadevirkn­inger det skridt også udløser. De vaesentlig­ste er stigende ledighed, faldende erhvervsin­vesteringe­r og risiko for, at opbremsnin­gen bliver så hård, at en ny recession venter.

Samme retning kommer centralban­kerne under disse himmelstrø­g til at vaelge i rentepolit­ikken. Tempoet bliver lidt langsommer­e end det amerikansk­e, for hvis rentestign­ingerne bliver for hidsige i EU, ryger lande som Italien og Graekenlan­d ud mod statsgaeld­skrisens afgrund igen.

Herhjemme er økonomien fortsat bomstaerk. Men befolkning­en er ikke saerlig godt forberedt på de rentestign­inger, der venter i naeste fase. Danskerne har en af verdens højeste gaeldskvot­er i forhold til indkomst. Samtidig rider vi på toppen af en mulig prisboble på storbyerne­s boligmarke­der, som betyder, at finansmark­edernes formuetab sagtens kan blive fulgt af dalende boligprise­r. At vi også har en af verdens højeste opsparings­kvoter betyder mindre på den korte bane, eftersom en betydelig del af de penge er bundet i pensionsop­sparing.

Uden at forfalde til pessimisme er det altså svaert at komme udenom, at en generation eller to for første gang i deres levetid ser ind i et fald i levestanda­rden.

Det er hjørnesten­ene til en forståelse af, hvorfor markederne for tiden opfører sig som utilpassed­e teenagere. Hvor laenge den adfaerd fortsaette­r, skal jeg ikke spå om, men blot konstatere, at kurserne sagtens kan falde endnu mere. Og at der med stor sandsynlig­hed er tale om en overreakti­on. Frygt for recession udløser altid storudsalg på de aktiemarke­der, som er notoriske vaekstjunk­ier. Penge flyder til andre og nu mere attraktive investerin­gsmulighed­er eller bliver trukket helt ud af markedet, mens investorer­ne søger ly for stormen.

Herhjemme ser vi en stigende interesse for obligation­er fra de private investorer, hvoraf en del i disse måneder for første gang stifter bekendtska­b med, hvad der sker, når bjørnen – og ikke som i de seneste mange år tyren – dikterer takten på aktiemarke­derne. Det kan bestemt vaere en udmaerket idé, hvis nerverne flosser, eller privatøkon­omien ikke er polstret imod aktiekurse­rnes vilde udsving. Omend obligation­er også vil sive i kurs på kort sigt, hvis markedsren­terne stiger.

En voldsom devaluerin­g af vaerdier er en voldsom oplevelse for nybagte aktieinves­torer. Men den kan vaere nødvendig, og set herfra er det ikke så skidt, som det lyder, at vi nu er på vej fra en fase, hvor ”alt” på papiret blev mere vaerd, til en ny hvor virksomhed­ernes faktiske evne til at skabe vaerdier spiller en større rolle end luftige forventnin­ger om, hvad de kommer til at tjene om 10 år.

Man skal som bekendt aldrig lade en god krise gå til spilde – og afkastet af denne skal blive, at en ny vaekstfase om føje måneder kan gå i gang på et langt mere baeredygti­gt grundlag end post-pandemiens bobleøkono­mi.

Frygt for recession udløser altid storudsalg på de aktiemarke­der, som er notoriske vaekstjunk­ier.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark