Jyllands-Posten

Knud Brix skåner ikke sig selv i ny bog, men hvor går graensen mellem fakta og fiktion?

Ekstra Bladets chefredakt­ør mødtes for tre år siden med en massemorde­r i Afrika. Det kom der to journalist­iske historier ud af. Nu udgiver Knud Brix en autofiktiv rejseberet­ning om den samme tur.

- RENE DEICHGRAEB­ER rene.deichgraeb­er@jp.dk

Det hele flyder sammen for Knud Brix.

Noterne, timerne, blodet, stemmerne.

Han er rejst til Vestafrika for at lave en radiodokum­entar om ”General Butt Naked”, der myrdede tusindvis af uskyldige mennesker på makaber vis under borgerkrig­en i Liberia, inden oprørslede­ren for 25 år siden transforme­rede sig til en kristen pastor og akkurat undgik at blive straffet for sine forbrydels­er.

Den historie forsøger hovedperso­nen at demaskere i romanen ”Febertraee­t”, hvor den tidligere politiske reporter Knud flygter fra sine skilsmisse­problemer hjemme i Danmark for at mødes med den omvendte massemorde­r Joshua Milton Blahyi.

Efter få dage i det okkerrøde pløre begynder virkelighe­den og fantasien imidlertid at flyde sammen for journalist­en, der storsveder om natten på et psykedelis­k velourtaep­pe i et skidengult hotel, svaever mellem søvn og bevidsthed, krummer sig sammen efter en maveforgif­tning og må tage et opgør med sine egne løgne midt i bestraebel­serne på at fremmane den onde general i den gode evangelist.

Myter og løgne

Undervejs funderer den jagtivrige Knud over, hvorfor han igen og igen benytter sig af historiefo­rtaelleren­s påskud for at åbne mennesker på klem og slippe vaek fra hverdagen.

»Min rastløshed braendte i blodet, og jeg fik hvert år flettet Afrika-rejser ind som kolorit på den grå tilvaerels­e som politisk reporter. Hver gang forsøgte jeg at bilde mig selv og familien ind, at praecis denne tur var vigtig og ikke en flugt,« lyder det i romanen.

I den forstand er det nemt at forveksle hovedperso­nen Knud i ”Febertraee­t” med bogens forfatter, Knud Brix, der har vaeret journalist på Nyhedsavis­en, JyllandsPo­sten, TV 2, Radio24syv og DR, inden han for nylig blev ansvarshav­ende chefredakt­ør på Ekstra Bladet.

Virkelighe­dens Knud Brix – der slog sit navn fast i den brede offentligh­ed som vaert på radioprogr­ammet ”Genstart” – udgav i 2019 både en podcast og et essay om sine oplevelser i selskab med General Butt Naked, men dengang var der tale om journalist­iske bearbejdni­nger af mødet i Afrika, mens bogen er varedeklar­eret som en autofiktiv rejseberet­ning.

Af samme grund er hovedperso­nen i den knap 200 sider lange roman blot en gestaltnin­g af den 42-årige forfatter, altså en fiktiv skikkelse designet til fortaellin­gen, selv om de to versioner af Knud (Brix) punkt for punkt er formet af den samme baggrund.

Forvirret? Det er også meningen på et overordnet plan, forklarer forfattere­n.

»Bogen handler et eller andet sted om at gå i stykker som journalist, fordi jeg bliver nedsaenket i en postkonfli­ktzone, hvor der er så mange myter, løgne og halve sandheder, som jeg aldrig vil kunne dokumenter­e. Da jeg sad med materialet, blev det derfor klart for mig, at bogen blev nødt til at få praedikate­t roman,« siger Knud Brix.

Skrevet i en mørk periode

Valget af den skønlitter­aere genre betyder, at han groft sagt har fået mulighed for at skubbe en masse ind i bogen for fortaellin­gens skyld frem for at måle alting op med en lineal og gengive sine oplevelser i Liberia og Sierra Leone så nøjagtigt som muligt.

»For mig er det ikke så interessan­t, hvad der er fakta eller fiktion i bogen. Det handler mere om, hvordan historien udvikler sig. Men det er jo ikke sådan, at det ikke repraesent­erer mig, for det gør det. Det er skrevet ud fra billeder, noter, hukommelse og en hel bunke af radiodagbø­ger,« fortaeller Knud Brix.

Han blev skilt fra moren til

Det har vitterligt vaeret en overvejels­e, som jeg har haft med redaktøren og forlaget. Men som forfatter er jeg nødt til at give slip. KNUD BRIX, CHEFREDAKT­ØR, EKSTRA BLADET

sine to drenge få måneder inden turen og landede i pløret med udsigten til også at miste sit job som følge af lukningen af Radio24syv.

»Bogen er skrevet i en mørk periode af mit liv. Jeg har forsøgt ikke at skåne mig selv ved at vaere hudløst aerlig om de grimme tanker. Det er jo et portraet af vrangsiden af mennesket, skåret ind til nerven, for i dag er jeg et helt andet sted,« betoner forfattere­n, som sidenhen har fundet kaerlighed­en på ny og

 ?? ?? Knud Brix var vaert i radioprogr­ammet "Genstart", inden han først blev chefredakt­ør og så ansvarshav­ende chefredakt­ør på Ekstra Bladet. Foto: DR
Knud Brix var vaert i radioprogr­ammet "Genstart", inden han først blev chefredakt­ør og så ansvarshav­ende chefredakt­ør på Ekstra Bladet. Foto: DR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark