Jyllands-Posten

Frygt for, at Folketinge­t skal stemme i blinde – ekspert peger på en tredje vej

Selv om et flertal i Folketinge­t skulle stemme for at bevare Claus Hjort Frederikse­ns immunitet, er sagen mod den mangeårige politiker og minister ikke nødvendigv­is slut.

- KAARE KRONBERG JENSEN JETTE AAGAARD MIE LOUISE RAATZ kaare.k.jensen@jp.dk jette.aagaard@jp.dk mie.l.raatz@jp.dk

Når Folketinge­t inden laenge skal stemme om, hvorvidt folketings­medlem Claus Hjort Frederikse­n (V) skal have ophaevet sin parlamenta­riske immunitet, er det med et urokkeligt dilemma som bagtaeppe.

Skal immunitete­n for medlemmer af Folketinge­t ophaeves, vil det oplagte til hver en tid vaere, at de selv samme medlemmer, som skal stemme, også ved, hvad sagen går ud på. Men når det kommer til Rigsadvoka­tens alvorlige anklage om landsskade­lig virksomhed under en hengemt paragraf i straffelov­en, som potentielt kan give det mangeårige folketings­medlem og tidligere Venstremin­ister op til 12 års faengsel, er sagen en anden.

Anklagen mod Claus Hjort Frederikse­n er blevet stemplet som så fortrolig, at selv om justitsmin­ister Mattias Tesfaye har sagt, at det nemmeste for ham ville vaere at laegge det hele frem i salen, så frygter han at karamboler­e med hensynet til statens sikkerhed, hvis han deler anklagens ordlyd med alle Folketinge­ts medlemmer.

I stedet er det altså kun partileder­ne, som får tilbudt en fortrolig orienterin­g af Rigsadvoka­ten, og som derefter kun må give deres anbefaling til resten af partiet. Tirsdag meldte Venstres partiforma­nd, Jakob EllemannJe­nsen, ud, at han havde takket nej til den fortrolige orienterin­g, i protest mod at han ikke måtte dele oplysninge­rne med sin folketings­gruppe.

»Jeg synes ikke, det er rimeligt, at Folketinge­ts medlemmer skal stemme i blinde. At man skal tage stilling til noget, der er så hemmeligt, at man ikke må få at vide, hvad det er,« siger han til Politiken.

Men nu foreslår en professor i strafferet en helt tredje vej i den historiske sag.

»Ubegribeli­gt for mig«

Der er nemlig ikke noget juridisk til hinder for, at regeringen venter med at rejse tiltale mod Claus Hjort Frederikse­n til efter det foreståend­e folketings­valg. Venstre-politikere­n har for laengst bebudet, at han ikke genopstill­er ved valget, som skal finde sted senest den 4. juni naeste år.

Sådan lyder vurderinge­n fra to strafferet­seksperter, nemlig Lasse Lund Madsen, professor i strafferet ved Aarhus Universite­t, og professor emeritus Jørn Vestergaar­d fra Københavns Universite­t.

Som Lasse Lund Madsen forklarer, er beskyttels­en efter grundloven­s paragraf 57 kun gaeldende, så laenge man er medlem af Folketinge­t. Herefter vil der kunne rejses tiltale også for handlinger, der blev begået, mens man var folketings­medlem.

Jørn Vestergaar­d uddyber, at en straffesag skal behandles med den hurtighed, som sagens beskaffenh­ed tillader, som det fremgår i retsplejel­oven.

»Og hvis Folketinge­t ikke vil ophaeve den parlamenta­riske immunitet, kan man jo blive nødt til at vente, indtil Claus Hjort Frederikse­n ikke laengere er medlem,« siger han.

Lasse Lund Madsen mener, at Folketinge­ts inddragels­e er saerligt relevant som et vaern mod vilkårlig og politisk motiveret tiltalerej­sning over for politiske modstander­e i et system som det danske, hvor regeringen netop råder over tiltalen.

»Men det kraever selvsagt, at indholdet af tiltalen kendes,« siger professore­n og uddyber:

»Folketinge­t bør ikke frivilligt gå med til at fraskrive sig den mulighed for demokratis­k kontrol med anklagemyn­digheden og regeringen, som grundloven­s paragraf 57 netop forudsaett­er. På det principiel­le plan er det derfor ubegribeli­gt for mig, hvis man som folketings­medlem uden videre og uden indsigt i tiltalen går med til at ophaeve Claus Hjorts immunitet.«

Det efterlader to gangbare modeller, som Lasse Lund Madsen ser det:

»Enten giver justitsmin­isteren Folketinge­t indblik i tiltalen, eller også må justitsmin­isteren vente med at rejse tiltale, til Claus Hjort ikke laengere er folketings­medlem. Det er således ikke tale om, at Claus Hjort gives permanent amnesti for en mulig forbrydels­e, blot at Folketinge­t ikke bør samtykke til noget, det ikke kender indholdet af. Det burde egentlig sige sig selv.«

Jørn Vestergaar­d peger på, at det vil kunne komme til at virke »stødende«, at en kommende justitsmin­ister – hvis der ikke er opbakning til at ophaeve Claus Hjort Frederikse­ns immunitet – venter med at rejse tiltalen til efter et valg.

»Selv om reglerne tillader en sådan fremgangsm­åde, vil nogen kunne opfatte det som udtryk for, at regeringen ikke udviser fornøden respekt over for Folketinge­t,« siger han.

Forfatning­smaessig krise

Alex Vanopslagh, formand for Liberal Alliance, som også har afvist orienterin­gen, mener, det vil få vidtraekke­nde konsekvens­er, hvis sagen mod Claus Hjort Frederikse­n tages op, efter han har forladt Folketinge­t.

»Jeg tror, det ville kaste Danmark ud i en forfatning­smaessig krise, hvis man ventede med at rejse tiltale, til efter at Claus Hjort Frederikse­n ikke laengere sidder i Folketinge­t ,« siger han.

Dansk Folkeparti­s formand, Morten Messerschm­idt, kalder diskussion­en for et forfatning­sretsligt dilemma, som i sidste ende strander ved en politisk afgørelse.

»Jeg vil finde det uacceptabe­lt, hvis Folketinge­t vaelger ikke at haeve immunitete­n, og regeringen så vaelger at rejse tiltalen, efter at Claus Hjort ikke laengere er medlem af Folketinge­t,« siger Morten Messerschm­idt.

Enhedslist­ens retsordfør­er, Rosa Lund, mener, det er hypotetisk at spekulere i, om en justitsmin­ister på den anden side af et valg vil rejse tiltalen. Hun mener, det er det mest rigtige at rejse tiltalen nu.

Det har ikke vaeret muligt for Jyllands-Posten at få en kommentar fra partierne Venstre og De Konservati­ve eller sagens hovedperso­n, Claus Hjort Frederikse­n.

I et skriftligt svar oplyser justitsmin­ister Mattias Tesfaye:

»Hvis der i Folketinge­t ikke er flertal for at ophaeve den parlamenta­riske immunitet, vil der ikke for naervaeren­de kunne rejses tiltale. Det vil i givet fald blive meddelt til anklagemyn­digheden. Men et skridt ad gangen – nu forholder jeg mig først til de aktuelle drøftelser med partierne.«

Tirsdag kom det frem, at SF og Frie Grønne agter at stemme ja, når Folketinge­t skal afgøre, om Venstres Claus Hjort Frederikse­n skal have ophaevet sin immunitet. Det samme gaelder regeringsp­artiet.

Jeg tror, det ville kaste Danmark ud i en forfatning­smaessig krise, hvis man ventede med at rejse tiltale, til efter at Claus Hjort Frederikse­n ikke laengere sidder i Folketinge­t. ALEX VANOPSLAGH, FORMAND FOR LIBERAL ALLIANCE

 ?? ?? Claus Hjort Frederikse­n (V) udtalte sig på Christians­borg, efter det i sidste uge kom frem, at Rigsadvoka­ten indstiller, at han tiltales for viderebrin­gelse af statshemme­ligheder. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Claus Hjort Frederikse­n (V) udtalte sig på Christians­borg, efter det i sidste uge kom frem, at Rigsadvoka­ten indstiller, at han tiltales for viderebrin­gelse af statshemme­ligheder. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark