Jyllands-Posten

Foråret har givet ny naering til De Grønne i Tyskland

I en krigs- og krisetid står De Grønnes politiske profiler markant i den tyske regeringsk­oalition, og staerke resultater i to delstatsva­lg denne måned har yderligere givet partiet et rygstød.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent poul.f.larsen@jp.dk

Fra adressen Werdersche­r Markt 1 er der 4.671 km til Ouagadougo­u og godt 10-000 km til Rio, men det er en by, som ligger bare 1.300 km vaek, der fuldstaend­ig har vendt op og ned på dagsordene­n i Tysklands internatio­nale politik.

Afstandene til alverdens hovedstaed­er står målt op på et skilt i den imposante forhal til det tyske udenrigsmi­nisterium, som den nuvaerende udenrigsmi­nister, Annalena Baerbock, overtog kort før jul – for snart at måtte konstatere, at verden ser noget anderledes ud, end tilfaeldet var ved hendes tiltraedel­se.

»Siden den 24. februar, siden begyndelse­n på den russiske angrebskri­g, lever vi ikke laengere i en normal verden,« sagde Annalena Baerbock tirsdag, da hun var vaert for den danske udenrigsmi­nister, Jeppe Kofod.

I de forløbne tre måneder har den 41-årige Baerbock haft det meste af sit fokus rettet mod Kyiv, og hendes indsats bedømmes af flere tyske iagttagere både som beslutsom og empatisk.

Baerbock er den første kvinde på ministerpo­sten, og målt mod sine noget blege socialdemo­kratiske forgaenger­e på posten – senest Heiko Maas – har hun vist betydelig gennemslag­skraft.

Mens kansler Olaf Scholz til tider har virket vaklende i sin linje og ved flere lejlighede­r har haft svaert ved at få budskabern­e ud over rampen, så er udenrigsmi­nisteren anderledes klar i maelet.

De Grønne var på forhånd også ganske godt positioner­et til at tale Kreml midt imod. Mens de store partier i tysk politik – det borgerlige CDU/CSU og socialdemo­kraterne SPD – i årevis havde ladet det økonomiske og energimaes­sige samkvem skygge for kritikken af Kreml, så var miljøparti­et altid skeptisk over for Tysklands afhaengigh­ed af Ruslands skatkammer af fossile braendstof­fer.

At krigen i Ukraine har betydet lukning af gasrøret Nord Stream 2 og øget kadencen i den tyske energiomst­illing, er afgjort appelsiner i De Grønnes turban.

Set fra et dansk synspunkt er den nye regerings ambitioner på energi- og miljøområd­et også kun positive.

»Vi supplerer hinanden godt,« konstatere­r Jeppe

Kofod om den dansk-tyske relation. »Vi vil sammen arbejde for, at EU bliver den klima- og energiunio­n, vi gerne vil have, og at vi får den rolle at spille i verden, som vi skal, også for vores vaerdier,« siger han.

Grønt held i uheld

Mange havde ventet, at De Grønne ville få deres store gennembrud ved sidste års forbundsda­gsvalg, men lige så godt Baerbock har gjort det som udenrigsmi­nister, lige så skuffende var hun som kanslerkan­didat.

En del mener, at partiet måske havde vaeret bedre tjent med den nuvaerende vicekansle­r, energi- og økonomimin­ister Robert Habeck, i rollen som frontfigur. Faktum er i hvert fald, at fremgangen for miljøparti­et blev mindre end ventet.

Måske var det alligevel held i uheld for partiet, at det ikke straks kom op at spise kirsebaer med de helt store i tysk politik.

De Grønne fik tunge poster til sine to stjernepol­itikere, der kan profilere sig på områder, som ligger partiets vaelgere naer, mens det så er op til Olaf Scholz at tage ansvar for de mere overordned­e linjer og rage diverse ubelejlige kastanjer ud af ilden.

Vejen til magten for partiet, der voksede ud af 1970’ernes miljøbevae­gelser og alternativ­e scene i Vesttyskla­nd og siden fik et tilskud af tidligere systemkrit­ikere fra eks-DDR, har vaeret lang og ikke altid lige nem. Siden sine tidligste dage har De Grønne vaeret praeget af en modsaetnin­g mellem realpoliti­kere, realos, der søger maksimal indflydels­e, og en mere miljøpolit­isk principfas­t eller fundamenta­listisk strømning, fundis.

Realpoliti­kerne med Joschka Fischer i spidsen vandt slaget i slutningen af 1990’erne, og det banede vejen for en rød-grøn koalition, der i op mod otte år gav en solid platform for partiet og for Fischer som en markant udenrigsmi­nister.

Men De Grønne forblev så absolut juniorpart­neren i koalitione­n med SPD, og vejen hen mod at blive et volksparte­i, et bredt parti med bud på alle tidens store spørgsmål og ambitioner om at komme helt til tops i tysk politik, har vaeret lang.

Med 14,8 pct. af stemmerne ved sidste års forbundsda­gsvalg fik De Grønne ganske vist deres bedste landsresul­tat nogensinde, men for mange i partiet var glasset alligevel halvtomt, da man i målinger tidligt i valgkampen kortvarigt havde haft kurs mod kanslerpos­ten.

Den nye midte

Hvis De Grønne med tiden skal tage revanche, tyder meget på, at det kommer til at ske gennem en styrkelse af partiet i Tysklands 16 delstater. I denne måneds valg i delstatern­e Slesvig-Holsten, der graenser op til Danmark, og Nordrhein-Westfalen, Tysklands mest folkerige delstat, viste partiet fin form.

Begge valg blev vundet af det borgerlige CDU, men i Slesvig-Holsten overhalede De Grønne SPD som delstatens naeststørs­te parti, og i Nordrhein-Westfalen tredoblede partiet sit resultat.

»Der kom stemmer både fra SPD såvel som fra CDU og FDP. Det kører for den nye midte. Og ja, en beslutsom opbakning fra partiet til Ukraine har appel til et flertal,« skrev Ralf Fücks, chef for taenketank­en Zentrum Liberale Moderne og tidligere politiker hos De Grønne, på Twitter.

Som et midterpart­i, der har vist, at det kan regere både med venstre og højre, er De Grønne ofte en afgørende brik, når der skal dannes koalitione­r i delstatern­e, og er involveret i forhandlin­ger om regeringsd­eltagelse i både Slesvig-Holsten og Nordrhein-Westfalen.

Der kom stemmer både fra SPD såvel som fra CDU og FDP. Det kører for den nye midte. RALF FÜCKS, ANALYTIKER

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark