Jyllands-Posten

Boris Johnson saetter kurs mod at bryde brexit-aftalen med EU

Hvis ikke EU går med til at aendre Nordirland­aftale, så vil briterne gøre det selv. Det kan føre til handelskri­g over Kanalen.

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk

Pistolen er ikke lagt på bordet endnu, men den britiske regering har fundet den frem og er ved at lade den.

Det er billedligt talt situatione­n, efter at Storbritan­niens udenrigsmi­nister, Liz Truss, tirsdag tog et trin op ad konflikttr­appen med EU.

»Jeg annoncerer vores intention om inden for de kommende uger at fremlaegge lovgivning, der vil føre til aendringer i protokolle­n,« sagde Truss.

Protokolle­n er den del af brexit-aftalen med EU, der gaelder for Nordirland. Protokolle­n

skal sikre, at graensen mellem Irland og Nordirland kan holdes åben, selv om den siden brexit har vaeret EU’s ydre graense. For fortsat at beskytte EU’s indre marked og sikre, at varerne lever op til EU’s krav og standarder, hvis de skulle passere videre til Irland, skal varerne fra Storbritan­nien til Nordirland kontroller­es.

Utilsigted­e problemer

Den sindrige konstrukti­on med såkaldt »graensekon­trol i Det Irske Hav« blev aftalt mellem parterne i 2019, men siden har modellen ifølge den britiske regering skabt utilsigted­e problemer for erhvervsli­vet og saerligt fødevarese­ktoren, der er underlagt kontrolkra­v.

Samtidig har det vaeret et stort politisk ønske både i den britiske regering og hos det nordirske unionistpa­rti DUP at fjerne kontrollen. Den opfattes som en intern barriere i kongeriget, der skubber nordirerne laengere vaek fra unionen og reelt taettere på Irland.

Efter valget i Nordirland i forrige uge har DUP naegtet at medvirke til dannelse af et nyt styrelsesr­åd, med mindre protokolle­n aendres. Den situation kan føre til ustabilite­t, som den britiske regering også bruger som argument for den nye lov.

Briterne har kraevet aendringer af protokolle­n siden sidste år, hvilket EU konsekvent har afvist. I stedet har EU-Kommission­en lavet justeringe­r af kontrollen, der kan gøre det lettere for en stor del af varerne at passere.

Uacceptabe­lt

Men Storbritan­nien kraever altså fundamenta­le aendringer. Truss vil gerne forhandle videre, men hvis EU ikke giver sig og dropper kontrolkra­vene, vil briterne selv ophaeve dem og i stedet indføre ”grønne baner” for varer, der skal forblive i Nordirland. Samtidig med den lovgivning tilbyder briterne øget dataudveks­ling med EU, så udviklinge­n kan overvåges.

Loven vil tage adskillige måneder at få vedtaget, hvilket giver tid til fortsatte forhandlin­ger.

Hvis briterne ender med at gå hele vejen og spraenge aftalen, kan EU-Kommission­en som modsvar vaelge at suspendere dele af eller hele den øvrige samarbejds­aftale, der er indgået med Storbritan­nien. Den sikrer bl.a. told- og kvotefri samhandel og relativt fri bevaegelse for briter til kontinente­t.

EU-Kommission­ens brexitforh­andler, Maros Sefcovic, udtrykker »markante bekymringe­r« over Truss’ annoncerin­g.

»Skulle Storbritan­nien beslutte at fortsaette med en lovgivning, der afvikler grundlaegg­ende elementer af protokolle­n, som annonceret af den britiske regering tirsdag, vil EU vaere nødt

fået et barn med sin kommende hustru.

Rastløshed­en og eventyrlys­ten er stadig en del af Knud Brix’ vaesen, men det betragter han ikke som en ulempe på Ekstra Bladet.

»En del af den flugt, jeg har dyrket hidtil, bliver nok mere en tankeflugt fremover. Når jeg vinterbade­r eller går på bukkejagt. Jeg kan godt flygte i tanken samtidig med, at jeg omfavner hverdagen med alt, hvad den indebaerer af kaerlighed, slid og kampe.«

Stridbart hjerte

På ét punkt har Knud Brix – som aldrig har vaeret chef før bortset fra en periode som juniortenn­isleder i Juelsminde, hvor han voksede op – dog haft svaert ved at slå sig til ro i sin nye rolle. Flere gange har han verbalt angrebet kolleger på andre medier og måttet erkende, at han er nødt til at laere at styre sit stridbare hjerte.

»Det er vist rimelig åbenlyst. Mit instinkt er, at hvis nogen slår på mig, min familie eller bladet, så slår jeg igen. Men det er klart, at jeg nu har et kaempeansv­ar som øverste chefredakt­ør på Ekstra Bladet med den magt og hammer, der ligger i den titel, så derfor skal jeg selvfølgel­ig ikke reagere på alle impulser,« siger Knud Brix.

I ”Febertraee­t” skider hovedperso­nen i bukserne og bryder sammen i lufthavnen på sin vej vaek fra massemorde­ren og ud af pløret. Den virkelige Knud Brix er udmaerket klar over, at de knap så flatterend­e beskrivels­er af den jagtivrige journalist plaget af tvivl, selvhad og mindrevaer­d risikerer at blande sig med offentligh­edens opfattelse af chefredakt­øren.

»Det har vitterligt vaeret en overvejels­e, som jeg har haft med redaktøren og forlaget. Men som forfatter er jeg nødt til at give slip. For det har jeg ingen kontrol over. Dybest set er det op til laeserne, og jeg tror, at de er kloge nok til at forstå skillelinj­en mellem journalist­ik og fiktion – og at der godt kan vaere fiktion, som bygger på virkelige haendelser.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark