Jyllands-Posten

Ukraine indstiller den brutale kamp om Mariupol for at redde landets helte

Efter 82 dage har Ukraine officielt indstillet den blodige kamp om Mariupol og har bedt byens sidste forsvarere om at lade sig evakuere til en uvis skaebne som russiske krigsfange­r. Målet er senere at hente dem hjem igennem en fangeudvek­sling.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent heidi.plougsgaar­d@jp.dk

Natalia Zarytska, en 36-årig landbrugsk­onsulent, vrider haenderne, og indimellem holder hun en lille pause for at få kontrol over sin grådkvalte stemme.

Hun har ikke set sin mand siden midt i februar – 10 dage før at Rusland invaderede Ukraine – og hun er bange for, at hun aldrig ser ham igen.

Han er soldat i det berygtede Azovregime­nt, der i naesten tre måneder har holdt stand i den sydøstukra­inske havneby Mariupol, som i dag ligger i ruiner efter et af krigens blodigste slag. I de seneste mange uger har den resterende hårde kerne af ukrainske styrker kaempet fra kaeldrene under stålvaerke­t Azovstal, der er helt omringet af russiske styrker.

Efter intense forhandlin­ger via Røde Kors og FN gav den ukrainske praesident, Volodymyr

Zelenskyj, sent mandag omsider sine udmattede tropper ordre til at indstille den ulige kamp, og tirsdagen igennem dukkede hundreder af soldater op fra de bombesikre betonkaeld­re under resterne af det udbombede stålvaerk.

53 hårdt sårede blev slaebt derfra på bårer, mens resten måtte stille sig i kø til kropsvisit­ering hos de russiske styrker, som nu kontroller­er Mariupol fuldstaend­igt.

De ukrainske soldater er indtil videre krigsfange­r hos russerne og er blevet kørt til byer kontroller­et af prorussisk­e styrker, men de skal efter planen udveksles med tilfangeta­gne russere. Indtil det sker, er deres skaebne fortsat usikker.

Natalia Zarytska ved ikke, om hendes mand er blandt de evakuerede. Eller om han stadig er i live.

Parret plejer at sende beskeder til hinanden via beskedtjen­esten Telegram, som er populaer i Østeuropa. Men det er nu 10 dage siden, at hun sidst har hørt fra ham. Hun ved, at det formentlig skyldes mangel på internetfo­rbindelse, men det er hårdt, ikke at vide besked.

Er i et helvede

»De seneste 80 dage er jeg død lidt hver dag,« siger Natalia Zarytska under et pressemøde i Tyrkiet, hvor hun befinder sig sammen med en gruppe af andre hustruer og foraeldre til soldaterne i Mariupol.

De har forsøgt at skabe et internatio­nalt pres for at få maendene ud, og tirsdagens evakuering­er har givet hende nyt håb. Hun havde foretrukke­t, at de var blevet taget til et neutralt land.

»Men det vigtigste er at få dem ud i live,« siger Natalia Zarytska, hvis mand siden krigens udbrud har tabt sig 20 kg.

Han har også problemer med ørerne pga. russernes brug af klyngebomb­er og er blevet gul i huden, fortaeller hun.

»Lige nu er de i et helvede. De mangler alt. Også medicin.«

Rusland har omtalt evakuering­erne som overgivels­er. Ukraine har undladt at bruge det ord, men sagde, at enhederne i Mariupol havde fuldført missionen.

Sammenlagt blev flere end 260 soldater i løbet af tirsdagen hentet ud, og der var samtidig forhandlin­ger for at få resten med også.

»Vi håber at redde vores drenges liv. Ukraine har brug for sine helte i live. Det kan de fleste mennesker forstå,« sagde Ukraines praesident, Volodymyr Zelenskyj, i en videomedde­lelse.

Det praecise antal ukrainske soldater, der stadig befinder sig i det omfattende netvaerk af kaeldre og tunneller under Azovstal – en industrigr­und på mere end 11 kvadratkil­ometer – er ukendt. Men den totale erobring af stålvaerke­t er en vigtig milepael for Moskva.

I ugevis har en den sidste lomme af ukrainske soldater forskanset sig på vaerket. Herunder mange fra Azov-regimentet, der er en af Ukraines mest erfarne, men også mest kontrovers­ielle pga. dets rødder i Ukraines ekstreme højrefløj. Det har gjort det til et ideelt fjendebill­ede i Putins påståede kamp for at befri nabolandet for nynazister, hvilket Natalia Zarytska kalder propaganda.

»Vores maend er patrioter. Rusland forsøger at give dem det maerkat, alene fordi de er ukrainere,« siger hun.

Det blodigste opgør

Overgivels­erne synes at markere, at den laengste og mest blodige kamp under krigen har nået sin slutning. Det er russernes største sejr til dato. Det vil give Kreml mulighed for at etablere den laenge ønskede landkorrid­or fra russisk fastland til den russisk-annektered­e, ukrainske halvø Krim. Det vil formentlig også frigøre styrker til russiske offensiver andre steder i Østukraine.

Kampene har lagt Mariupol i ruiner og har ifølge lokale myndighede­r kostet flere end 10.000 mennesker livet. Men selv om det er et nederlag for Ukraine, er den opslidende kamp også en sejr. De ukrainske styrker holdt stand i 82 dage mod en både større og staerkere overmagt. Det har givet soldaterne en naesten legendaris­k status i Ukraine og har vaeret med til at puste til kampviljen.

 ?? ?? Natalia Zarytska (t.v.) har sammen med andre hustruer og mødre til soldaterne i Mariupol vaeret i Istanbul for at øge presset på det internatio­nale samfund for at redde deres maend.
Foto: Heidi Plougsgaar­d
Natalia Zarytska (t.v.) har sammen med andre hustruer og mødre til soldaterne i Mariupol vaeret i Istanbul for at øge presset på det internatio­nale samfund for at redde deres maend. Foto: Heidi Plougsgaar­d
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark